6 wspólnot, kapliczka Maryi na terenie wspólnym
6 wspólnot, kapliczka Maryi na terenie wspólnym
Witam,
mam chęć ufundowania figurki Maryi przy środku osiedla na terenie wspólnym należącym do 6 wspólnot (5 bloków mieszkalnych). Fizycznie jest to miejsce przy mojej klatce (przy moim balkonie na parterze), terenie odgrodzonym niskim żywopłotem od chodnika, z zagospodarowaną zielenią. Można sobie założyć że jest to teren nieuczęszczany (inne bloki mają takie przylegające do klatki tereny odgrodzone wysokim żywopłotem lub niską siatką. Jako właściciel mieszkania mam udział w terenie osiedla (nie wiem ile to metrów kwadratowych) Figurka w podstawie będzie miała około 2metry x 2metry. Ktoś już kiedyś podjął decyzję na temat zagospodarowania zieleni na tym przylegającym do klatki terenie (jakaś firma dba o tą zieleń). Teraz pytania:
a) czy potrzebuję jednomyślej decyzji wszystkich członków wszystkich wspólnot (wiem że głosowania takie odbywały się na zasadzie czy ktoś jest przeciw takiej decyzji)
b) czy wystarczy zgoda mojej wspólnoty (jednej klatki mieszkaniowej)?
c) kto powinien przeprowadzić takie głosowanie (administrator wszystkich wspólnot, mojej wspólnoty czy mogę przeprowadzić takie głosowanie ja?
d) jak przeprowadzić głosowanie (wkładając informację do skrzynek listowych, czy sprzeciwiających się można prosić o numer księgi wieczystej i adres zamieszkania aby udowodnili prawo własności do mieszkania?
Kto może mi udzielić porady prawnej dotyczącej tego zagadnienia?
mam chęć ufundowania figurki Maryi przy środku osiedla na terenie wspólnym należącym do 6 wspólnot (5 bloków mieszkalnych). Fizycznie jest to miejsce przy mojej klatce (przy moim balkonie na parterze), terenie odgrodzonym niskim żywopłotem od chodnika, z zagospodarowaną zielenią. Można sobie założyć że jest to teren nieuczęszczany (inne bloki mają takie przylegające do klatki tereny odgrodzone wysokim żywopłotem lub niską siatką. Jako właściciel mieszkania mam udział w terenie osiedla (nie wiem ile to metrów kwadratowych) Figurka w podstawie będzie miała około 2metry x 2metry. Ktoś już kiedyś podjął decyzję na temat zagospodarowania zieleni na tym przylegającym do klatki terenie (jakaś firma dba o tą zieleń). Teraz pytania:
a) czy potrzebuję jednomyślej decyzji wszystkich członków wszystkich wspólnot (wiem że głosowania takie odbywały się na zasadzie czy ktoś jest przeciw takiej decyzji)
b) czy wystarczy zgoda mojej wspólnoty (jednej klatki mieszkaniowej)?
c) kto powinien przeprowadzić takie głosowanie (administrator wszystkich wspólnot, mojej wspólnoty czy mogę przeprowadzić takie głosowanie ja?
d) jak przeprowadzić głosowanie (wkładając informację do skrzynek listowych, czy sprzeciwiających się można prosić o numer księgi wieczystej i adres zamieszkania aby udowodnili prawo własności do mieszkania?
Kto może mi udzielić porady prawnej dotyczącej tego zagadnienia?
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Schowaj odnośniki |
Re: 6 wspólnot, kapliczka Maryi na terenie wspólnym
Kluczową kwestią jest, kto jest właścicielem gruntu, na którym chciałbyś postawić kapliczkę. Grunt nie może należeć do wspólnot, najprawdopodobniej jest więc współwłasnością wszystkich właścicieli lokali w owych 6 wspólnotach, ale to należałoby potwierdzić sprawdzając zapisy w księdze wieczystej tej nieruchomości. Jeśli tak właśnie jest to zastosowanie mają tu zapisy kodeksu cywilnego (kc). W doktrynie i orzecznictwie przyjmuje się zgodnie, że inwestycja budowlana na nieruchomości, co do zasady, stanowi czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu rzeczą wspólną, zatem znajduje tu zastosowanie art. 199 kc, uzależniający skuteczność tej czynności od zgody wszystkich współwłaścicieli.
Natomiast zgodnie z art. 3 pkt 4 ustawy prawo budowlane obiekty kultu religijnego, takie jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury należą do tzw. obiektów małej architektury i ich budowa poza miejscem publicznym nie wymaga ani zezwolenia, ani zgłoszenia budowlanego (art. 29 ust. 2 pkt 19 upb).Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Re: 6 wspólnot, kapliczka Maryi na terenie wspólnym
Po co wspólnocie kapliczka? Załóżmy, że powstanie to kto będzie dbał o stan techniczny? Po co członkom wspólnoty dodatkowy wydatek i dodatkowy obowiązek?
Jak się projektuje domy, to się uwzględnia tereny biologicznie czynne czyli ową zieleń. I w zasadzie nie powinno się tych zielonych terenów pomniejszać.
Współwlasność nie oznacza, że każdy ma swój kawałek gruntu, Wszystko jest wspólne. Pewnie decyzja podatkowa wprowadziła w błąd. Tam faktycznie wyliczone są metry kwadratowe, od których się płaci podatek od nieruchomości. Ale to tylko dla celów podatkowych.
Do skrzynek nie można wkładać, bo lokal może być wynajęty.
I dlaczego tylko sprzeciwiających się chcesz prosić o KW.? Tych co zagłosują "za" też trzeba sprawdzić. Głosować/wyrażać zgodę mogą tylko właściciele.
Zgłoś projekt do zarządu. Wkrótce zaczną się zebrania roczne. Może zarząd podda pod dyskujsę ten projekt na zebraniu.
Jak się projektuje domy, to się uwzględnia tereny biologicznie czynne czyli ową zieleń. I w zasadzie nie powinno się tych zielonych terenów pomniejszać.
Współwlasność nie oznacza, że każdy ma swój kawałek gruntu, Wszystko jest wspólne. Pewnie decyzja podatkowa wprowadziła w błąd. Tam faktycznie wyliczone są metry kwadratowe, od których się płaci podatek od nieruchomości. Ale to tylko dla celów podatkowych.
Do skrzynek nie można wkładać, bo lokal może być wynajęty.
I dlaczego tylko sprzeciwiających się chcesz prosić o KW.? Tych co zagłosują "za" też trzeba sprawdzić. Głosować/wyrażać zgodę mogą tylko właściciele.
Zgłoś projekt do zarządu. Wkrótce zaczną się zebrania roczne. Może zarząd podda pod dyskujsę ten projekt na zebraniu.
Schowaj odnośniki |
-