Brak efektywnego zarządzania wspólnotą
Brak efektywnego zarządzania wspólnotą
Witam jestem tutaj ponieważ nie wiem jak zadziałać aby wspólnota działała jak należy ,ale od początku jestem od 10 lat członkiem wspólnoty mieszkaniowej położonej w pięknym miejscu w Borach Tucholskich zawsze było moim marzeniem już teraz spełnionym tam mieszkać i mieszkam ale z dnia na dzień coraz bardziej mi się tu nie podoba ,chodzi o to iż nasza wspólnota posiada 36 mieszkań,wspólną kotłownię opalaną drewnem i to wszystko nie działa tutaj nic ,piec tylko czekać kiedy się rozleci ,budynki nieocieplone w mieszkaniach zaczyna pojawiać się grzyb,zarząd chociaż trudno nazwać to zarządem nie słucha głosów mieszkańców o problemach które narastają ,nie robią nic żeby nam wszystkim żyło się lepiej Ja osobiści nie będąc w zarządzie szukam ,piszę dzwonię po instytucjach w sprawach ważnych jak termomodernizacja ,wymiana pieca na bezobsługowy chodzi o zmniejszenie kosztów na utrzymanie palaczy ,o tym wszystkim informuję zarząd dodając iż w najbliższych latach po wprowadzeniu derektyw unijnych będziemy najgorszą grupą w emisyjności czyli grupa G .Zarząd albo udaje że nie ma problemu albo nie chce widzieć problemu ,dodam że nasza wspólnota nie ma zarządcy ani prezesa tylko kilka członków którzy wszystko niby wiedzą ale sprawami ważnymi mają się zająć członkowie którzy chcą żeby wszystko było jasne i przejrzyste ale od siebie nic ,każde zebranie wspólnoty kończy się pyskówkami i nic z tego co proponują mieszkańcy nie wynika ,nie jestem do końca pewna czy nasza wspólnota przy takim układzie działa prawnie ,od mieszkańców żąda się tylko podwyżek i nic nie robiąc ,nie korzysta się z żadnych dopłat które są do wzięcia ,nie szuka się porad prawnych ,Ja sama nie jestem w stanie nic zrobić obecnie mój dzień wygląda tak telefon komputer i szukam ,zaczynam być tym zmęczona .Chciałabym dodać że księgowość naszej wspólnoty prowadzi osoba która nie jest członkiem naszej wspólnoty i tak naprawdę to tylko Ja co roku piszę o sprawozdanie finansowe wspólnoty z opisem na co i jakie wydatki ponieśliśmy ,w mojej ocenie pieniądze nie są dobrze rozchodowane ,ale znowu sama nic nie zrobię mam poparcie kilka rodzin ale to za mało ,chciałaby i pytam czy ktokolwiek jest nam pomóc ,może jakiś prawnik ,może jakaś wspólnota podpowie co robić .Nasze bloki są położone prawie w lesie las mamy dookoła jest pięknie ale jak długo przy tym zarządzaniu nie opisuję tutaj wszystkiego nie jestem w stanie ale jeżeli jest ktoś kto pomógł by nam chętnie dopowiem resztę problemów .
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Schowaj odnośniki |
Re: Brak efektywnego zarządzania wspólnotą
We wspólnotach decyduje wola większości właścicieli. W związku z tym, jeśli Ci nie chcą żadnych zmian, to nikt im tego nie narzuci.
Z tego co piszesz, to Ty faktycznie w wielu sprawach pełnisz rolę zarządu. W związku z tym wyjścia są dwa.
1. Odwołanie obecnego, biernego zarządu i wybór nowego, do którego Ty powinnaś wejść. Zarząd może być również jednoosobowy. Art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali (uwl):
2. Odwołanie się do sądu na podstawie art. 26 ust. 1 uwl:
Z tego co piszesz, to Ty faktycznie w wielu sprawach pełnisz rolę zarządu. W związku z tym wyjścia są dwa.
