Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 08:01

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
dziekuję za wyjaśnienie

a tutaj :

grandy pisze:

Xps pisze:
czy i jaka forma pełnomocnictwa jest wymagana przy glosowaniu nad uchwałą protokołowana notarialnie

Niezależnie od tego, co wyżej napisałem - trzeba to ustalić z notariuszem, bowiem to on będzie rozstrzygał o uznaniu lub nieuznaniu okazanych pełnomocnictw.

niezależnie od tego co powie notariusz :) ( widziałe już różne dziwne rzeczy przy podpisywaniu których notariuszowi ręka nie zadrżała...),
to głównie chodziło mi o to, czy przy uchwale protokołowanej przez notariusza pełnomocnictwa również muszą być potwierdzone przez notariusza ( bo chyba nie w formie aktu notarialnego ?!), czy wystarczą takie jak przy "zwykłych" uchwałach, z zachowaniem zasad, o których pisałeś powyżej .

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Xps pisze:
dziekuję za wyjaśnienie

a tutaj :

grandy pisze:

Xps pisze:
czy i jaka forma pełnomocnictwa jest wymagana przy glosowaniu nad uchwałą protokołowana notarialnie

Niezależnie od tego, co wyżej napisałem - trzeba to ustalić z notariuszem, bowiem to on będzie rozstrzygał o uznaniu lub nieuznaniu okazanych pełnomocnictw.

niezależnie od tego co powie notariusz :) ( widziałe już różne dziwne rzeczy przy podpisywaniu których notariuszowi ręka nie zadrżała...),
to głównie chodziło mi o to, czy przy uchwale protokołowanej przez notariusza pełnomocnictwa również muszą być potwierdzone przez notariusza ( bo chyba nie w formie aktu notarialnego ?!), czy wystarczą takie jak przy "zwykłych" uchwałach, z zachowaniem zasad, o których pisałeś powyżej .

Nie jest wymagane pełnomocnictwo potwierdzone notarialnie, wystarczy zwykłe - wiem na 100% bo przerabiałem całkiem niedawno ten temat.

Ostatnio zmieniony 30-08-2010, 06:51 przez Daito, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Daito pisze:
Nie jest wymagane pełnomocnictwo potwierdzone notarialnie, wystarczy zwykłe - wiem na 100% bo przerabiałem całkiem niedawno ten temat.

Proszę napisz szczegóły tej sprawy, gdyż na stronach www.rp.pl w rozmowie z Sylwią Galiszkiewicz, radcą prawnym, Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna, oddział we Wrocławiu prezentowany jest odmienny pogląd:

" Czy to prawda, że do głosowanie nad uchwałami, których realizacja wymaga aktu notarialnego (np. wyodrębnienie lokalu po adaptacji strychu, powierzenie zarządu itp.) wymagane jest pełnomocnictwo notarialne?

Generalnie (z zastrzeżeniem wymogu formy pisemnej dla pełnomocnictwa ogólnego) pełnomocnictwa udzielić można w dowolnej formie, w tym w formie ustnej. Zgodnie jednak z treścią przepisu art. 99 par. 1 k.c., jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie. Co za tym idzie, jeżeli na zebraniu zapadać mają uchwały wymagające formy notarialnej, wymagane jest wówczas pełnomocnictwo w formie aktu notarialnego.

Ustawa o własności lokali [dalej uwl] przewiduje, że w przypadku uchwały, której przedmiotem jest zmiana sposobu zarządu nieruchomością wspólną, powinna być ona zaprotokołowana przez notariusza. Także w przypadku części uchwał określonych przez art. 22 par. 3 uwl (np. uchwały, których przedmiotem jest podział nieruchomości wspólnej, czy nabycie nieruchomości) dla upoważnienia zarządu do podjęcia czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu konieczne jest zachowanie formy aktu notarialnego.

Co za tym idzie, w przypadku tego typu uchwał, dla ich ważności konieczne jest, aby pełnomocnictwo do ich podjęcia zostało udzielone w formie aktu notarialnego
.
"
Źródło: http://www.rp.pl/artykul/8,513932_Co_wo ... ciela.html

.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
z tej opinii wynika,że do uchwały protokołowanej przez notariusza (a nie do sporządzenia aktu notarialnego) potrzeba pełnomocnictwa w formie aktu.

wydawało mi sie ,ze istnieje cos takiego jak pełnomocnictwo potwierdzone przez notariusza i conajwyżej taki dokument mógłby być przy podejmowaniu ww uchwały wymagany...

Ostatnio zmieniony 30-08-2010, 11:08 przez Xps, łącznie zmieniany 1 raz

admininistrator
Awatar użytkownika

Podziękował : 160 razy
Otrzymał podziękowań: 321 razy
Piotr_wroc pisze:
na stronach www.rp.pl w rozmowie z Sylwią Galiszkiewicz, radcą prawnym, Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna, oddział we Wrocławiu prezentowany jest odmienny pogląd:

Wrocławscy prawnicy mają bujną wyobraźnię:

Obrazek

ale reszta Polski nie musi się tym przejmować.

Pełnomocnictwo do głosowania na zebraniu wspólnoty, nawet gdy to głosowanie jest protokołowane przez notariusza, nie jest wymagane w formie aktu notarialnego.

Xps pisze:
wydawało mi sie ,ze istnieje cos takiego jak pełnomocnictwo potwierdzone przez notariusza

Notariusz może pod każdym dokumentem (również pełnomocnictwem) potwierdzić wiarygodność własnoręcznych podpisów lub na kopii dokumentu potwierdzić jego zgodność z oryginałem. To jednak nie ma nic wspólnego z potwierdzeniem czynności prawnej w formie aktu notarialnego.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
grandy pisze:
Wrocławscy prawnicy mają bujną wyobraźnię
:) Szczera prawda! Szczególnie ci z Rejonówek. Sam mam tego niezbite dowody.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Regulamin forum