Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:55

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
Jasiek1982, mam wrażenie , że nie rozumiesz jednej rzeczy.
Właściciel lokalu ponosi koszty utrzymania nieruchomości wspólnej według udziału.
Kowalski ma lokal nr 1 i 0,05 udziału, więc na każde wydane 100 zł na utrzymanie NW 5 zł jest z jego kieszeni.
Garaż to 0,20 udziału w nieruchomości wspólnej, więc na każde wydane 100 zł na utrzymanie NW 20 zł powinni zapłacić współwłaściciele garażu. A te 20 zł powinni podzielić wg udziału w garażu.

Zacznij od Ustawy o własności lokali:
http://tiny.pl/hjjkx
Art. 6. Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. (...)
Twoją wspólnotę tworzy:
1. Właściciel lokalu nr 1 .
2. Właściciel lokalu nr 2
3. Właściciel lokalu nr 3
.
.
.
23. Właściciel garażu ( właściciel zbiorowy)
Każdy z tych właścicieli ma określony udział w nieruchomości wspólnej (NW) i każdy z nich powinien ponosić koszty utrzymania tejże NW.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Elmaz, Irenalo dziękuje bardzo w końcu po Waszych tłumaczeniach zrozumiałem, o co w tym wszystkim chodzi.

A macie może jakieś pomysły żeby na podjęcie uchwałę, która mogłaby zmniejszyć te zaliczki?

Z tego, co się dowiedziałem to wcześniej była taka ustawa (mojego bloku jeszcze nie było), że garażowycy płacili tylko sam metraż (10m2) miejsca postojowego a ciąg komunikacyjny został rozłożony na całą wspólnotę. Jednak jedna z Pan ze wspólnoty, która nie posiada miejsca postojowego zaskarżyła tą ustawę i wygrała sprawę w sądzie. (Przyznaje, że ma racje) Teraz płacimy za 34m2 dlatego stawka jest dużo wyższa.

Myślałem żeby może wykorzystać ten ciąg komunikacyjny, bo jest szeroki na 11m i może obok ściany cała wspólnota ustawiałaby rowery i wtedy może spróbować rozłożyć te koszty ciągu komunikacyjnego na cała wspólnotę. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale warto może spróbować. A może ktoś ma inny pomysł jak zmniejszyć koszty opłat za garaże?

moderator
Awatar użytkownika

Podziękował : 71 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy
Jasiek1982 pisze:
Pan ze wspólnoty, która nie posiada miejsca postojowego zaskarżyła tą ustawę i wygrała sprawę w sądzie. (Przyznaje, że ma racje)

Zapewne tylko dlatego, że nie miał udziału w garażach bo:
Jasiek1982 pisze:
Garaże w piwnicy, które też mają oddzielną księgę wieczystą.

Z tego powodu ciąg komunikacyjny garaży nie jest częścią wspólną.
Garaże i ciąg z tego co piszesz, jest współwłasnością posiadaczy garaży i tylko oni powinni płacić za ich eksploatacje godnie z udziałami.

.

Otrzymał podziękowań: 112 razy
Jasiek1982 pisze:
Elmaz, Irenalo dziękuje bardzo w końcu po Waszych tłumaczeniach zrozumiałem, o co w tym wszystkim chodzi.

A macie może jakieś pomysły żeby na podjęcie uchwałę, która mogłaby zmniejszyć te zaliczki?

Już Ci pisałem wyżej - wielkości udziału nie zmienisz, ale jest orzeczenie SN, które mówi, że jednakowe obciążenie nie musi oznaczać równej kwoty zaliczki od udziałów różnego typu. Na tej podstawie można próbować podjąć uchwałę zmniejszającą zaliczki z udziałów garażowych - trzeba by to tylko odpowiednio uzasadnić (tzn. zdjąć pewne koszty i dokładnie uzasadnić dlaczego). Czy taka uchwała by się utrzymała po zaskarżeniu - nie wiem - sądy są w tej sprawie podzielone. Ale szansa jest.

Można też sprawdzić, czy przez garaż nie idą jakieś instalacje wspólne dla całego budynku - jeśli tak, to przyjąć (w drodze umowy między wspólnotą a garażowcami) jakieś opłaty wspólnoty dla garażowców z tego tytułu i o te opłaty pomniejszyć zaliczki garażowców (kompensata).

Innych możliwości - ja przynajmniej - nie widzę. Na pewno nie można manewrować metrażem (udziałami) garażu - to nie ma szans powodzenia. Jeśli już - to tylko kwotami.

Ostatnio zmieniony 17-01-2012, 12:23 przez elmaz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Otrzymał podziękowań: 0 raz
my dostaliśmy od firmy budowlanej od której kupiliśmy taką umowę http://www66.zippyshare.com/v/47295935/file.html czy jest ona zgodna z prawem ?? firma nie ma licencji na zarządzanie czy taka umowa jest w ogóle ważna ??
pomóżcie

moderator
Awatar użytkownika

Podziękował : 71 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy
Jeżeli kupiliście mieszkania wraz z częściami wspólnymi, to po pierwsze nie jesteście lokatorami.
Skąd wzięli stawki opłat? Pewnie sami wymyślili, bo zaliczki nalicza się od udziału w NW, a nie m2.
Cały par. 4 niezgodny z UoWL. Zaliczki ustala PG, a nie umowa z zarządcą, podwyżki również muszą być zatwierdzane uchwałą. Przy takiej umowie ich windykacja może być nieskuteczna.
Termin płacenia określa UoWL więc par.6 jest bez sensu.
Ubawiła mnie ta amatorszczyzna, ale na szczęście nie macie terminu wypowiedzenia (czyli domyślnie 30 dni) i za wypowiedzenie nie ma sankcji.
Pogoniłbym ich jednak z innego powodu.
Napisaleś tu: post75642.html#p75642
Sandaczo pisze:
firma budowlana straszy że jeżeli wybierzemy kogo innego na zarządce to zostawi wszystko co niedokończone i sami mamy sobie to zrobić min. część ocieplenia i bramę wejściową

To zwykły szantaż i jeżeli uda Wam się to udowodnić, to można podciągnąć to pod wyłudzenie!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Regulamin forum