1. Odwołanie obecnego, biernego zarządu i wybór nowego, do którego Ty powinnaś wejść. Zarząd może być również jednoosobowy. Art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali (uwl):
Do tego trzeba jednak woli większości właścicieli (licząc udziałami).Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
2. Odwołanie się do sądu na podstawie art. 26 ust. 1 uwl:
W tym jednak przypadku wnioskodawca musi przed sądem wykazać, że zarząd istotnie nie wypełnia swoich obowiązków i/lub narusza zasady właściwej gospodarki nieruchomością wspólną, a ponadto, że nie daje się zastosować środków z pkt. 1 powyżej. Sądy traktują powołanie zarządcy przymusowego jako ostateczność, jeśli wspólnota sama nie potrafi sobie poradzić i nie robią tego automatycznie. Trzeba też pamiętać, że powołanie takiego zarządcy oznacza ubezwłasnowolnienie wspólnoty, a ponadto, że trzeba mu płacić stawkę rynkową (ustaloną przez sąd).Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel lokalu może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie.
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Re: Działanie na niekorzyść wspólnoty
Dzień dobry mam pytanie i prośbę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy.
W naszej wspólnocie od tylko kilku lat dzieją się dziwne rzeczy a mianowicie naszą wspólnotą zarządza dwu osobowy zarząd i księgowa z tym że księgowa od roku czasu nie jest naszym mieszkańcem a dwóch członków zarządu to są osoby niedecyzyjne tz.jeden z członków tylko podpisuje faktury a drugi nie ma za dużo czasu ponieważ ma swoją firmę przychodzi tylko na zebrania .Jakiś czas temu podjeliśmy działania żeby ktoś przejął naszą wspólnotę chodzi o to że od kilku lat nic się tutaj nie dzieje bloki wymagają gruntownej termomodernizacji czyli ocieplenia wymiana pieca ocieplenie dachu ,do rozmów z potencjalnym zarządcą już doszło ,i było dużo ustalone na tym spotkaniu tylko osoba która miała nas przejąć była trochę zdziwiona że jest tylko kilka osób a nie wszyscy mieszkańcy ,no ale do pewnych ustaleń doszło pan przyszły zarządca miał przygotować uchwałę na której mieszkańcy mieli wyrazić czy chcą zmian czy nie i co się dowiedziałam że księgowa nie za bardzo chce oddać zarządy w inne ręce ,jestem po rozmowie z panem który był na zebraniu i dowiedziałam się właśnie od niego że księgowa na razie nie ma ochoty na szybkie załatwienie sprawy ,ten pan chciał już robić kosztorysy i wszelkie inne dokumenty aby przedstawić je na zebraniu wspólnoty żeby mieszkańcy mieli świadomość teg o co jest do zrobienia .Niestety księgowa po rozmowie ze mną zarzuca temu panu że to niby on się ociąga z drugiej strony ten pan twierdzi że nie będzie robił nic dopóki nie będzie uchwały a uchwała miala być już z początkiem czerwca ,oey pan w rozmowie ze mną powiedział że nie może sam sobie wchodzić i robić co mu się rzewnie podoba w mojej ocenie działanie księgowej jest działaniem na niekorzyść wspólnoty ,Ja chciałabym złożyć pismo do prokuratury z doniesieniem o podejrzeniu działania na niekorzyść wspólnoty i do urzędu skarbowego o kontrolę przepływu finansów ,nie wiem czy dobrze myślę proszę o podpowiedż.
I jeszcze jedna sprawa chciałabym zwołać zebranie członków wspólnoty i zaprosić tego pana żeby wyjaśnił wszystko szczegółowo o co tak naprawdę chodzi .Bo rzeczą niesłychaną jest że nic nie jet ustalone a księgowa i jeden z członków zarządu rozpowiadają plotkę jak też będzie drogo i będzie żle ,z czym nie mogę się zgodzić owszem może na początku tak to wyglądać ale jak można dopuszczać aby wszystko szł w ruinę pozdrawiam proszę o pomoc co mamy zrobić
