Pismo od Gminy do Zarządu Wspólnoty.
Re: Pismo od Gminy do Zarządu Wspólnoty.
Nie dzwoniłem bo nawet nie wiedziałem do kogo personalnie mam dzwonić. Po prostu
do nich pojechałem. Na moje pytanie o to straszenie paragrafami miła Pani urzędniczka
z uśmiechem na ustach powiedziała, że to jest "normalne" pismo urzędnicze. Urzędnik
musi opierać się na przepisach/paragrafach. ;-)
W gminie/zarządzie mienia Pani urzędniczka wyjaśniła mi, że chodzi 'Rozliczenie przychodów i kosztów za 2024r'
Oni tego nie otrzymali mimo pism, telefonów, a nawet osobistej wizyty u administratora. Podejrzewam, że i
właścicielom lokali też tego nie rozliczyli. (sprawdzę jutro) Mają problem z 20 wspólnotami (z 70'ciu) w których
mają udziały i rozlicza ten sam administrator.
Ja u siebie znalazłem tylko 2 takie rozliczenia. Za 2021 i 2023r. Nie wiem, mogłem starsze wyrzucić, ale za 2024r
nie mam. Może nie tylko gminie nie zrobili tego rozliczenia.
Dzięki za poświęcony czas.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam - Andrzej_K.
| Link: | |
| BBcode: | |
| HTML: | |
| Schowaj odnośniki |
Mam jeszcze jedno pytanie. Lata temu tu na forum była dyskusja na temat nieudostępniania osobie uprawnionej
przez urząd/administratora (chyba?) dokumentu(ów) wspólnoty. I ktoś podał jakiś § chyba z Kodeksu Karnego.
Nie mogę tego znaleźć ani u siebie na komputerze ani tu na forum. Na forum znalazłem jeden wątek, ale dotyczył
on spółdzielni. Może ktoś pamięta o jaki § chodzi?
przez urząd/administratora (chyba?) dokumentu(ów) wspólnoty. I ktoś podał jakiś § chyba z Kodeksu Karnego.
Nie mogę tego znaleźć ani u siebie na komputerze ani tu na forum. Na forum znalazłem jeden wątek, ale dotyczył
on spółdzielni. Może ktoś pamięta o jaki § chodzi?
Pozdrawiam - Andrzej_K.
| Schowaj odnośniki |
Art. 276 kk (ukrywanie dokumentów):
Wyrok Sądu Rejonowego w Toruniu z dnia 19 maja 2016 roku, sygn. akt II K 764/15:Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
II.W okresie od marca 2014 roku do 16 czerwca 2014 roku oskarżona nie wydała, mimo kierowanych wezwań i żądań, dokumentacji, którą nie miała prawa wyłącznie rozporządzać, to jest dokumentów uzyskanych i wytworzonych w związku ze sprawowaniem zarządu nad nieruchomościami w T. przy ul. (...) i ul. (...), czym działała na szkodę J. B.
Sąd uznaje oskarżoną K. Ż. za winną popełnienia zarzucanego jej czynu w punkcie II aktu oskarżenia (...) to jest przestępstwa z art. 276 kk w zw. z art. 4 § 1 kk i za to na podstawie art. 276 kk wymierza karę 4 ( czterech) miesięcy pozbawienia wolności.(...)
Drugi przypisany oskarżonej czyn polegał na niewydaniu, mimo kierowanych wezwań i żądań, dokumentacji, którą oskarżona nie miała prawa wyłącznie rozporządzać. Czynność sprawcza w postaci niewydania dokumentu nie została ujęta jako znamię czynu zabronionego określonego w art. 276 kk. W orzecznictwie Sądu Najwyższego utrwalony został jednak pogląd, iż zaprzeczenie posiadaniu dokumentu i przetrzymywanie oraz niewydanie go, mimo żądania osobie uprawnionej, może stanowić ukrywanie dokumentu w rozumieniu art. 276 kk (wyr. Sądu Najwyższego z dnia 9 sierpnia 2000 r., sygn. akt V KKN 208/00). W niniejszej sprawie oskarżona wprawdzie nie zaprzeczała posiadaniu dokumentów uzyskanych i wytworzonych w związku ze sprawowaniem zarządu nieruchomościami pokrzywdzonej, jednak umyślnie przetrzymywała je i nie wydała ich, pomimo żądań J. B., co również wypełnia znamiona czynu zabronionego z art. 276 kk w zw. z art. 4 § 1 kk.
piotrusb
| Schowaj odnośniki |
Dziękuję. O to właśnie mi chodziło.
Pozdrawiam - Andrzej_K.
| Schowaj odnośniki |
-