Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:01

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
ale co dokładnie masz zrobić?

.

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
ondrasz pisze:
ale co dokładnie masz zrobić?

Ludzie. co jest z Wami? Przecież zadałam konkretne pytanie, nie chce nikt pomóc?

Chcę zmienić sposób przeznaczenia 1/18 części nieruchomości wspólnej, czyli legalnie zgłosić zmianę sposobu użytkowania budynku gospodarczego na garaż. Pytam co mam okazać, albo przedstawić jako dowód na to, że mam prawo do dysponowania tą częścią nieruchomości wspólnej?

.

Podziękował : 156 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
AnkaMac pisze:
Ludzie. co jest z Wami?

Czy to jest przejaw troski o nas?

AnkaMac pisze:
Przecież zadałam konkretne pytanie, nie chce nikt pomóc?

Mam wrażenie, że Ty niecierpliwie żądasz pomocy przez zadanie swojego konkretnego pytania?
Ja natomiast usiłuję odnaleźć ten konkret, o którym piszesz.

AnkaMac pisze:
Chcę zmienić sposób przeznaczenia 1/18 części nieruchomości wspólnej, czyli legalnie zgłosić zmianę sposobu użytkowania budynku gospodarczego na garaż.

Ty nie możesz zmienić przeznaczenia części NW, bo chcesz. Takie zmiany mogą nastąpić jedynie na drodze uchwały.
AnkaMac pisze:
Pytam co mam okazać, albo przedstawić jako dowód na to, że mam prawo do dysponowania tą częścią nieruchomości wspólnej?

A masz to prawo? Posiadasz jakiś dokument to potwierdzający?

.

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Skąd ta wrogość? Niczego nie żądam, poprosiłam o pomoc, ale w zamian dostałam parę morałów i złośliwości i jeszcze parę niekompetentnych odpowiedzi. "...Mój problem polega na tym, że nie mam wiedzy jak wypełnić oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jest tam zapis o zgodzie wszystkich współwłaścicieli na wykonanie robót budowlanych. W sumie żadnych robót nie będę musiała wykonać, jedynie wentylację, ale nie wiem kto ma mi udzielić zgody...Zarząd Wspólnoty, po przegłosowaniu Uchwały, czy może każdy współwłaściciel pod uchwałą musi się podpisać? Proszę pomóżcie, może ktoś miał już do czynienia z taką sytuacją..." Chodzi mi o prawnie poprawną odpowiedź. To, że musi być uchwała to wiem, to jest oczywiste, ponieważ w tych budynkach prawie wszyscy trzymają samochody to myślę, że inni też będą zainteresowani taka uchwałą. Może ktoś wie, jak taka Uchwała miałaby brzmieć, czy Uchwała ma być przyjęta większością, czy też wszystkich 18 tu właścicieli ma się zgodzić. Czy mają się podpisać pod Uchwałą, czy, wystarczy, że Zarząd to potwierdzi. Może to są głupie pytania dla fachowców, ale proszę jeśli nie macie nic do powiedzenia to może lepiej pozwólcie wypowiedzieć się tym co coś wiedzą. :)

.

Podziękował : 156 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
AnkaMac pisze:
Skąd ta wrogość?

Akurat na to jest mi szkoda zdrowia, czasu i energii. :>

AnkaMac pisze:
Może to są głupie pytania dla fachowców, ale proszę jeśli nie macie nic do powiedzenia to może lepiej pozwólcie wypowiedzieć się tym co coś wiedzą. :>

Z mojej strony nie czynię przeszkód, choć nie twierdzę, że nic nie wiem. :>

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
AnkaMac pisze:
Mój problem polega na tym, że nie mam wiedzy jak wypełnić oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jest tam zapis o zgodzie wszystkich współwłaścicieli na wykonanie robót budowlanych. W sumie żadnych robót nie będę musiała wykonać, jedynie wentylację, ale nie wiem kto ma mi udzielić zgody..

Problem polega na tym, że tu nie chodzi tylko o wykonanie wentylacji czy wypełnienie druczka.
To, co masz zrobić, to prawdopodobnie legalizacja samowoli budowlanej.
Ale nie wiemy czy PINB wymaga od Ciebie uzyskania pozwolenia na budowę (pozwolenia na budowę to jest decyzja administracyjna) czy tylko zgłoszenia robót budowlanych. Zarówno do pierwszego i drugiego
należy złożyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
Biorąc pod uwagę , że to nie wspólnota będzie inwestorem , a rzecz dotyczy części wspólnej można
mieć wątpliwości czy potrzebna Ci będzie zgoda wszystkich czy wystarczy uchwała.
Dlatego zapytaj u źródła czyli w wydziale architektury.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Regulamin forum