Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:52

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam!
Mam mieszkanie własnościowe, które wynajmuję.
Fakt ten został zgłoszony w Urzędzie Skarbowym natomiast nie zgłaszałam tego do zarządcy nieruchomości bo wydaje mi się (aczkolwiek nie jestem pewna czy słusznie), że zarządcę powinien interesować jedynie to ile osób tam mieszka chociażby ze względu na wysokość opłat związanych z wywozem nieczystości itp.
Ostatnio dostałam do wypełnienia oświadczenie, który ktoś z administracji przekazał osobie, która wynajmuje moje mieszkanie.
W oświadczeniu wymaga się ode mnie podania następujących danych osób mieszkających w mieszkaniu bądź też podnajmujących część lokalu mieszkalnego: imię i nazwisko, PESEL, stosunek do właściciela/najemcy, nazwa i adres zakładu pracy (inne źródła utrzymania - dochody).
Po pierwsze nie jestem pewna, czy ja jako właściciel mam prawo żądać od wynajmujących takich informacji jak np. jego źródła ich utrzymania czy też jaki jest PESEL ich dzieci.
Po drugie wydaje mi się, że zarządca może takich danych wymagać od najemcy mieszkania komunalnego, którego właścicielem jest gmina a nie od prywatnego właściciela.
Jeżeli ktoś z Państwa jest mi w stanie podać przepisy prawne mówiące o tym czy jestem czy też nie jestem zobligowana do przekazywania takich danych to będę bardzo wdzięczna.

.

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Zarządca nie ma prawa interesować się ilością osób zamieszkałych w lokalu (obojętnie właścicieli czy najemców). Na tym forum więcej na ten temat:
http://wspolnoty.net.pl/viewtopic.php?t ... feaa2f52d1
Rozliczanie śmieci też nie zależy od ilości osób - ponieważ są to koszty zarządu nieruchomością wspólną (nie wiadomo ile śmieci czyich jest w ogólnej puli śmieci) i powinny być rozliczane udziałami. Ilość osób zamieszkałych w danym budynku (niektórzy nazywają ją tzw. normatywną) potrzebna jest tylko do określenia ilości pojemników (kubłów) na śmieci przy podpisywaniu umowy na wywóz.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dziękuję za odpowiedź jednakże w mieście, w którym mieszkam opłaty za wywóz nieczystości reguluje uchwała rady miejskiej w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku (zgodnie z delegacją ustawową - ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach z dnia 13 września 1996 roku Art. 4, ust. 1 przedmiotowej ustawy) zgodnie, z którą koszt jest określany na podstawie liczby osób mieszkających w danym lokalu.
Nie mniej jednak chciałabym użyć w piśmie argumentu (najlepiej powołując się na zapisy prawne) zgodnie, z którym mogę odmówić przekazania danych osobowych osób wynajmujących ode mnie mieszkanie.

admininistrator
Awatar użytkownika

Podziękował : 160 razy
Otrzymał podziękowań: 321 razy
marysia76 pisze:
Ostatnio dostałam do wypełnienia oświadczenie, który ktoś z administracji przekazał osobie, która wynajmuje moje mieszkanie.
W oświadczeniu wymaga się ode mnie podania następujących danych osób mieszkających w mieszkaniu bądź też podnajmujących część lokalu mieszkalnego: imię i nazwisko, PESEL, stosunek do właściciela/najemcy, nazwa i adres zakładu pracy (inne źródła utrzymania - dochody).

Wyrzuć ten papier do kosza i zapomnij o nim. Jeżeli koniecznie chcesz korespondować z gamoniem, który wymyślił tę ankietę, to zapytaj go o podstawę prawną żądania ujawnienia opisanych danych. To on Tobie musi wskazać podstawę prawną swojego żądania, a nie Ty jemu - podstawę odmowy. Cokolwiek Ci odpisze - zamieść na naszym forum, to będziemy mieli kolejny dowód, że licencje odmóżdżają ich posiadaczy.

marysia76 pisze:
wydaje mi się (aczkolwiek nie jestem pewna czy słusznie), że zarządcę powinien interesować jedynie to ile osób tam mieszka chociażby ze względu na wysokość opłat związanych z wywozem nieczystości itp.

To również jest bezprawne. Zarząd (zarządca) wspólnoty nie ma prawa interesować się sposobem korzystania z lokalu, w tym ilością osób tam zamieszkujących.

.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dowiedz się, jak wspólnota rozlicza się z firmą wywożąca śmieci.

Były takie pomysły, że miasto ma umowę z firmą na wywóz śmieci z całego miasta i potem miasto wszystkich obciążało po równo – ale chodziło chyba o zameldowanych.

Podobno takie rozwiązanie wyczyściło miasto z dzikich wysypisk śmieci.

admininistrator
Awatar użytkownika

Podziękował : 160 razy
Otrzymał podziękowań: 321 razy
Joanna pisze:
Dowiedz się, jak wspólnota rozlicza się z firmą wywożąca śmieci.

Sposób kalkulowania opłat za wywóz nieczystości i inne usługi nie ma wpływu na rozliczanie kosztów zarządu nieruchomością wspólną - o tym decyduje ustawa o własności lokali.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Regulamin forum