Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:58

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
grandy pisze:
Wrocławscy prawnicy mają bujną wyobraźnię:

ale reszta Polski nie musi się tym przejmować.

problem jest taki, ze ja właśnie nie jestem reszta Polski :)

grandy pisze:
Notariusz może pod każdym dokumentem (również pełnomocnictwem) potwierdzić wiarygodność własnoręcznych podpisów lub na kopii dokumentu potwierdzić jego zgodność z oryginałem. To jednak nie ma nic wspólnego z potwierdzeniem czynności prawnej w formie aktu notarialnego.

i dlatego wydawało mi sie prawdpodobnym,ze własnie tak potwierdzonego pełnomocnictwa ma prawo wymagać notariusz protokołujący uchwałe wspólnoty, w której biora udział pełnomocnicy.

ale jak rozumiem, niezależnie od tego,ze sprawa ma miejsce we wrocławiu, uważasz, że pełnomocnictwo ( jeżeli spełni opisane przez Ciebie wyżej wymogi ) do wzięcia udziału w głosowaniu nad uchwałą protokołowaną notarialnie nie wymaga ani potwierdzenia notarialnego, ani tym bardzie formy aktu notarialnego ?

admininistrator
Awatar użytkownika

Podziękował : 160 razy
Otrzymał podziękowań: 321 razy
T
Xps pisze:
ale jak rozumiem, niezależnie od tego,ze sprawa ma miejsce we wrocławiu, uważasz, że pełnomocnictwo ( jeżeli spełni opisane przez Ciebie wyżej wymogi ) do wzięcia udziału w głosowaniu nad uchwałą protokołowaną notarialnie nie wymaga ani potwierdzenia notarialnego, ani tym bardzie formy aktu notarialnego ?

Takie pełnomocnictwo nie wymaga zachowania formy aktu notarialnego, ani tym bardziej nie musi być "potwierdzane" notarialnie, jeżeli jest okazane w oryginale. Jednak, jak zastrzegłem w pierwszej swojej odpowiedzi - warunki uznania pełnomocnictw za prawidłowe należy uzgodnić z notariuszem. Po co mu płacić za stawienie się na zebraniu, skoro będzie miał wymagania uniemożliwiające odbycie zebrania lub znacznie podnoszące koszty głosowania? Wówczas trzeba poszukać innego, rozsądnego notariusza .

Ostatnio zmieniony 31-08-2010, 14:55 przez grandy, łącznie zmieniany 1 raz

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Piotr_wroc pisze:
Daito pisze:
Nie jest wymagane pełnomocnictwo potwierdzone notarialnie, wystarczy zwykłe - wiem na 100% bo przerabiałem całkiem niedawno ten temat.

Proszę napisz szczegóły tej sprawy, gdyż na stronach www.rp.pl w rozmowie z Sylwią Galiszkiewicz, radcą prawnym, Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna, oddział we Wrocławiu prezentowany jest odmienny pogląd:

Każdy ma prawo do własnych poglądów :haha: Mój jest taki że obecny na zebraniu mojej Wspólnoty notariusz (zebranie odbyło się 16.07.2010) zaakceptował zwykłe pełnomocnictwa (nie notarialne) - głosowanie się odbyło i sposób zarządzania został zmieniony. Nikt nie zakwestionował tego rozwiązania.

Ostatnio zmieniony 30-08-2010, 14:40 przez Daito, łącznie zmieniany 2 razy

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
grandy pisze:
Pełnomocnictwo do głosowania na zebraniu wspólnoty, nawet gdy to głosowanie jest protokołowane przez notariusza, nie jest wymagane w formie aktu notarialnego.

Pozwolę sobie wrócić do tej kwestii:

Kodeks cywilny, art. 99. § 1. "Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie."

Czy nie jest aby tak, że jeżeli czynność prawna - określenie sposobu zarządu nieruchomością wspólną miała formę szczególną , tzn. aktu notarialnego i zmiana sposobu zarządu wymaga formy aktu notarialnego /uwl/ to tej samej formy wymaga udzielone pełnomocnictwo /patrz wyżej/.

Co w gruncie rzeczy oznaczają słowa "potrzebna jest szczególna forma" i "w tej samej formie"

Podjęcie uchwały o zmianie sposobu zarządu wymaga obecności notariusza to i udzielenie pełnomocnictwa również?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Regulamin forum