spękanie ściany i szkodliwe dźwięki oraz mikrodrgania

Pomagamy i wspieramy w potrzebie użytkowników forum i wspólnoty mieszkaniowe
Wiadomość
Autor
Renek
.
.

spękanie ściany i szkodliwe dźwięki oraz mikrodrgania

#1 Post autor: Renek » 14-10-2025, 16:02

Mam dwie sprawy (które być może na jakimś poziomie się łączą):

1. w moim mieszkaniu po 17 latach użytkowania pojawiły się istotne spękania (wcześniej ich nie było) łącznie o długości ok. 10m; na moje zgłoszenie administracja przysłała inspektora, zlecając mu ustalenie, czy spękania grożą katastrofą budowlaną oraz jaką techniką je wyremontować; nie zlecono mu natomiast ustalenia PRZYCZYN SPĘKAŃ i ON w opinii podkreślił, że opinia nie na celu ich wskazania; pomyślałam, że mogę wyremontować pomieszczenia, ale KTO MI ZAGWARANTUJE, ŻE NIE POJAWIĄ SIĘ NOWE, JEŚLI NIE ZNAMY PRZYCZYNY; zaczęłam więc wnioskować o pogłębioną ekspertyzę nakierowaną na ustalenie PRZYCZYN, a nie tylko opis stanu obecnego (który... jest mi wiadomy); i tu... zaczęłam trafiać na opór administracji i zarządu; mój ostatni wniosek TO: WSKAZANIE PRZYCZYN LUB NAZWANIE, JAKĄ TECHNOLOGIĘ, POMIAR, BADANIE ETC. NALEŻY WYKONAĆ, ABY PRZYCZYNĘ SPĘKAŃ USTALIĆ, EW. POTWIERDZENIE PISEMNYM OŚWIADCZENIEM, ŻE INSPEKTOR ODMAWIA WSKAZANIA PRZYCZYN POWSTAŁYCH SPĘKAŃ LUB ODMAWIA WSKAZANIA TECHNOLOGII, KTÓRE POZWALAJĄ JE USTALIĆ (bo przyszło mi do głowy, że on pracując na ich zlecenie może mieć "zakaz" na wykazanie niektórych ustaleń...) Moje pytanie brzmi: CZY ZARZĄD I ADMINISTRACJA MOGĄ OMDÓWIĆ PRZEPROWADZENIA EKSPERTYZY JW. JEŚLI TAK - CO WTEDY? [na marginesie - ponieważ remont zamierzam przeprowadzić z ubezpieczenia mieszkania - będę miała wizytę eksperta z ich strony, o którą sama poprosiłam; być może też to on wskaże technologię, którą należałoby zastosować w celu ustalenia przyczyn - CZY MOGĘ SIĘ NIĄ POSŁUGIWAĆ W NEGOCJACJACH Z ADMINISTRACJĄ?]

2. Również od pewnego czasu słyszę w mieszkaniu dźwięk buczenia o niskiej częstotliwości; nie przekracza norm dla decybeli, ale towarzyszą mu mikrodrgania; tak naprawdę zjawisko jest wykańczające nerwowo i psychicznie, szczególnie w porze nocnej - drgania odczuwalne są w ciele, buczenie "nasila się"; jego źródłem jest prawdopodobnie jakieś pracujące 24h/7 bez przerw urządzenie, które znajduje się Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ POZA MOIM MIESZKANIEM [zrobiłam test przy wyłączonym prądzie], a z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością pochodzi z części wspólnej nieruchomości (mieszkam na parterze nad halą garażową); moja wizja lokalna potwierdziła tylko, że w ciszy nocnej dźwięk i odczucia można tam również zarejestrować; administracja odmawia ustalenia źródła dźwięków i drgań - próbuje cedować to na mnie; ODPOWIEDZIAŁ (ZARZĄD I ZARZĄDCA W JEDNEJ OSOBIE (SIC!):Nie wyrażę zgody na wydatkowanie kwoty, które pokryłyby specjalistyczne badania w zakresie ustalenia i w konsekwencji wyeliminowania „ŹRÓDŁA DŹWIĘKU O NISKICH TONACH I CZĘSTOTLIWOŚCIACH ORAZ WYWOŁYWANYACH PRZEZ NIE DRGAŃ” bez wyrażenia zgody na takie badania i w konsekwencji wydatek przez Wspólnotę Mieszkaniową w formie uchwały; moje pytanie brzmi: CZY ZARZĄD I ADMINISTRACJA MOGĄ OMDÓWIĆ PRZEPROWADZENIA TYCH BADAŃ POSŁUGUJĄC SIĘ TAKĄ ARGUMENTACJĄ?

Na koniec: zaczęłam się zastanawiać, czy między opisanymi zjawiskami, które wystąpiły w podobnym czasie, może istnieć związek. JEŚLI TAK: CO WTEDY?

Czuję, że jestem w matni/w sferze działania mafii. Opisane powyżej są tylko kolejną odsłoną praktyk, o których mogłabym dłuuuuugo...

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

irenalo
moderator
moderator

Re: spękanie ściany i szkodliwe dźwięki oraz mikrodrgania

#2 Post autor: irenalo » 06-11-2025, 21:23

Proszę zgłosić do nadzoru budowlanego. I pęknięcia i drgania. Te ostatnie moga być od wentylatora a garażu.

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

Renek
.
.

Re: spękanie ściany i szkodliwe dźwięki oraz mikrodrgania

#3 Post autor: Renek » 09-11-2025, 18:12

Zgłosiłam - już jakiś czas temu. Czekam na kontrolę.

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomagamy i wspieramy”