Adaptacja poddasza brak Umowy najmu

Czyli o adaptacji, wyodrębnianiu, sprzedaży, podziałach, sposobach korzystania na wyłączność itp.
Wiadomość
Autor
PIK_POK
.
.

Adaptacja poddasza brak Umowy najmu

#1 Post autor: PIK_POK » 24-03-2025, 23:59

Pomimo zapisów w akcie notarialnym nie została podpisana umowa na wynajem poddasza na czas remontu. Wspólnota naliczyła należną opłatę za 5 lat adaptacji, w tym trzy lata covidowe. Czy mogę wystąpić o uznanie trzyletniego okresu przedawnienia?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

piotrusb
.
.

Re: Adaptacja poddasza brak Umowy najmu

#2 Post autor: piotrusb » 25-03-2025, 14:49

Zgodnie z art. 118 kodeksu cywilnego jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a jedynie dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.
piotrusb

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

irenalo
moderator
moderator

#3 Post autor: irenalo » 25-03-2025, 16:30

Czynsz jest świadczeniem okresowym. Okres przedawnienia 3 lata. Ale umowa mogła byç dorozumiana, zwłaszcza że była o tym mowa w akcie notarialnym.
Dlaczego nie podpisano umowy najmu?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

PIK_POK
.
.

#4 Post autor: PIK_POK » 26-03-2025, 16:54

Dziękuję za odpowiedź. Nie podpisano Umowy bo zmieniali się menedżerowie wspólnoty dwukrotnie i nie dołożone starannosci aby tą sprawę przekazać. Teraz obwinia się winą tylko i wyłącznie mnie, obciążając rachunkiem za czas adaptacji. Mam świadomość że rachunek muszę uregulować, ale jak argumentować jego obniżenie. Dostałam wstępny projekt umowy ale nie zgadzałam się z kilkoma jej zapisami. Temat nie został przekazany kolejnemu managerowi do poprawy. Później zaczął się covid i naprawdę miałam inne problemy na głowie i trochę Przegapiłam temat. w międzyczasie toczyła się adaptacja. Czy fakt nie podpisania umowy unieważnia cały akt notarialny?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

irenalo
moderator
moderator

#5 Post autor: irenalo » 26-03-2025, 18:08

Nie, nie unieważnia. Można przyjąć, że to była umowa dorozumiana. Czy to mieszkanie ma iść do wykupu?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

PIK_POK
.
.

#6 Post autor: PIK_POK » 27-03-2025, 12:45

Mieszkanie jest wykupione, z księga wieczystą. łączymy zaadaptowane poddasze z lokalem mieszkalnym.

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

ODPOWIEDZ