Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:58

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
W moim bloku zostały zakręcone kuchenne piony CO. Zadecydował o tym zarząd wspólnoty bez wcześniejszej konsultacji z lokatorami, podejmując samodzielną uchwałę. Jest to podobno podyktowane chęcią osiągnięcia oszczędności dla wspólnoty(mieszkania w tym bloku nie są wyposażone w podzielniki a rozliczenia wydatków są przeprowadzane na podstawie zbiorczego licznika i przeliczane na metr powierzchni mieszkalnej). W związku z tym w mojej kuchni jest teraz po prostu zimno-szczególnie rano jest to bardzo dokuczliwe(mieszkam dodatkowo na parterze, co jeszcze pogarsza sytuację). Po konsultacji z innymi lokatorami wiem,że nie jestem jedynym, któremu ta sytuacji przeszkadza i który uważa,że zarząd przekroczył swoje uprawnienia, oraz że grzejniki w lokalach są od tego, żeby grzać .
Próbowałem interwencji, ale prezes zarządu uważa tę decyzję za prawomocną i uchyli ją tylko na wniosek większości lokatorów na najbliższym zebraniu, które ma odbyć się w marcu(sic!) a mamy dopiero początek grudnia.
Czy oprócz biegania po lokalach i zbierania podpisów jest jakieś inne wyjście z tej kuriozalnej sytuacji?

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Pion CO to część wspólna nieruchomości i Zarząd Wspólnoty nie możne samodzielnie podjąć takiej decyzji, nawet obawiam się że w przypadku gdyby Wspólnota podjęła uchwałę o odcięciu tego pionu CO (np w celach oszczędnościowych)- odcięcie ogrzewania mogło by narazić ją na spore problemy w przypadku gdyby któryś z właścicieli udowodnił że np rozchorował się dlatego że temperatura w pomieszczeniach mieszkania była zbyt niska, bądź gdyby np w którymś z mieszkań zaczął po takim odcięciu pojawiać się grzyb na ścianie np z powodu przemarznięcia ściany - wbrew pozorom w parterowym mieszkaniu o to nietrudno.

Napisz pismo do zarządu i z żądaniem przywrócenia stanu poprzedniego. W piśmie możesz się powołać na rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane i ich usytuowanie (§ 134), w którym są określone warunki jakie powinna spełniać instalacja grzewcza, oraz jaką temperaturę w określonych pomieszczeniach powinna zapewniać i tak w pomieszczeniach takich jak np pokoje mieszkalne, przedpokoje, kuchnie indywidualne wyposażone w paleniska gazowe lub elektryczne, pokoje biurowe, sale posiedzeń instalacja grzewcza powinna być tak zaprojektowana i wykonana żeby umożliwić uzyskanie +20°C. Tym samym jeśli w kuchni nie jesteś w stanie takiej temperatury uzyskać, po wyłączeniu pionu, to nawet jeśli Wspólnota podjęła by taką uchwałę a Ty zdecydował byś się na jej zaskarżenie to moim zdaniem miałbyś spore szanse na unieważnienie takiej uchwały.
Przywołane rozporządzenie pod linkiem http://lex.pl/serwis/du/2002/0690.htm

Za ten post autor Daito otrzymał podziękowanie od Jan Kowalski
Ocena:12.5%

.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Pismo już napisane i gotowe do druku. Wspomniałem w nim nie tylko o niezgodności tej decyzji z rozporządzeniem ministra infrastruktury ale również o tym,że jest niezgodna z ustawą o własności lokali.
Napotkałem jednak pewien problem-niestety nie mogę uzyskać od prezesa zarządu numeru decyzji, na mocy której została dokonana ingerencja w piony. Myślę o tym to,co podejrzewałby każdy normalny człowiek. Że taka decyzja na piśmie nie istnieje. Jutro niezależnie od tego, czy uzyskam jej numer(o wglądzie w protokoły zebrań zarządu już nawet nie mówię), pismo zostanie wręczone zarządowi a po uzyskaniu odpowiedzi udam się najprawdopodobniej do prawnika.

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Jan Kowalski pisze:
Pismo już napisane i gotowe do druku. Wspomniałem w nim nie tylko o niezgodności tej decyzji z rozporządzeniem ministra infrastruktury ale również o tym,że jest niezgodna z ustawą o własności lokali.

Ja bym to odwrócił - przede wszystkim ustawa o własności lokali art. 12. 1. "Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem." Piony CO to część wspólna, a odłączając je zarząd pozbawił Cię możliwości korzystania z nich i spowodował że nie masz możliwości utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach lokalu (kuchni) czyli +20° C tutaj powołał bym się na rozporządzenie. Dodał bym też że w przypadku gdy wyłączenie pionu spowoduje szkody w obrębie Twojego lokalu np zwiększona wilgotność, zagrzybienie, przemarzniecie ściany, będziesz dochodził roszczeń od Zarządu o naprawienie szkód.

moderator

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 224 razy
Jan Kowalski pisze:
W moim bloku zostały zakręcone kuchenne piony CO.

Można jeszcze podzielić włos na czworo. Skąd macie ogrzewanie ? Jeśli jest to moc zamówiona a niewykorzystana, to powstają nieuzasadnione straty. Należałoby tez zapytać PINB czy taka zmiana nie jest przypadkiem zmiana parametrów i nie wymaga zgłoszenia w Starostwie w wydziale architektury ( to zależy od rodzaju instalacji i zasilania )

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Regulamin forum