Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 23:03

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Postawienie Garaży   
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam serdecznie

Mam pytanie w temacie postawienia garaży w wspólnocie mieszkaniowej, postaram się dokładnie z obrazować o co mi chodzi i na czym akurat stoimy.

Jestem lokatorem budynku w którym zawiązana jest wspólnota mieszkaniowa
7 lokatorów w wspólnocie oraz 1 lokator z kłopotami finansowymi (odcięty gaz, prąd) który na zebraniach na liście obecności podpisany jest jako Urząd Miasta.

Większością lokatorów (6) planujemy postawienie garaży przed blokiem (ok. 13 metrów od budynku), potrzebowalibyśmy informacji na temat możliwości zablokowania tego pomysłu przez lokatorów którzy niechcą garaży. Czy mają na to szansę?

Plac przed budynkiem jest częścią wspólną ale każda z osób jego kawałek ma wpisana do aktu notarialnego.

Na dzień dzisiejszy wygląda to mniej więcej tak (zdjęcie przypadkowe z internetu)

Obrazek

czarne linie ukazują granicę działki, po lewej stronie przy granicy jest kolejne podwórko oraz samochody zaparkowane w taki sam sposób jak na naszym podwórku. Wspólnota obok chce postawić garaże wszystko mają już dograne i od maja stawiają.

Samochody widoczne na zdjęciu zostały by usunięte i na ich miejscu stanęłyby garaże.

Moje pytanie dotyczy dokumentacji w wspólnocie która trzeba było by złożyć na zebraniu wspólnoty w celu sfinalizowania tego pomysłu. Auta stoją zgodnie z mapką sporządzoną przez zarząd wspólnoty zatem trzeba byłoby anulować poprzednie ustawienie.

Czy wizyta u lokatorów z listą imienną wszystkich i zebranie większości podpisów oraz późniejsze złożenie chęci postawienia garaży wraz z listą osób które wyraziły zgodę na to wystarcza? czy trzeba coś jeszcze?

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
pablo85 pisze:
Jestem lokatorem budynku w którym zawiązana jest wspólnota mieszkaniowa

Jesteś właścicielem lokalu ?
pablo85 pisze:
7 lokatorów w wspólnocie oraz 1 lokator z kłopotami finansowymi (odcięty gaz, prąd) który na zebraniach na liście obecności podpisany jest jako Urząd Miasta.

Ile jest wszystkich lokali? Osiem? Siedem wykupionych , jeden należący do Miasta (gminy)?
Grunt jest współwłasnością i na budowę garaży potrzebujecie zgody wszystkich współwłaścicieli gruntu.

.

irenalo pisze:
Jesteś właścicielem lokalu ?

tak jestem właścicielem lokalu

irenalo pisze:
Ile jest wszystkich lokali? Osiem? Siedem wykupionych , jeden należący do Miasta (gminy)?
Grunt jest współwłasnością i na budowę garaży potrzebujecie zgody wszystkich współwłaścicieli gruntu.

Wszystkich lokali jest 8. Siedem z nich jest wykupionych.

Rozumiem że lokator 1 może wszystko zablokować w takim razie.

Zatem mam inne pytanie skoro w mojej wspólnocie wszyscy muszą się na wszystkie plany zgadzać, jakim sposobem został postawiony płot, pomieszczenie typu hmm garaż tylko z pustaków (na rowery) skoro wyraziła na to zgodę tylko część lokatorów?

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
pablo85 pisze:
Rozumiem że lokator 1 może wszystko zablokować w takim razie.

Nie lokator. Właściciel. Może to być osoba prywatna a może to być miasto(gmina).
pablo85 pisze:
Zatem mam inne pytanie skoro w mojej wspólnocie wszyscy muszą się na wszystkie plany zgadzać, jakim sposobem został postawiony płot, pomieszczenie typu hmm garaż tylko z pustaków (na rowery) skoro wyraziła na to zgodę tylko część lokatorów?

Nie powiedziałam, że na wszystkie plany muszą wyrażać zgodę wszyscy właściciele.
Są czynności nie przekraczające zakresu zwykłego zarządu (zarządzania) i te czynności może podejmować wybrany przez Was Zarząd.
Są czynności przekraczające zwykły zarząd i tu potrzebna jest uchwała .
I są czynności , które nie leżą w kompetencji wspólnoty np. budowa garaży czy czegokolwiek innego na gruncie będącym współwłasnością.
Na postawienie płotu wystarczy uchwała.
A owe pomieszczenie na rowery jest być może samowolą budowlaną czyli stoi nielegalnie.

.

Podziękował : 18 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Cytuj:
Plac przed budynkiem jest częścią wspólną ale każda z osób jego kawałek ma wpisana do aktu notarialnego

Już wiesz, że prawo głosu maja tylko właściciele, a nie lokatorzy, czyli najemcy
Teraz jeszcze tylko wyjaśnij co to znaczy "kawałek ma wpisana do aktu notarialnego"
Każdy ma w akcie wymienioną oddzielną konkretną część czy cały teren jest częścią wspólną?

.

koziorozka pisze:
Każdy ma w akcie wymienioną oddzielną konkretną część czy cały teren jest częścią wspólną?

każdy ma osobną część i tak właśnie stoją teraz na parkingu auta lokatorów moje pierwsze sąsiada z dołu drugie itd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum