Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 22:32

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Rozmawiałem z przedstawicielem Referatu Budynków i Lokali w Delegaturze Łódź - Bałuty i potwierdziło się, że reprezentanci Gminy wydelegowani do udziału w zebraniach Wspólnot nie mogą glosować za kredytem. Taki mają "prikaz". Czy jest to zgodne z prawem nie wiem, odwołać taką decyzję może jedynie Prezydent, bądź jego zastępca. Przy przegłosowaniu uchwały zwykle Gmina godzi się ze zdaniem większości, choć słyszałem, że co ambitniejsi oddają sprawę do sądu.
Przygotowaliśmy z udziałem naszego Administratora trzy warianty na wypadek padnięcia wniosku o kredytowanie, m. in. taki, gdzie wykonawca otrzyma zapłatę w trzech transzach, po wykonaniu remontu.

.

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
janu pisze:
Rozmawiałem z przedstawicielem Referatu Budynków i Lokali w Delegaturze Łódź - Bałuty i potwierdziło się, że reprezentanci Gminy wydelegowani do udziału w zebraniach Wspólnot nie mogą glosować za kredytem. Taki mają "prikaz". Czy jest to zgodne z prawem nie wiem, odwołać taką decyzję może jedynie Prezydent, bądź jego zastępca.
To nie chodzi o żaden przepis prawa,bo takowego nie ma ! Łódź jest coraz bliższa bankructwa, więc Komisarz pełniący funkcję prezydenta oszczędza się na czym się da. A w Waszej Wspólnocie gmina ma większośc udziałów, więc i większość kosztów remontu dachu musiałaby ponieść.

http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/4016 ... ,id,t.html
Same ANy i ZGMy "wypracowały" 250 mln zadłużenia w czasie panowania dr ekonomii - J.Kropiwnickiego.
Rozważaliście głosowanie 1x1 ?
janu pisze:
Przygotowaliśmy z udziałem naszego Administratora trzy warianty na wypadek padnięcia wniosku o kredytowanie, m. in. taki, gdzie wykonawca otrzyma zapłatę w trzech transzach, po wykonaniu remontu.
Wykonawcy w Łodzi z reguły akceptują takie rozwiązania.

Ostatnio zmieniony 17-05-2010, 21:25 przez gosiakz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Głosowanie 1X1 nie wchodzi w grę ponieważ jak gmina posiada 28% udziałów (zgodnie z informacją z pierwszego postu) tak więc uchwała musi zostać przegłosowana "za" powyżej 50,01 udziałów.
Pamiętajcie Państwo, że gmina jest również właścicielem wchodzącym w skład wspólnoty i również ma prawo głosowania "za" lub "przeciw". Czy właściciele będący osobami fizycznymi w całości byli "za"?

Jeżeli uchwała została przegłosowana większością głosów "za" nie ma przeciwwskazań do procesowania wniosku kredytowego i wniosek na pewno zostanie przyjęty przez Bank.

Niestety w Łodzi (wiem z doświadczenia) zaskarżanie uchwał często zależy od sympatii lub antypatii Pełnomocnika z Administratorem a zakładam, że w Państwa przypadku administrowanie prowadzone jest przez osobę/firmę prywatną a nie przez A.N. lub Z.G.M.

.

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Lakszmi pisze:
Głosowanie 1X1 nie wchodzi w grę ponieważ jak gmina posiada 28% udziałów (zgodnie z informacją z pierwszego postu)
Sorry za błędną informację powyżej , dot.udziałów gminy.
To jaki jest problem z przegłosowaniem tej uchwały? ( to pytanie do autora wątku)

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Przeczytaj dokładnie uwl.
Głosowanie 1:1 jest bardzo dobrym pomysłem.
Oczywiście ponieważ we wspólnocie nie ma udziałowca większościowego, to aby takie głosowanie mogło się odbyć, to musi tą propozycję poprzeć ponad połowa właścicieli (liczona udziałami).
Gdyby taka uchwała przeszła, to gmina nie miałaby 28 % tylko 1 głos, co mogłoby zmienić strukturę za i przeciw.
Powiecie, że jak znajdziemy 51 % za taką uchwałą to również znajdziemy 51 % za kredytem.
Prawda, ale może się okazać, że będą tacy co się nie połapią i zagłosują za, a potem będzie za późno. :P

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
a-z pisze:
Przeczytaj dokładnie uwl.

Sam przeczytaj i to kilka razy (ze zrozumieniem!)

Art. 23. 2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.

a-z pisze:
Głosowanie 1:1 jest bardzo dobrym pomysłem.
Oczywiście ponieważ we wspólnocie nie ma udziałowca większościowego, to aby takie głosowanie mogło się odbyć, to musi tą propozycję poprzeć ponad połowa właścicieli (liczona udziałami).

A co z pierwszym warunkiem? Zgadujesz czy wiesz, że suma udziałów nie jest równa 1?

stosunku pozamałżeńskiego."

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Regulamin forum