Co to jest dekunek w przewodzie kominowym?

C.O., woda, wentylacja, gaz itp., czyli porady techniczne.
Wiadomość
Autor
Czytelnik
.
.

Re: Co to jest dekunek w przewodzie kominowym?

#7 Post autor: Czytelnik » 05-06-2025, 19:29

Dekunek wg informacji kominiarza to zaslepienie przewodu kominowego wentylacyjnego poniżej otworu / kratki wentylacyjnej.
Ja mieszkam na ostatnim , 4 pietrze bloku z lat 70-tych , przewód wentylacyjny użytkuję wyłacznie sama i tez mi kominiarz doradził wykonać dekunek ze względu na ciąg wsteczny w mojej łazience pojawiający się gdy zamykam okna w mieszkaniu oraz wywołane przez ten ciąg wsteczny nalot różnych woni do mojej łazienki w tym woni stęchłych, piwnicznych, i innych (ponoć ciąg wsteczny w lokalach na najwyzszym piętrze to typowe zjawisko bo lokale te mają najkrótsze kominy a im krótszy komin tym ciąg wentylacyjny słabszy i zwiększone ryzyko pojawiania się ciągu wstecznego).Długość komina ponoc mierzy się od kratki wentylacyjnej w górę (a nie w kierunku przeciwnym tj. ile tego przewodu jest pod kratką wentylacyjną). Sytuacja z dekunkiem dotyczy jednak tylko lokali , które użytkują przewód wentylacyjny wyłacznie sami i nikt inny w nim się nie znajduje poniżej ani nie powinien znajdować zgodnie ze sztuką budowania systemów kominowych (jeżeli się znajduje a nie powinien powinno sie go uprzedzić że ma się przenieśc do swojego przewodu bo robimy dekunek - czasem osoba nie ma świadomości,że nie jest w swoim przewodzie bo nie ona zmieniała przewód wentylacyjny tylko poprzedni właściciele a może i jeszcze jacyś poprzedni).
Dekunek chroni przed napływem woni mających źródło poniżej kratki wentylacyjnej bo przewód wentylacyjny po jego wykonaniu traci połaczenie z częścią przewodu położoną na niższych kondygnacjach np. z piwnicą czy innymi lokalami.Dekunek zapobiega też nielegalnym wpięciom do przewodu wentylacyjnego przez lokale znajdujące się poniżej co może wywoływać zaburzenia wentylacji w przewodzie wentylacyjnym do którego się nielegalnie wpięto (nawet jeżeli lokale położone poniżej to zrobią wykonując sobie w ramach samowoli budowlanej w moim przewodzie kratkę wentylacyjną to i tak tym sobie wentylacji nie uczynią bo dekunek działa na lokale położone niżej jak zaślepony komin więc się szybko z przewodu wypną)
Ocena czy można wykonać dekunek zawsze należy do specjalisty kominiarza i wykonanie dekunku również (najlepiej poprosić o fakturę za usługę by mieć dowód że robił to specjalista). Zrobienie dekunku nie rozwiązuje problemu ciągu wstecznego jednak może pomóc bo likwiduje jedną z kliku dróg napływu woni , które moga występować przy ciągu wstecznym czyli w tym przypadku spod kratki wentylacyjnej czyli np. z piwnicy czy nielegalnie wpiętych sąsiadów poniżej.
Choć może się oczywiście zdarzyć że po jego wykonaniu ten ciąg przestanie nam dokuczac bo będzie niósł ze sobą zupełnie inne wonie niż te spod kratki wentylacyjnej.
Dekunek na logike też może miec jednak swoje wady np. ,że coś na niego wpadnie z dachu i tam będzie leżeć (przy braku dekunku spada do piwnicy zakładając że komin tam sięga) i być może z czasem też tworzyć jakieś wonie- ta sprawę trzeba jednak przedyskutowac z kominiarzem bo być może są na to też jakieś sposoby (nie będę tu zabierać głosu bo sie o to nie pytałam komniniarza)

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe sprawy techniczne”