Podstawy dysponowania środkami z funduszu remontowego

Czyli wszystko o Funduszu Remontowym, Funduszu Ekspolatacyjnym i innych funduszach celowych.
Wiadomość
Autor
Ludwik
.
.

Re: Podstawy dysponowania środkami z funduszu remontowego

#7 Post autor: Ludwik » 25-04-2025, 11:31

Wydatkowanie znaczących środków z FR bez uprzedniej uchwały dającej zgodę zarządowi jest podstawą odwołania - w jakim trybie? Rozumiem ze trzeba by przegłosować uchwałę odwołującą (co można zawsze zrobić nawet jak nie ma sytuacji z przekroczeniem uprawnień). Czy może w jakims innym trybie?

Czy przekroczenie przez zarząd uprawnień jak tutaj jest dobrą podstawą do ustanowienia zarządu przymusowego? Jeżeli tak czy przegłosowanie uchwały zatwierdzającej sprawozdanie finansowe coś zmieniłoby? Tak sobie myślę, że zatwierdzenie sprawozdania finansowego, czy też udzielenie absolutorium nie rozgrzesza chyba z wszelkich nieprawidłowości które zarząd w danym roku mógł się dopuścić?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

irenalo
moderator
moderator

#8 Post autor: irenalo » 25-04-2025, 13:56

U mnie wymiana na oświetlenie LED to był tylko zakup żarówek LED. Co zrobiono u Was, skoro pochłonęło to aż cały roczny FR? Wymieniano instalacjè? Może była stara aluminiowa? Czy kwota nie była zawyżona! Czym się tłumaczy zarząd! Przede wszystkim zarząď nie powinien dostać absolutorium. Nie rodzi to żadnych konsekwencji ale daje argument na przyszłość, gdybyście chcieli idwołać zarząd.

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

Ludwik
.
.

#9 Post autor: Ludwik » 25-04-2025, 14:36

Na to co ja wiem to modyfikowali też oprawy w ten sposób że podokładali do niektórych takie akumulatory żeby zapewnić oświetlenie przy braku prądu. Dobre pytanie na czym ta wymiana dodatkowo polegała skoro pochłonęła cały roczny budżet.

Z tym że mnie interesuję co teraz ja mogę realnie zdziałać po takim zachowaniu zarządu, że bez uprzedniej zgody dokonali czynności tego typu przekraczającej ewidentnie zwykły zarząd. Jest takie rozwiązanie jak wnioskowanie do sądu o ustalenie zarządu przymusowego - czy w tej sytuacji to byłoby żądanie zasadne, z racji że zarząd sam sobie zadysponował środkami w sytuacji gdzie nie było pilnej konieczności?

Jeżeli wspólnota przegłosuje uchwałę o zatwierdzeniu zeszłorocznego sprawozdania finansowego lub / i udzieli zarządowi absolutorium - czy te okoliczności w jakichś sposób formalnie rozgrzeszają samowolne zadziałanie zarządu z wydatkami z FR?

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

Ludwik
.
.

#10 Post autor: Ludwik » 25-04-2025, 14:39

A to moze jeszcze dodam chociaż nie wiem czy to superistotne, że takie oświetlenie awaryjne też było wcześniej przy świetlówkach, tylko że świetlówki ponoć miały to jakos wbudowane, a przy przejsciu na ledy trzeba było dodac te światła awaryjne. Wiec nie jest tak ze zmiana osiedlenia dała jakąś nową użyteczność/funkcjonalność czy też ze była konieczna bo wczesniej nie bylo oswietlenia awaryjnego - wcześniej też było oświetlenie awaryjne.

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

piotrusb
.
.

#11 Post autor: piotrusb » 25-04-2025, 14:42

Ludwik pisze:
25-04-2025, 11:31
Wydatkowanie znaczących środków z FR bez uprzedniej uchwały dającej zgodę zarządowi jest podstawą odwołania - w jakim trybie?
W trybie art. 20 ust. 2 uwl
Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
Ludwik pisze:
Czy może w jakims innym trybie?
Nie ma innego trybu. Jeżeli zarządu nie daje się odwołać i cały czas rażąco narusza zasady prawidłowej gospodarki to można skorzystać z art. 26 ust. 1 uwl
Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel lokalu może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie.
Jednak to nie ma zastosowania do Waszej sytuacji, bo sąd w pierwszym kroku sprawdza, czy właściciele lokali próbowali odwołać zarząd zanim skierowano wniosek do sądu.
Ludwik pisze:
Jeżeli tak czy przegłosowanie uchwały zatwierdzającej sprawozdanie finansowe coś zmieniłoby?
Nie.
Ludwik pisze:
Tak sobie myślę, że zatwierdzenie sprawozdania finansowego, czy też udzielenie absolutorium nie rozgrzesza chyba z wszelkich nieprawidłowości które zarząd w danym roku mógł się dopuścić?
I tak i nie. W wielu sprawach, które trafiły do sądów, składy orzekające podnosiły, że skoro zarząd otrzymał absolutorium, a właściciele mieli pełną wiedzę o jego działaniach, to znaczy, że działania te albo aprobowali, albo uznali, że nie są one na tyle rażące, by wyrazić zarządowi wotum nieufności.
piotrusb

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

piotrusb
.
.

#12 Post autor: piotrusb » 25-04-2025, 14:46

irenalo pisze:
25-04-2025, 13:56
U mnie wymiana na oświetlenie LED to był tylko zakup żarówek LED.
Czasami trzeba też wymienić oprawy np. w latarniach zewnętrznych, ale rzeczywiście wydanie na taką inwestycję rocznego FR jest co najmniej zastanawiające i może warto sprawdzić oferty i faktury i np. porównać z cenami na rynku. Warto też sprawdzić w jakim czasie taka inwestycja się zwróci ze względu na niższy koszt energii, a więc jakie było jej uzasadnienie ekonomiczne.
piotrusb

Link:
BBcode:
HTML:
Schowaj odnośniki
Pokaż odnośniki do wpisu

ODPOWIEDZ