klimatyzacja
Re: klimatyzacja
Uchwałę zawsze możesz zaskarżyć jeśli nie upłynął termin 6 tygodni od dnia kiedy dowiedziałeś się o jej podjęciu. Kwestia czy będziesz miał argumenty uzasadniające uchylenie tej uchwały, bo to Ty jako powód będziesz musiał przed sądem wykazać, że zachodzi przynajmniej jedna z przesłanek wymienionych w art. 26 ust. 1 uwl:
Jeśli przeszkadza Ci hałas klimatyzatora, to możesz wystąpić z powództwem negatoryjnym o zaprzestanie immisji.
Czy ta klimatyzacja Ci jakoś przeszkadza? Jeśli moduł zewnętrzny klimatyzatora (agregat) stoi na balkonie przynależnym do lokalu, to na to nie trzeba zgody wspólnoty. Na podłączenie do rynny - trzeba. Montaż klimatyzatora nie wymaga projektu budowlanego, więc nie bardzo jest się do czego przyczepić.Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
Jeśli przeszkadza Ci hałas klimatyzatora, to możesz wystąpić z powództwem negatoryjnym o zaprzestanie immisji.
piotrusb
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Schowaj odnośniki |
Witam dziękuję za informacje.
Klimatyzacja została budowana i już nic nie zrobię.Problem jest że lokator zabudował klimatyzację przechodząc przez część wspólną czyli elewacje a po aferze wystąpił do wspólnoty o zgodę a mnie informuje listem poleconym o uchwałę.. wiem że nić się nie da zrobić .
Czy żyjemy w państwie prawa każdy będzie robił sobie dziury w elewacji i jak to będzie wyglądać...miłego i pozdrawiam
Klimatyzacja została budowana i już nic nie zrobię.Problem jest że lokator zabudował klimatyzację przechodząc przez część wspólną czyli elewacje a po aferze wystąpił do wspólnoty o zgodę a mnie informuje listem poleconym o uchwałę.. wiem że nić się nie da zrobić .
Czy żyjemy w państwie prawa każdy będzie robił sobie dziury w elewacji i jak to będzie wyglądać...miłego i pozdrawiam
Schowaj odnośniki |
Na przejście przez elewację trzeba mieć zgodę wspólnoty.
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Jednak ewentualne nie wyrażenie zgody przez wspólnotę musi wynikać z konkretnych przesłanek technicznych. Nie może to być „nie, bo nie”. W praktyce najczęściej sprowadza się to do uzgodnienia warunków technicznych, czyli określenia jak odpowiednio zabezpieczyć otwory.
piotrusb
Schowaj odnośniki |