Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?
Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?
Witam,
Mam pytanie dotyczące przeglądów instalacji p.pożarowych i ich współdziałania. Czy wykonujecie takie próby na zarządzanych budynkach ? Bo zazwyczaj robiliśmy pojedyncze przeglądy, ale obecnie obsługuje większe budynki i znalazłem artykuł, z którego wynika, że należy sprawdzać również współdziałanie instalacji np. centralki SAP, instalacji oddymiania, oświetlenia awaryjnego itd. oraz artykuł wskazuje osobę inspektora / technika p.poż "powinien" nadzorować te prace z ramienia Zarządcy. Chciałem spytać jak praktykujecie te przeglądy u siebie na obiektach i czy wpisujecie w książkę ten przegląd ?
Odnośnik do artykułu https://przeglady-techniczne.pl/blog/se ... -wymagane/
Mam pytanie dotyczące przeglądów instalacji p.pożarowych i ich współdziałania. Czy wykonujecie takie próby na zarządzanych budynkach ? Bo zazwyczaj robiliśmy pojedyncze przeglądy, ale obecnie obsługuje większe budynki i znalazłem artykuł, z którego wynika, że należy sprawdzać również współdziałanie instalacji np. centralki SAP, instalacji oddymiania, oświetlenia awaryjnego itd. oraz artykuł wskazuje osobę inspektora / technika p.poż "powinien" nadzorować te prace z ramienia Zarządcy. Chciałem spytać jak praktykujecie te przeglądy u siebie na obiektach i czy wpisujecie w książkę ten przegląd ?
Odnośnik do artykułu https://przeglady-techniczne.pl/blog/se ... -wymagane/
| Link: | |
| BBcode: | |
| HTML: | |
| Schowaj odnośniki |
Re: Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?
My robimy takie przeglądy co miesiąc. Każdy kończy się szczegółowym protokołem z m. in. wynikami testów działania poszczególnych instalacji (centrala sygnalizacji pożaru, instalacja oddymiająca, oświetlenie awaryjne, czujniki CO i LPG w garażu podziemnym itp.). Raz w roku jest przeprowadzany przegląd hydrantów ppoż. (łącznie z badaniem ciśnienia), gaśnic i oświetlenia awaryjnego z badaniem zgodności z normą natężenia oświetlenia i czasu podtrzymania.
piotrusb
| Link: | |
| BBcode: | |
| HTML: | |
| Schowaj odnośniki |
-