W naszej wspólnocie od tylko kilku lat dzieją się dziwne rzeczy a mianowicie naszą wspólnotą zarządza dwu osobowy zarząd i księgowa z tym że księgowa od roku czasu nie jest naszym mieszkańcem a dwóch członków zarządu to są osoby niedecyzyjne tz.jeden z członków tylko podpisuje faktury a drugi nie ma za dużo czasu ponieważ ma swoją firmę przychodzi tylko na zebrania .Jakiś czas temu podjeliśmy działania żeby ktoś przejął naszą wspólnotę chodzi o to że od kilku lat nic się tutaj nie dzieje bloki wymagają gruntownej termomodernizacji czyli ocieplenia wymiana pieca ocieplenie dachu ,do rozmów z potencjalnym zarządcą już doszło ,i było dużo ustalone na tym spotkaniu tylko osoba która miała nas przejąć była trochę zdziwiona że jest tylko kilka osób a nie wszyscy mieszkańcy ,no ale do pewnych ustaleń doszło pan przyszły zarządca miał przygotować uchwałę na której mieszkańcy mieli wyrazić czy chcą zmian czy nie i co się dowiedziałam że księgowa nie za bardzo chce oddać zarządy w inne ręce ,jestem po rozmowie z panem który był na zebraniu i dowiedziałam się właśnie od niego że księgowa na razie nie ma ochoty na szybkie załatwienie sprawy ,ten pan chciał już robić kosztorysy i wszelkie inne dokumenty aby przedstawić je na zebraniu wspólnoty żeby mieszkańcy mieli świadomość teg o co jest do zrobienia .Niestety księgowa po rozmowie ze mną zarzuca temu panu że to niby on się ociąga z drugiej strony ten pan twierdzi że nie będzie robił nic dopóki nie będzie uchwały a uchwała miala być już z początkiem czerwca ,oey pan w rozmowie ze mną powiedział że nie może sam sobie wchodzić i robić co mu się rzewnie podoba w mojej ocenie działanie księgowej jest działaniem na niekorzyść wspólnoty ,Ja chciałabym złożyć pismo do prokuratury z doniesieniem o podejrzeniu działania na niekorzyść wspólnoty i do urzędu skarbowego o kontrolę przepływu finansów ,nie wiem czy dobrze myślę proszę o podpowiedż.
I jeszcze jedna sprawa chciałabym zwołać zebranie członków wspólnoty i zaprosić tego pana żeby wyjaśnił wszystko szczegółowo o co tak naprawdę chodzi .Bo rzeczą niesłychaną jest że nic nie jet ustalone a księgowa i jeden z członków zarządu rozpowiadają plotkę jak też będzie drogo i będzie żle ,z czym nie mogę się zgodzić owszem może na początku tak to wyglądać ale jak można dopuszczać aby wszystko szł w ruinę pozdrawiam proszę o pomoc co mamy zrobić
Schowaj odnośniki |
Re: Brak efektywnego zarządzania wspólnotą
Czy księgowa jest członkiem zarządu? Jeśli nie i jeżeli nie jest właścicielem lokalu, to nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie.
Do zmiany składu zarządu potrzebna jest uchwała i tu wystarczy większość właścicieli licząc udziałami. Art. 20 ust. 2 uwl:
Przeczytaj uważnie ustawę o własności lokali, która reguluje działalność wspólnot mieszkaniowych w naszym kraju - https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0388Lj.pdf. Bez tego będziesz popełniać kolejne błędy.
Prokuratura nie zajmie sie taką sprawą. Stracisz tylko czas. Działanie na szkodę wspólnoty może być jedynie podstawą do powództwa w procesie cywilnym i do tego trzeba mieć twarde dowody i wyliczenia na czym ta szkoda, co do faktu i wysokości konkretnie polega.To samo dotyczy US - ten interesuje sie jedynie wysokościa należnych i wpłacanych podatków, a nie przepływami finansów we wspólnocie.
Do zmiany składu zarządu potrzebna jest uchwała i tu wystarczy większość właścicieli licząc udziałami. Art. 20 ust. 2 uwl:
Natomiast do powierzenia zarządu - powołania zarządcy, niezbędna jest notarialna umowa absolutnie wszystkich właścicieli lokali - art. 18 ust. 1 uwl -Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
Alternatywa może być powołanie zarządcy przymusowego, zgodnie z art. 26 ust. 1 uwl:Właściciele lokali mogą w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie zawartej później w formie aktu notarialnego określić sposób zarządu nieruchomością wspólną, a w szczególności mogą powierzyć zarząd osobie fizycznej albo prawnej.
Jednak sądy uważają powołanie takiego zarządcy za ostateczność i jeśli nie było wcześniej próby odwołania zarządu, który nie wypełnia swoich obowiązków i powołania nowego, to jest wysoce prawdopodobne, że sąd tai wniosek oddali.Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel lokalu może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie.
Przeczytaj uważnie ustawę o własności lokali, która reguluje działalność wspólnot mieszkaniowych w naszym kraju - https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0388Lj.pdf. Bez tego będziesz popełniać kolejne błędy.
piotrusb
Schowaj odnośniki |