Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 23:06

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
art 2 mówi o konieczności dostosowania oznakowania na drogach wewnętrznych do wymagań ustawy.
przykład:
na drodze wewnętrznej ustawiono nigdy nie istniejący znak "droga pożarowa" - powszechnie stosowany ale nigdzie nie określony. Teraz po nowelizacji jest czas 24mce na dostosowanie oznakowania do wymogów ustawy. Czyli zastąpienie tych znaków znakami zakazu zatrzymywania i postoju - to taki przykład.

art 1 dokładnie określa gdzie obowiązują zasady określone w ustawie.

odpowiedz mi pytaniem na pytanie:

działka zabudowana budynkiem jednorodzinnym z drogą dojazdową do tego domu na której stoi znak ograniczenia prędkości do 10km/h. Wyjeżdżasz spod domu i po 20 metrach zostajesz zatrzymany za przekroczenie prędkości. Mogą ci wlepić za to mandat? Znajdujesz się na swojej działce, jedziesz po swojej drodze a oni cię radarem namierzyli stojąc na wyjeździe z tej dojazdówki...

takie tam linki ze dwa-trzy o tych oznakowaniach :

http://edroga.pl/prawo/komentarze/1702- ... sady-ruchu

http://samorzad.infor.pl/wiadomosci/art ... znych.html

Ostatnio zmieniony 19-01-2012, 13:16 przez ondrasz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
No cóż, widzę, że dobierasz argumenty tendencyjnie, ondrasz.
1. art.1 ust2. nie mówi o dostosowaniu tylko o tym, gdzie oprócz ust. 1 stosuje się przepisy ustawy - no przecież tam to jest napisane wprost. I ten przepis mówi, że przepisy ustawy stosuje się do RUCHU ODBYWAJĄCEGO SIĘ ... i tak dalej.
Chyba, że jako prawnik dokonujesz wykładni słów "....stosuje się również..". Wg mnie dostosować (czego ten ust. 2 nie mówi znaczy co innego niż stosować również.
Łyżeczkę do słodzenia herbaty można stosować również do słodzenia kawy.
Aby używać łyżeczki od słodzenia herbaty do słodzenia kawy należy ją dostosować !!!
To nonsens
2. przykład pierwszy niczego nie wyjaśnia - to jest inna sytuacja niż moja opisywana - dlaczego porównujesz jakiś nigdy nie istniejący znak do znaków zakazu. Co to ma wspólnego z sytuacją opisywaną przeze mnie?
No ale jeszcze zapytam Cię do tego twojego przykładu - czyli trzeba zastąpić ten stary znak nowym i co z tego wynika? Czy zastąpienie nowym znakiem będzie ktoś mógł na tej drodze kontrolować jego przestrzeganie? No bo jeśli nikt to po co wymieniać na nowy znak?
No a co do drugiego przykładu. Jest też bez sensu, bo:
1) zasady stosowania radarów np. przez straż są odpowiednio określone w ustawie i np. Żeby mierzyć prędkość, strażnicy miejscy i gminni muszą oznaczyć znakiem D-51 "automatyczna kontrola prędkości" miejsce, w którym będą dokonywali pomiaru.
2)Jeżeli na swojej działce ustawisz znak ograniczenia prędkości to dla kogo go ustawiłeś i w jakim celu? Podłącz tabliczkę "Nie dotyczy PANA na włościach'' bo inaczej stawiasz się ponad prawem.
Przecież można mnożyć równie absurdalne przykłady jak np. mój z łyżeczką do herbaty.
Tylko po co.
Jeśli mnie ktoś przekona na podstawie treści art. 1 ust. 2 ustawy, że "stosuje się również" nie oznacza "stosuje się również" to się poddam FORUM.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
A Straż Miejska przyjeżdża i kontroluje u nas.

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
krakusik pisze:
Chyba, że jako prawnik dokonujesz wykładni słów

nie nie prawnikiem nie jestem nie byłem i nie będę już raczej :)

przeglądając - ale nie wczytując się mocno - może się okazać że masz rację. I albo umknęła mi jakaś nowelizacja albo ktoś usilnie wmawia wszędzie dookoła że te znaki strefa ruchu i strefa zamieszkania są niezbędne i konieczne.
Niestety dopiero po 25ym lutego będę czasowy na tyle żeby się zagłębiać w temat. Ale wtedy to zrobię na pewno :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Regulamin forum