Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?

Przeglądy okresowe instalacji i urządzeń.
Wiadomość
Autor
KZN_2
.
.

Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?

#1 Post autor: KZN_2 » 18-07-2026, 21:10

Witam,
Mam pytanie dotyczące przeglądów instalacji p.pożarowych i ich współdziałania. Czy wykonujecie takie próby na zarządzanych budynkach ? Bo zazwyczaj robiliśmy pojedyncze przeglądy, ale obecnie obsługuje większe budynki i znalazłem artykuł, z którego wynika, że należy sprawdzać również współdziałanie instalacji np. centralki SAP, instalacji oddymiania, oświetlenia awaryjnego itd. oraz artykuł wskazuje osobę inspektora / technika p.poż "powinien" nadzorować te prace z ramienia Zarządcy. Chciałem spytać jak praktykujecie te przeglądy u siebie na obiektach i czy wpisujecie w książkę ten przegląd ?

Odnośnik do artykułu https://przeglady-techniczne.pl/blog/se ... -wymagane/

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

piotrusb
.
.

Re: Przegląd instalacji p.pożarowych i ich współdziałanie - jak zrobić ?

#2 Post autor: piotrusb » 19-07-2026, 10:14

My robimy takie przeglądy co miesiąc. Każdy kończy się szczegółowym protokołem z m. in. wynikami testów działania poszczególnych instalacji (centrala sygnalizacji pożaru, instalacja oddymiająca, oświetlenie awaryjne, czujniki CO i LPG w garażu podziemnym itp.). Raz w roku jest przeprowadzany przegląd hydrantów ppoż. (łącznie z badaniem ciśnienia), gaśnic i oświetlenia awaryjnego z badaniem zgodności z normą natężenia oświetlenia i czasu podtrzymania.
piotrusb

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

ODPOWIEDZ