Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 24-05-2012, 07:00

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzięki,
jak napisałem wcześniej, ostatnio więcej czasu przebywam za granicą i nie korzystam z radia, ale nie będzie to trwało wiecznie i po powrocie chcę nadal z niego korzystać.

Oczywiście stacja CB może być źle zestrojona, ale kiedy Zarząd mi pisze, że zakłócenia są nawet kilka pięter niżej kiedy nikt nie korzysta z radia, to jakieś nieporozumienie ;)
i po prostu antena w oczy kole (to kierunkowa antena, trochę miejsca zajmuje)

a czy są jakieś ogólne procedury rozpatrywania sporów między sąsiadami?
czy wystarczy, jak sąsiadka klepnie pismo, że ma zakłócenia od mojej anteny, a zarząd powie ok, to trzeba ściągnąć?
czy nie powinno być tak, że to jest wyjaśniane, ja jestem informowany etc?
bo na tej zasadzie ja mogę powiedzieć, że nad antena GSM nad moim mieszkaniem wprowadza zakłócenia itp...

.

Podziękował : 0 raz
Kolego poczytaj sobie a potem wydrukuj i daj dla tych gamoni zarzadu wspolnoty albo dla administratora..
http://www.rp.pl/artykul/710044,702232- ... ntene.html :hahaha: pozdrawiam emeryt.....radioamator

.

Posesja pisze:
Qmam pisze:
We wrześniu dostałem kolejne pismo, że jak nie usunę anteny, to zostanie wynajęta firma, która usunie ją na mój koszt.

To jest bezprawna groźba zniszczenia mienia, będącego własnością współwłaściciela nieruchomości - zarządowi grozi za to odpowiedzialność karna i cywilna (odszkodowawcza). Nie musisz płacić za korzystanie ze swojej współwłasności. Zarząd musi udowodnić, że Twoja natena zakłóca odbiór TV w innych lokalach.

Jeżeli zarząd nie przedstawia racjonalnych argumentów, może na ostudzenie emocji wpłynie pismo z kancelarii prawnej w tej sprawie. Na Twoim miejscu nie obawiałbym się procesu sądowego - to na wspólnocie ciąży obowiązek wykazania szkodliwości Twojej anteny (art. 6 kodeksu cywilnego: "Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne").

Tyle teoria, a w praktyce dziś dostałem do wiadomości uchwałę Wspólnoty Mieszkaniowej:

"Działając na podstawie art. 22 ustawy o własności lokali (Dz.U. itd.) WM uchwaliła:

Paragraf 1: Nie wyrazić zgody na pozostawienie anteny CB-radia na dachu budynku, upoważniając tym samym Zarząd WM do zdemontowania przedmiotowej anteny.

Paragraf 2: Uchwała obowiązuje od dnia jej podjęcia."

Niestety nie mogłem być na zebraniu, na którym została powzięta ta uchwała. Nie był też właściciel. W informacji o zebraniu nie było nic, że będzie mowa o antenie - taka partyzantka trochę - wykorzystali moment, że nie mogliśmy się bronić :(, do tego Zarząd powiedział, że nie interesujemy się anteną i przedstawił nas w złym świetle, nie podał żadnych informacji o pismach jakie wymieniliśmy sobie w zeszłym roku... a trochę się działo ;)
więc w skrócie:

- znalazła się zgoda poprzedniej administracji na montaż anteny
- Zarząd i tak upierał się, że mamy zdjąć antenę, bo tak decyduje (i straszył nas sądem)
- na moje ostatnie pismo z listopada nie odpowiedział (napisałem wtedy, że nadal nie dostałem podstawy prawnej ich żądania zdjęcia anteny, a w ogóle to ich decyzja to przekracza zwykły zarząd nieruchomością wspólną i uważam ją za bezzasadną).

Dzisiaj jest uchwała całej Wspólnoty - moim zdaniem niezgodna z prawem.
(Do tego dostałem nawet informację, że mam prawo odwołać się do sądu w ciągu 6 tygodni od podjęcia uchwały - uchwała podjęta 5 tygodni temu, dziś odebrałem informację).

W "uzasadnieniu" czytam np.:
"...tak istotna ingerencja we wspólną własność po wejściu w życie UoWL nie może nastąpić bez zgody pozostałych właścicieli"
- jest jakiś przepis, który to reguluje? zgodę miałem wcześniej (antena stoi od kilkunastu lat, wspólnota jest od 4).

Co teraz z tym zrobić?
Chciałbym uniknąć sądu.

pozdrawiam,
qmam

PS. Zastanawiam się jeszcze, czy teksty potencjalnych uchwał nie powinny być wcześniej dostarczane właścicielom?
U nas jest tak, że Zarząd coś sobie wymyśli i na zebraniu puszcza kartkę z "uchwałą" i ludzie od razu się wypowiadać muszą...

