Adaptacja poddasza brak Umowy najmu
Adaptacja poddasza brak Umowy najmu
Pomimo zapisów w akcie notarialnym nie została podpisana umowa na wynajem poddasza na czas remontu. Wspólnota naliczyła należną opłatę za 5 lat adaptacji, w tym trzy lata covidowe. Czy mogę wystąpić o uznanie trzyletniego okresu przedawnienia?
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Schowaj odnośniki |
Re: Adaptacja poddasza brak Umowy najmu
Zgodnie z art. 118 kodeksu cywilnego jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a jedynie dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Czynsz jest świadczeniem okresowym. Okres przedawnienia 3 lata. Ale umowa mogła byç dorozumiana, zwłaszcza że była o tym mowa w akcie notarialnym.
Dlaczego nie podpisano umowy najmu?
Dlaczego nie podpisano umowy najmu?
Schowaj odnośniki |
Dziękuję za odpowiedź. Nie podpisano Umowy bo zmieniali się menedżerowie wspólnoty dwukrotnie i nie dołożone starannosci aby tą sprawę przekazać. Teraz obwinia się winą tylko i wyłącznie mnie, obciążając rachunkiem za czas adaptacji. Mam świadomość że rachunek muszę uregulować, ale jak argumentować jego obniżenie. Dostałam wstępny projekt umowy ale nie zgadzałam się z kilkoma jej zapisami. Temat nie został przekazany kolejnemu managerowi do poprawy. Później zaczął się covid i naprawdę miałam inne problemy na głowie i trochę Przegapiłam temat. w międzyczasie toczyła się adaptacja. Czy fakt nie podpisania umowy unieważnia cały akt notarialny?
Schowaj odnośniki |
Nie, nie unieważnia. Można przyjąć, że to była umowa dorozumiana. Czy to mieszkanie ma iść do wykupu?
Schowaj odnośniki |
Mieszkanie jest wykupione, z księga wieczystą. łączymy zaadaptowane poddasze z lokalem mieszkalnym.
Schowaj odnośniki |
-