Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:30

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Na marcowym Zebraniu Wspólnoty, której jestem członkiem, podjęta została uchwała o wyborze na członka Zarządu osoby będącej Administratorem Nieruchomości Wspólnej (do Zarządu została wybrana nie jako osoba prawna, tylko jako osoba fizyczna, Zarząd jest teraz 2-osobowy). Osoba ta nie jest ani właścicielem lokalu mieszkalnego ani użytkowego. Wiem, ze zgodnie z ustawą o własności lokali (art. 20) nie jest to sprzeczne z prawem, jednak były członek Zarządu (lekko skonfliktowany z administratorem) podpowiedział mi, że członkiem zarządu może być osoba spoza wspólnoty, niebędąca właścicielem lokalu mieszkalnego lub użytkowego tylko, kiedy posiada pełnomocnictwo od któregoś z właścicieli - nie był niestety w stanie mi podać przepisu tak stanowiącego, mętnie coś tylko wspominał o jakimś rozszerzeniu do tego art. 20. Przeszukałem internet, fora i ustawy i nie mogę nic takiego znaleźć - czy taka osoba może być członkiem Zarządu tak, jak mówi Ustawa, czy są jakieś odrębne przepisy tego zabraniające. Nie mówię tutaj o konflikcie interesów (teraz de facto osoba kontrolująca jest też osobą kontrolowaną), tylko o wykładni przepisów prawa.

.

Otrzymał podziękowań: 4 razy
Rozszerzenie art. 20... czym? expanderem jakimś z TV market? ;)
Może być dowolna osoba fizyczna.

Spotkałem się za to z opinią, że taka osoba za to nie może żądać wynagrodzenia zgodnie z UoWL art 28. I "podobno" jest gdzieś jakieś orzeczenie sądu, gdzie osobie fizycznej nie będącej właścicielem zabrano wynagrodzenie, jako jej nienależne... czekam na wskazanie tego orzeczenia, bo sam jestem ciekaw.

.

Podziękował : 145 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy
korbol pisze:
były członek Zarządu (lekko skonfliktowany z administratorem) podpowiedział mi, że członkiem zarządu może być osoba spoza wspólnoty, niebędąca właścicielem lokalu mieszkalnego lub użytkowego tylko, kiedy posiada pełnomocnictwo od któregoś z właścicieli

Nieprawda - to wymysł Twojego sąsiada. Przeczytaj art. 20 a sam się przekonasz, że członkiem zarządu może być każda osoba fizyczna.
korbol pisze:
mętnie coś tylko wspominał o jakimś rozszerzeniu do tego art. 20

Bujda na resorach. :hahaha:
paradox pisze:
Spotkałem się za to z opinią, że taka osoba za to nie może żądać wynagrodzenia zgodnie z UoWL art 28. I "podobno" jest gdzieś jakieś orzeczenie sądu, gdzie osobie fizycznej nie będącej właścicielem zabrano wynagrodzenie, jako jej nienależne...

To są dwie różne sprawy: żądać wynagrodzenia może tylko właściciel lokalu (a w razie odmowy może dochodzić swego roszczenia przed sądem), ale to nie znaczy, że członek zarządu spoza grona właścicieli nie ma prawa otrzymać wynagrodzenia. Wspólnota może uchwałą przyznać wynagrodzenie również innym nie-właścicielom - członkom zarządu - i jest to wówczas wynagrodzenie jak najbardziej należne.

Członkowie zarządu niebędący właścicielami lokali nie mogą tylko żądać wynagrodzenia, zatem nie mają również prawa dochodzić go na drodze sądowej.

Ostatnio zmieniony 05-04-2011, 21:29 przez owner, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: Administrator   
moderator

Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
korbol pisze:
Osoba ta nie jest ani właścicielem lokalu mieszkalnego ani użytkowego
Ale może być dobrym Administratorem, tylko trzeba przestać na nią już teraz szukać "haka".

.

Otrzymał podziękowań: 0 raz
Członkiem zarządu wspólnoty może być osoba z poza grona właścicieli i jak najbardziej na podstawie uchwały wspólnoty może pobierać wynagrodzenie. W odróżnieniu jednak od właściciela , który jest członkiem zarządu , nie-właściciel pobierając wynagrodzenie od wspólnoty musi od tego odprowadzać składki do zus oraz podatek do US co miesiąc. Spotkałam się z taka interpretacją , że miedzy wspólnotą a takimi osobami zostaje zawarta umowa zlecenie , co oznacza że wynagrodzenie jest opodatkowane na zasadach określonych w art.13 pkt.8 ustawy o PIT - działalność wykonywana osobiście .
Natomiast właściciel- członek zarządu osiąga tzw. dochody z "innych źródeł" - zwolnione ze składek zusowskich oraz co miesięcznego odprowadzania podatku ( chyba , że tak woli), rozliczając dochód w rocznym zeznaniu podatkowym.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Regulamin forum