Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:34

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Proszę o radę !
Wykonawca kotłowni zwołał na terenie wspólnoty zebranie, z uwagi na fakt, że nie wykonał kotłowni w terminie i domaga się kasy którą mu potrąciliśmy z tytułu umowy. Walka idzie o olbrzymią kasę. Do każdego z właścicieli wysłał listem poleconym zawiadomienie o spotkaniu i chce zebrac wiekszość przy pomocy uchwały. Słowem jakieś CUDA !!! Ale to fakt. Przyjechałem z NIEMIEC i zebranie jest w poniedziałek. Kilku postraszył i echo poszlo. Ja kompletnie nie dowierzam co obcy człowiek wyczynia na naszym terenie.

Kompletnie nie wiem jak postapić w tym wypadku ?? Kotłownie wykonał kotoś inny, my zapłacilismy, kotłownia "bzyka" taniej o 40% słowem jak w raju a tu nagle taki numer.

W zawiadomieniu jako podstawę podał , że ja jako przewodniczacy wspólnoty go oszukałem, bo na wykonanie dałem mu 120 dni od dnia podpisania umowy a on nie wyrobił sie w ciągu 260 dni podając kilka powodów.
W międzyczasie ja mu wypowiedziałem umowę a druga firma zrobila to w tydzień.
Aby było śmieszniej zwołał grupę która ma wniskowac o zmianę zarządu.

Jestem nie bywale stanowczy i agresywny w postepowaniu ale nie potrafie ogarnąć myśli jak postapic w tej sprawie. Jako miejsce spotkania w dodatku podał nasza kotłownie ????
Podpowiedzcie jak postapić w tej sprawie ???????????? Proszę !!!!!!!!!!!

Ostatnio zmieniony 10-01-2012, 22:18 przez Helmut, łącznie zmieniany 1 raz

.

Otrzymał podziękowań: 112 razy
Jeśli właściciele zechcą sobie zrobić zebranie w kotłowni, to im nie możesz zabronić. Jeśli zechcą na to zebranie zaprosić owego Pana - to też im nie możesz zabronić. Podobnie - nie możesz im zabronić podjęcia uchwały o zmianie zarządu (ew. możesz ją zaskarżyć, ale nie wróżę powodzenia).

To co możesz (i być może powinieneś):

1) Napisać króciutkie pismo do właścicieli, wyjaśniające kwestie związane z kotłownią, w szczególności akcentujące wspomniane 40% obniżenie kosztów. Powinieneś też w tym piśmie wyjaśnić ludziom dlaczego odmówiłeś temu Panu zapłaty oraz upewnić ich w przekonaniu, że te pieniądze się mu nie należą i nic nie wskóra jak będzie się ich domagał, nawet przed sądem

2) Jeśli jestem człowiekiem pobudliwym - to na samo spotkanie raczej bym się nie udawał, bo może wywiązać się niepotrzebna draka, a to nigdy nie robi dobrego wrażenia. Raczej poprosiłbym zaufanych mieszkańców o prezentowanie Twojego stanowiska i zdania relacji ze spotkania

3) Jeśli właściciele zechcą Cię odwołać z zarządu - to trudno - nie możesz tego traktować jak zamachu stanu, bo właściciele mają prawo w każdym czasie powołać do zarządu i odwołać kogo chcą. Ale w przypadku pojawienia się nowego zarządu przesłałbym im oficjalne stanowisko w sprawie kotłowni, informacją że zaskarżysz uchwałę, na podstawie której ewentualnie płacili by temu Panu, a jeśli zrobią to bez uchwały (decyzją zarządu) to zaskarżysz sprawozdanie finansowe.

Ale kluczowy wydaje się punkt 1.

Tytuł: Obyczaje we WM   
moderator

Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Helmut pisze:
Do każdego z właścicieli wysłał listem poleconym zawiadomienie o spotkaniu
Dużo lokali macie w waszej wspólnocie ?

moderator
Awatar użytkownika

Podziękował : 71 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy
Gdyby zrobili to uchwałą, to myślę że można z czystym sumieniem nazwać ją niegospodarną i zaskarżyć.

.

Otrzymał podziękowań: 3 razy
To dla mnie jest nie pojęte, że osoba z zewnątrz zwołuje zebranie " na terenie wroga "tylko dlatego, że ja działając na podstawie podjetych uchwał i udzielonego pełnomocnictwa wypełniam warunki umowy z których wykonawca inwestycji się nie wywiązał.

Kotłownia nowa z pełna automatyką, 64 rodziny otrzymuje ogrzewanie plus pomieszczenia użytkowe, kotłownia sterowana WIFI i tutaj na raz jakiś "cwaniak" chce wejść do kotłowni i spotkać się z właścicielami całej wspólnoty i tłumaczyć swoje powody i przedstawiać argumenty dlaczego nie wypełnił warunków umowy i przy tym jak już wiem wnosić będzie w formie uchwały aby mu mimo tą kase wypłacono.

Przez ostatnie miesiące "mysz" nie miała wstępu do kotłowni a tutaj nagle ma kilkadziesiąt osob się spotkać. Nigdy wcześniej nie byłem taki bezradny jeżeli chodzi o podejście do sytuacji z litera prawa.

A co będzie jak mieszkańcy budynku w którym znajduje się kompleksowa kotłownia nie otworzą wejścia do kotłowni ????????????

Ostatnio zmieniony 11-01-2012, 13:09 przez Helmut, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł: Klucz do kotłowni   
moderator

Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Helmut pisze:
A co będzie jak mieszkańcy budynku w którym znajduje się kompleksowa kotłownia nie otworzą wejścia do kotłowni
Mieszkańcy jak mieszkańcy, właściciele lokali. Kto ma klucze do kotłowni ? Może jakaś grupa właścicieli lokali - przed zebraniem - zwróci się do ciebie z prośbą abyś wymienił klucz do kotłowni...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum