plac zabaw stał się miejscem spotkań towarzyskich - picie alkoholu
plac zabaw stał się miejscem spotkań towarzyskich - picie alkoholu
Osiedle można podzielić na dwie części, w jednej znajduje się plac zabaw. Ogrodzony, z ławkami i urządzeniami do zabaw. Ponad miesiąc temu, kilku mieszkańców - nie mylić z właścicielami lokali na plac zabaw przynieśli z miejsca przeznaczonego na tzw. gabaryty zniszczony stolik, ławę i stołki kuchenne oraz krzesła. Ustawili to w cieniu i codziennie , jak pogoda pozwala, spotykają się tam i piją alkohol, z czym się specjalnie nie kryją. Często w obecności bawiących się dzieci - bo teraz dzień długi. Często już po godz. 20 na placu pozostają dzieci pijących rodziców. Towarzystwo liczy ok. 8 osób, panie i panowie. Ostatnio panie przychodząc na plac zabaw wyraźnie są specjalnie uczesane i wystrojone. Ja to nazywam tańcami godowymi. Wszyscy mieszkańcy widzą co się dzieje, szczególnie ci z górnych pięter. Nikt nie protestuje ani nie interweniuje. Dodatkowo jak towarzystwo sobie popije, szczególnie panie, załatwiają potrzeby fizjologiczne zaraz za placem zabaw pod rosnącymi tam drzewami. O sytuacji wie też Zarząd Wspólnoty, ale udaje że nic nie wie.
Raz nie wytrzymałam i wezwałam policję, za jakiś czas zadzwoniono do mnie i oznajmiono, że policjanci nie mogą wejść na teren osiedla bo to jest ogrodzone, zaproponowałam że im otworzę, ale ich nie było. Pewnie nie chcieli interweniować, tyle zachodu, po co.
Co proponujecie? Sama się nie wychylę, nie jestem tak odważna. Myślałam o zawiadomieniu dzielnicowego.
Raz nie wytrzymałam i wezwałam policję, za jakiś czas zadzwoniono do mnie i oznajmiono, że policjanci nie mogą wejść na teren osiedla bo to jest ogrodzone, zaproponowałam że im otworzę, ale ich nie było. Pewnie nie chcieli interweniować, tyle zachodu, po co.
Co proponujecie? Sama się nie wychylę, nie jestem tak odważna. Myślałam o zawiadomieniu dzielnicowego.
| Link: | |
| BBcode: | |
| HTML: | |
| Schowaj odnośniki |
Re: plac zabaw stał się miejscem spotkań towarzyskich - picie alkoholu
Trzeba powiadamiać policję i domagać się żeby z każdej interwencji sporządzany był protokół.
Następnie można powiadomić właścicieli lokali, w których mieszkają te osoby i uświadomić im, że wspólnota miże skorzystać z art. 16 uwl: „Jeżeli właściciel lokalu (…) wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości”.
Tyle, że powinien to robić zarząd. Właściciel może wezwać zarząd do podjęcia czynności przeciwdziałających opisanej sytuacji.
Następnie można powiadomić właścicieli lokali, w których mieszkają te osoby i uświadomić im, że wspólnota miże skorzystać z art. 16 uwl: „Jeżeli właściciel lokalu (…) wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości”.
Tyle, że powinien to robić zarząd. Właściciel może wezwać zarząd do podjęcia czynności przeciwdziałających opisanej sytuacji.
piotrusb
| Schowaj odnośniki |
Re: plac zabaw stał się miejscem spotkań towarzyskich - picie alkoholu
Czyli jednym słowem nic. Po wczorajszym "spotkaniu" dwa kosze na śmieci pełne butelek po wódce i piwie.
| Schowaj odnośniki |
-