Rozliczenie kosztów remontu przy umowie quoad usum
Re: Rozliczenie kosztów remontu przy umowie quoad usum
Niestety nie dotarła do mnie żadna wiadomość na priv od Ciebie :-(
Co do tego o czym piszesz, to właściwie jest jasne, ze deweloper sprzedał ludziom przysłowiowe Niderlandy. Ale - jeśli latami właściciele akceptowali taki stan faktyczny, to chyba można śmiało uznać, że mamy do czynienia z dorozumiana umową quoad usum.
Generalnie chodziło mi o to (poza ponoszeniem kosztów, co już sie wyjaśniło i u mnie nie budzi wątpliwości), że szczególny charakter takiej umowy nie pozwala na jej jednostronne wypowiedzenie bez istotnych przyczyn. Te o których piszesz wydają się istotne. W przypadku (1) widziałem gdzieś nawet orzeczenie na k/korzyść Wspólnoty w sytuacji, gdy deweloper zostawił sobie jeden schowek na własność i kilkadziesiąt miejsc postojowych na wyłączność. Ale drugi powód też wydaje się dobry.
Tylko, że chyba nadal wymaga przeprowadzenia przez sąd, bo z tego co się doszukałem to raczej orzecznictwo i doktryna skłania się bardziej do tego, że umowę quoad usum można albo rozwiązać za zgodnym porozumieniem stron, albo poprzez decyzję sądu, który właśnie rozpatruje te szczególne okoliczności. A jednostronne wypowiedzenie, to już tak nie bardzo...
Ale abstrahując od tego. Czy procedura:
a) Ogół wlaścicieli podejmuje uchwałę o remoncie i obciążeniu użytkowników
b) wykonujemy remont i obciążamy użytkowników (w jakiej formie?) kosztami
c) w razie problemów windykujemy sądownie
Jest OK?
I co - jesli użytkownik powie, że woli zrezygnować z miejsca niż zaplacić?
Co do tego o czym piszesz, to właściwie jest jasne, ze deweloper sprzedał ludziom przysłowiowe Niderlandy. Ale - jeśli latami właściciele akceptowali taki stan faktyczny, to chyba można śmiało uznać, że mamy do czynienia z dorozumiana umową quoad usum.
Generalnie chodziło mi o to (poza ponoszeniem kosztów, co już sie wyjaśniło i u mnie nie budzi wątpliwości), że szczególny charakter takiej umowy nie pozwala na jej jednostronne wypowiedzenie bez istotnych przyczyn. Te o których piszesz wydają się istotne. W przypadku (1) widziałem gdzieś nawet orzeczenie na k/korzyść Wspólnoty w sytuacji, gdy deweloper zostawił sobie jeden schowek na własność i kilkadziesiąt miejsc postojowych na wyłączność. Ale drugi powód też wydaje się dobry.
Tylko, że chyba nadal wymaga przeprowadzenia przez sąd, bo z tego co się doszukałem to raczej orzecznictwo i doktryna skłania się bardziej do tego, że umowę quoad usum można albo rozwiązać za zgodnym porozumieniem stron, albo poprzez decyzję sądu, który właśnie rozpatruje te szczególne okoliczności. A jednostronne wypowiedzenie, to już tak nie bardzo...
Ale abstrahując od tego. Czy procedura:
a) Ogół wlaścicieli podejmuje uchwałę o remoncie i obciążeniu użytkowników
b) wykonujemy remont i obciążamy użytkowników (w jakiej formie?) kosztami
c) w razie problemów windykujemy sądownie
Jest OK?
I co - jesli użytkownik powie, że woli zrezygnować z miejsca niż zaplacić?
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Schowaj odnośniki |
Ad. 1. Moim zdaniem był to wystarczający powód.
Ad. 2.
Ad. 2.
Moim zdaniem jest to wystarczający powód. Poza tym, wspólnota musi w takiej sprawie podjąć uchwałę, a zainteresowany właściciel może ją zaskarżyć i wówczas sąd rozstrzygnie.
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Dla mnie jest OK.
Zarząd miejscem przejmuje wspólnota (miejsce cały czas było częścią NW, jeśli użytkownik rezygnuje z prawa do korzystania z takiego miejsca na wyłączność, to wspólnota może np. takie miejsce wynająć).
piotrusb
Schowaj odnośniki |
Przede wszystkim zawiadomcie użytkowników miejsc, że daszek wymaga naprawy. I że koszty poniosą oni proporcjonalnie do zajmowanego miejsca. Podajcie orientacyjną kwotę i czas,do kiedy mają wpłacić pieniądze. Możecie powołać się na orzecznictwo.
Potem punkt a).
Co do formy obciążenia - może nota księgowa ?
Jeśli WM ma pieniądze, można rozłożyć płatność na raty. Łatwiej im będzie znieść obciążenie . Zwłaszcza tym, co są zakredytowani pod korek.
c) tak
Jeśli ktoś zrezygnuje z miejsca, za tę część zapłaci wspólnota i ogłosi przetarg na dzierżawę tego miejsca. Myślisz, że nikt się nie znajdzie? Poza tym można zaproponować, żeby użytkujący "sprzedał" to swoje prawo, komuś kogo będzie stać zapłacić.
Potem punkt a).
Co do formy obciążenia - może nota księgowa ?
Jeśli WM ma pieniądze, można rozłożyć płatność na raty. Łatwiej im będzie znieść obciążenie . Zwłaszcza tym, co są zakredytowani pod korek.
c) tak
Jeśli ktoś zrezygnuje z miejsca, za tę część zapłaci wspólnota i ogłosi przetarg na dzierżawę tego miejsca. Myślisz, że nikt się nie znajdzie? Poza tym można zaproponować, żeby użytkujący "sprzedał" to swoje prawo, komuś kogo będzie stać zapłacić.
Schowaj odnośniki |
-