Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 21:56

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam,

Mam pewien problem a nie mam doświadczenia w sprawach odszkodowań itp. wiec proszę o pomoc na forum.

Kilka miesięcy temu (listopad 2010) w ogrodzenie mojej posesji wjechał samochód ciężarowy.
Po rożnych formalnościach pojawił się likwidator szkód z TU w którym ubezpieczony był samochód. Zrobił zdjęcia, pomierzył, pojechał.
Tydzień temu otrzymałem pismo z TU zatytułowane "Zawiadomienie o wypłacie" które zawierało kwotę odszkodowania i powołanie na kosztorys. Nie podobało mi się tak ogólnikowe potraktowanie tematu więc poprosiłem likwidatora o pełny kosztorys wyceny szkody (pierwsze jego pytanie brzmiało: "A po co to Panu?). Dodatkowo ponaglał mnie do pobrania z banku (taką formę wybrałem) przyznanej kwoty co jak twierdził nie ma wpływu na ewentualne odwołanie. Niestety/ albo stety kwotę pobrałem (choć od razu nadmieniam że się z nią nie zgadzam).
Po kilku dniach otrzymałem "kosztorys". Jest to strona A4 w połowie zajęta przez zdjęcie a pod nim odręczne wyliczenia/skreślenia bez żadnego nr dokumentu, daty wystawienia, nazwy TU, pieczątki itd.
W "kosztorysie" jest proste wyliczenie:
długość (w metrach) zniszczonego płotu x stawka (893 zł??)= kwota
wynik pomniejszono o 4% zużycia co dało ostateczna kwotę do wypłaty.

Poniżej jest powołanie na podstawę wymiaru: BCO 4/201 p.375.

Moja opinania do tej sprawy jest taka ze nie zgadzam się z przyznana kwotą i jakością przedstawionych dokumentów.

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1) Czy dobrze zrobiłem podejmując przyznana kwotę? Gdzieś przeczytałem że można tak zrobić i "wliczyć" ją jako "zaliczkę" do żądanej kwoty. Czy to nie blokuje dalszych działań (odwołań itp)?

2)Czy jakość (ogólnikowość i odręczna forma) przedstawionego "kosztorysu" jest standardem przy takich sprawach? Czy mam prawo zażądać dokładnego kosztorysy ze wskazaniem np. kosztów materiałów, robocizny itd. Czy taki kosztorys powinien uwzględniać stawkę VAT?

3) Czy przy takich odszkodowaniach z OC pomniejsza się je o zużycie? Słyszałem że nie!

4) Gdzie można uzyskać dostęp do wskazanej podstawy wymiaru BCO?

5) Czy i w jakiej formie (jakie dokumenty należy przedstawić?) można zakwestionować wysokość wypłaconego odszkodowania? Przeglądałem internet i wychodzi mi że odbudowanie płotu będzie o ok 30-40% droższe niż przyznane odszkodowanie.

6) Czy w sytuacji gdy w tzw. międzyczasie gdy wiosenne roztopy odsłoniły i rozluźniły ziemię okazało się że ogrodzenie jest zniszczone na większej długości niż wstępnie określił likwidator można wnieść o ponowne rozpatrzenie sprawy?.

Proszę o wszelkie (nawet najmniejsze) wskazówki bo jak pisałem nie mam doświadczenia z odszkodowaniami. Z góry dziękuje za pomoc w przedstawianej kwestii.

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Nie wiem jakie TU ale w przypadku powodzi dla naszych budynków zrobiłem tak:
Wykonałem swoje obliczenie szkody a następnie wysłałem do TU swoją wycenę wraz z żądaniem wypłaty odszkodowania w takiej wysokości jaką wyliczyłem.
TU oczywiście się nie zgodziło z nią (uprzedzając ich lekko została zawyżona kwota której żądaliśmy) a następnie (trwało to ze 3mce) ostatecznie przyjechał do mnie ich przedstawiciel i spisaliśmy ugodę gdzie prawie wyszło to co myśmy chcieli :) Oni mieli swoje wyliczenia, ja swoje i skończyło się ugodą. Ale też nie obyło bez wezwań przedsądowych i takich tam liścików...

.

Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzięki za szybką podpowiedź ;)
"Swoje obliczenie" oznacza dosłownie swoje czy też zrobione przez jakiegoś rzeczoznawcę? Jak myślisz czy jeżeli to zrobię już po pobraniu odszkodowania to też może mieć pozytywny skutek?

Ostatnio zmieniony 23-03-2011, 16:35 przez płotek, łącznie zmieniany 1 raz

.

Otrzymał podziękowań: 12 razy
Zamiast katowac się w samodzielne zrobienie kosztorysu zrób tak:
a/ zadzwoń do tego Towarzystwa/napisz pismo o ponowne oględziny ze wzgledu na ujawnienie większych szkód niż pierwotnie widoczne - powinien ponownie pojawić się likwidator
b/ zadwoń do kilku 2-3 firm budowlanych o oferte/wycenę na remont ogrodzenia
c/ poinformuj likwidatora prowadzącego sprawe np w czasie tych dodatkowych oględzin, albo póxniej pismem, że najtańsza oferta z zebranych wynosi ....+VAT i że rozlicenie szkody nastąpi poprzez przedstaiwenie faktury VAT za naprawe minus zaliczka (to co juz wypłacono)

tak bedzie prościej

www.ubezpieczeniowecentrum.pl
0695/21-21-21

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Niee żadnych kosztorysów nie robiłem.
Dokładnie tak jak gstumpf, pisze.
Cena ogrodzenia za metr x liczba metrów itp itd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Regulamin forum