.

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Jeśli chcesz uniknąć sądu, to może Prezes UOKiK mógłby pomóc? Choć nie wiem, czy anteny CB mieszczą się w zakresie jego kompetencji. Polecam ten wyrok: http://www.nettax.pl/dzienniki/duuokik/ ... poz.59.htm.
Ale też nie rozumiem, czemu chcesz uniknąć sądu? W tej sprawie Ty masz więcej argumentów. Jeśli będziesz zagranicą, możesz ustanowić pełnomocnika, który będzie występować w Twoim imieniu.

Przejrzyj też ten wątek, a w szczególności linki z tego postu: post30429.html#p30429.

Qmam pisze:
antena stoi od kilkunastu lat, wspólnota jest od 4
To znaczy, że dopiero cztery lata temu został wyodrębniony pierwszy lokal?

Qmam pisze:
Do tego dostałem nawet informację, że mam prawo odwołać się do sądu w ciągu 6 tygodni od podjęcia uchwały - uchwała podjęta 5 tygodni temu, dziś odebrałem informację
Tym się akurat możesz nie przejmować (art. 25 ust. 1a uwl), o ile na potwierdzeniu odbioru informacji wpisałeś datę odbioru - jeśli doręczono Ci osobiście, bo jeśli dostałeś pocztą, to oczywiście nie ma tego problemu.

Qmam pisze:
Zastanawiam się jeszcze, czy teksty potencjalnych uchwał nie powinny być wcześniej dostarczane właścicielom?
Należy w poniższym wypadku (art. 32 ust. 2 uwl):
Cytuj:
2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.

.

Prim pisze:
Jeśli chcesz uniknąć sądu, to może Prezes UOKiK mógłby pomóc? Choć nie wiem, czy anteny CB mieszczą się w zakresie jego kompetencji. Polecam ten wyrok: http://www.nettax.pl/dzienniki/duuokik/ ... poz.59.htm.
Ale też nie rozumiem, czemu chcesz uniknąć sądu? W tej sprawie Ty masz więcej argumentów. Jeśli będziesz zagranicą, możesz ustanowić pełnomocnika, który będzie występować w Twoim imieniu.

Wiem, tak czuję, większość paragrafów, które można złamać usuwając komuś antenę z dachu już poznałem.
Rodzina mieszka na miejscu i spotyka się z sąsiadami.

Prim pisze:
Qmam pisze:
antena stoi od kilkunastu lat, wspólnota jest od 4
To znaczy, że dopiero cztery lata temu został wyodrębniony pierwszy lokal?

Dokładnie. A w zeszłym roku Zarząd się uparł, że powinienem ich zapytać o zgodę na zamontowanie anteny, która już stała kilkanaście lat wcześniej. Absurd.

Prim pisze:
Qmam pisze:
Do tego dostałem nawet informację, że mam prawo odwołać się do sądu w ciągu 6 tygodni od podjęcia uchwały - uchwała podjęta 5 tygodni temu, dziś odebrałem informację
Tym się akurat możesz nie przejmować (art. 25 ust. 1a uwl), o ile na potwierdzeniu odbioru informacji wpisałeś datę odbioru - jeśli doręczono Ci osobiście, bo jeśli dostałeś pocztą, to oczywiście nie ma tego problemu.

2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.
[/quote]

Czytałem. Tylko to wszystko pewnie do sądu tylko, bo w inny sposób nie mogę podważyć zasadności
A ja zastanawiam się czy np. nie mógłbym zebrać głosów pod uchwałą zmieniającą poprzednią uchwałę (tylko pewnie nie jestem uprawniony do zbierania głosów).

Ciekawe jest też to, że dostaję uchwałę niekorzystną dla mnie, a nie dostaję informacji o udzieleniu absolutorium Zarządowi...
Generalnie Zarząd jest niekompetentny, nie zna przepisów, a ludzie podpisują, co im się poda, bez zastanowienia... :(

http://www.youtube.com/watch?v=_H7xXW73mho - ręce opadają :(

.

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Qmam pisze:
Rodzina mieszka na miejscu i spotyka się z sąsiadami.
I cóż z tego? Przecież nie domagasz się od wspólnoty odszkodowania na ileś tysięcy, tylko zostawienia anteny na dachu.

Qmam pisze:
A ja zastanawiam się czy np. nie mógłbym zebrać głosów pod uchwałą zmieniającą poprzednią uchwałę (tylko pewnie nie jestem uprawniony do zbierania głosów).
Z tego co pisałeś, sądzę, że absolutnie nie warto. Dużo czasu i zachodu, efekt niepewny, a w dodatku potem oni mogą przyjąć kolejną uchwałę itd. Jeśli przegrają sprawę w sądzie lub w UOKiK, to wtedy raczej więcej nie będą próbować.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Regulamin forum