Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 21:45

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: odszkodowanie   
.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam!

W sobotę z naszego zamkniętego osiedla zarządzanego przez kilka wspólnot mieszkaniowych (4 bloki) wyjeżdżał samochodem mój mąż. Brama składa się z dwóch skrzydeł. Aby móc wyjechać, ochroniarz, zatrudniony przez firmę ochroniarską, musi samodzielnie ją otworzyć. Robi to odpychając jedno skrzydło, które leci i odbija się z jednej strony (niezabezpieczone) a drugie przytrzymuje. Mąż wyjeżdżał w deszczu i podczas silnych podmuchów wiatru, co spowodowało, że nieprzytrzymywane skrzydło bramy odbiło i wróciło, rysując nadkole tylnej części samochodu i klamkę tylnych drzwi. Wszystko jest nagrane na kamerze, a ja wywalczyłam zabezpieczenie nagrania i mam je na twardym dysku. Wina ochroniarza ewidentna, ale... W raporcie służbowym szef ochrony prosił nas o dopisanie że brama nie posiada zabezpieczeń i blokad. Dodał że to wina wspólnoty, więc warto żebyśmy od nich wywalczyli odszkodowanie. Oczywiście podał numer swojej polisy i skontaktował się z ubezpieczycielem, który powiedział że nie ma podstaw do wypłaty odszkodowania od firmy ochroniarskiej.

Czy w tej sytuacji ubiegać się o odszkodowanie od wspólnoty, czy od administratora (w związku z art. 429 KC, bo powierzono prowadzenie spraw profesjonaliście)? Do obu? Do swojego ubezpieczyciela (ale wtedy chyba zniżki przepadają, a to już pewnie się nie opłaci, prawda?)?

Jak krok po kroku to załatwić?
Wyobrażam sobie że jest jakiś termin na zgłoszenie do ubezpieczyciela. Prawdopodobnie my jako poszkodowani powinniśmy się do niego zgłosić, ale telefonicznie, listownie? Mamy sporządzony przez ochronę raport służbowy, wystarczy to przedstawić ubezpieczycielowi?

Czy powinnam najpierw poprosić administrację osiedla o kopię tych polis? I o kopię umowy o administrowanie wspólnotą?

Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!

Tytuł: Odp.: odszkodowanie   
.
Awatar użytkownika

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Witam,

Ja bym szkodę zgłosił do ubezpieczyciela, który ubezpiecza firmę ochroniarską. Moim zdaniem ich pracownik nie dopełnił należytej staranności zbyt gwałtownie otwierając bramę podczas złych warunków pogodowych.

Jeśli brama nie spełniała odpowiednich warunków technicznych to firma ochroniarska nie powinna przecież podpisać umowy ;-)

Cytuj:
Oczywiście podał numer swojej polisy i skontaktował się z ubezpieczycielem, który powiedział że nie ma podstaw do wypłaty odszkodowania od firmy ochroniarskiej.

Zgłoś szkodę na infolinię firmy ubezpieczeniowej, przedstaw nagranie i poczekaj na oficjalną odpowiedź na piśmie.

Wokal

Zarządzanie wspólnotami mieszkaniowymi w Zabrzu, Piekarach Śl, Gliwicach, Bytomiu i Rudzie Śląskiej:
http://www.domostwo.eu

Poradnik właściciela (np. woda, CO):
http://www.domostwo.eu

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
a/ zaczynasz od posiadacza bramy tj wspólnoty
- kserokopia polisy OC (być może jest rozszerzenie za OC za podwykonawców) i zgłoszenie do ubezpieczyciela OC wspólnoty
b/ równolegle na piśmie do oc firmy ochroniarskiej
c/ równolegle do Ubezpieczyciela OC zarządcy

Ciekaw jestem, czy firma ochroniarska w umowie ma zapis dotyczący otwierania tej bramy, bo jej sposób otwierania troche partyzancki jest i warto by się z nim zapoznać.

Co do utraty zniżek z AC w przypadku zgłoszenia z waszego AC auta, to nie traci sie wszystkich zniżek a przeciętnie 10-20%, chyba że znizki te malutkie były.
Co więcej w przypadku zrealizowania tzw regresu (art 828 .1 kc) przez waszego ubezpieczyciela do sprawcy szkoda winna być traktowana jako niebyła

www.ubezpieczeniowecentrum.pl
0695/21-21-21

Za ten post autor gstumpf otrzymał podziękowanie od KamilaK
Ocena:12.5%

.

dziękuję za odpowiedzi!

Szkodę zgłosiłam na razie na infolinię ubezpieczyciela Wspólnoty, w przyszłym tygodniu ich rzeczoznawca wyceni nam szkodę, chociaż mąż był już w renomowanym serwisie samochodowym i powiedzieli mu, że naprawa wyniesie 2000 zł.

Ciekawa jestem, jak wyceni to rzeczoznawca... Mam wątpliwości co do rzetelnej wyceny... Co jak zaniży koszty, jak się przed tym bronić?

gstumpf pisze:
a/ zaczynasz od posiadacza bramy tj wspólnoty
- kserokopia polisy OC (być może jest rozszerzenie za OC za podwykonawców) i zgłoszenie do ubezpieczyciela OC wspólnoty
b/ równolegle na piśmie do oc firmy ochroniarskiej
c/ równolegle do Ubezpieczyciela OC zarządcy

można uderzać do wszystkich 3 ubezpieczycieli na raz?
czyli od każdego robię ksero polisy i zgłaszam stan faktyczny?

gstumpf pisze:
Ciekaw jestem, czy firma ochroniarska w umowie ma zapis dotyczący otwierania tej bramy, bo jej sposób otwierania troche partyzancki jest i warto by się z nim zapoznać.

tak, to jest intrygujące! będę musiała zrobić pewnie ksero ich umowy ze wspólnotą

wokal79 pisze:
Ja bym szkodę zgłosił do ubezpieczyciela, który ubezpiecza firmę ochroniarską. Moim zdaniem ich pracownik nie dopełnił należytej staranności zbyt gwałtownie otwierając bramę podczas złych warunków pogodowych.

zobaczymy, bo podobno jeśli widać, że brama jest tak otwierana, to wyjeżdżający, czyli korzystający z takiej bramy, przyczynia się do ryzyka... absurd jakiś!

a czy należy zawiadomić na piśmie zarząd wspólnoty?

Ostatnio zmieniony 29-06-2011, 14:58 przez KamilaK, łącznie zmieniany 2 razy

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
a/ jak się znajdzie winnego, to jego ubezpieczyciel w przypadku pojazdu na gwarancji lakierniczej nie będzie miał wyścia i zapłaci stawke ASO
b/ czy jednocześnie do 3 ubezpieczycieli - a chcesz czekać - lepiej grać w tym wypadku symultanicznie nie sekwencyjnie
c/zarząd WM albo administrację powiadomić trzeba

www.ubezpieczeniowecentrum.pl
0695/21-21-21

.

racja, dziękuję serdecznie!
pozdrawiam!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Regulamin forum