Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 21:44

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odp.: odszkodowanie   
.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
hmm a mi wogóle nie podoba się rozwiązanie takie gdzie to ja jako poszkodowany mam kserować polisy, zgłaszać do 3 firm ubezpieczeniowych itd itd...

Wg mnie powinno się to odbywać w ten sposób, że pisemnie występuję z roszczeniem odszkodowawczym do właściciela tej nieruchomości przedstawiając świadków, zdjęcia (jeśli mam) i wszelkie inne posiadane informacje.
Jeśli sprawca jest ubezpieczony to sobie zgłosi szkodę do ubezpieczyciela. Jeśli nie to on będzie płacił.
Jeśli mam AC to będzie to sprawa pomiędzy moją firmą ubezpieczeniową a sprawcą lub jego firmą ubezpieczeniową...

Takie jest moje zdanie. A najważniejszy jest sprawca bo on MUSI wiedzieć o tym że niby jest sprawcą jakiejś szkody...

Co do tych wycen z TU to oni nie mają obowiązku wypłacać po stawkach z ASO - oni powinni przywrócić pojazd do stanu sprzed szkody... A to wcale nie oznacza napraw w najdroższych warsztatach czy też w ASO... W ASO to w zasadzie tylko przy autach na gwarancji...

Ostatnio zmieniony 30-06-2011, 11:20 przez ondrasz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
tak jak proponuje Ondrasz, to by milej było ale...

Art 6 kodeksu cywilnego mówi że cięzar dowodowy spoczywa na tym kto wywodzi skutki prawne
art 429 mówi że (w uproszczeniu) osoba jest wolna od odpowiedzialności, jęzeli sprawe powierzyła profesjonaliście np w tym przypadku firmie ochroniarskiej

sam fakt posiadania bramy prze wspólnote nie implikuje jej odpowiedzialności za poasiadanie gdy kto inny ją obsługiwał - tutaj ochrona

co do ASO (napisałem wyraźnie o gwarancji lakierniczej) nie musi być na gwarancji pewłnej - wystarczy, że na gwarancji perforacji nadwozia - a to czasem nawet 12 lat ma taka gwarancja - i naprawy lakiernicze i blacharskie musza być w ASO pod ryzykiem utraty gwarancji

www.ubezpieczeniowecentrum.pl
0695/21-21-21

.

Podziękował : 156 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
gstumpf pisze:
sam fakt posiadania bramy prze wspólnote nie implikuje jej odpowiedzialności za poasiadanie

Nie wiadomo jednak, która konkretnie wspólnota posiada tę bramę, ponieważ wcześniej zostały podane następujące informacje:
KamilaK pisze:
W sobotę z naszego zamkniętego osiedla zarządzanego przez kilka wspólnot mieszkaniowych (4 bloki) wyjeżdżał samochodem mój mąż.

KamilaK pisze:
W raporcie służbowym szef ochrony prosił nas o dopisanie że brama nie posiada zabezpieczeń i blokad. Dodał że to wina wspólnoty, więc warto żebyśmy od nich wywalczyli odszkodowanie.

Ale, której wspólnoty...?
Czy jest pewne, że w zakres ubezpieczenia OC wspólnoty ujęto ogrodzenie, a nie tylko budynek (-ki)?

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
jeżeli kilku współwłaścicieli to ich odpowiedzialność jest solidarna patrz art 441.1 kc - zgłaszasz do której uważasz
solidarna czytaj : jeden za wszystkich wszyscy za jednego

a firma ochroniarska jako profesjonalista to sobie może pisać. - wiedziały gały
Jeżeli nie udowodni, że zwracał uwagę i pisał o usterce to ciemno go widzę (zaniechanie)

www.ubezpieczeniowecentrum.pl
0695/21-21-21

.

Podziękował : 145 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy
Z opisu wynika, że mogą to być dwie różne sytuacje:

1) brama jest położona na nieruchomości wspólnej jednej ze wspólnot (możliwe, że wraz z drogą), z ustanowioną służebnością dla właścicieli z pozostałych wspólnot - wtedy poszkodowanym przysługuje roszczenie wobec tej wspólnoty, która będzie się bronić wskazując na firmę ochroniarską;

2) brama jest położona na nieruchomości, będącej współwłasnością wszystkich właścicieli lokali ze wszystkich wspólnot; nieruchomość ta nie jest częścią nieruchomości wspólnej w rozumieniu uwl żadnej wspólnoty, jest to tak zwany teren przyległy we współwłasności zwykłej, "kodeksowej" - wtedy wchodzi w grę odpowiedzialność solidarna.

Nie jest natomiast możliwe, żeby grunt wraz z bramą (nieruchomością jest grunt, brama to budowla na tym gruncie) "była własnością kilku wspólnot".

.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
brama jest własnością jednej wspólnoty, jak w przypadku 1 podanym wyżej

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Regulamin forum