Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 21:20

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Haneczka pisze:
Nie wiem, co tutaj jest do obalania, skoro wspólnota podejmuje jakąś uchwałę, która nie dotyczy nieruchomości wspólnej?
Może lepiej byłoby nie płacić zaliczek i kosztów w zakresie swojego udziału związanych z dzierżawą , wcześniej powiadamiając o tym zarząd i właścicieli.

Niby tak - tyle tylko, że jedynie sąd może ostatecznie stwierdzić, czy uchwała dotyczyła, czy nie dotyczyła nieruchomości wspólnej. A póki uchwała nie została uchylona lub uznana za nieistniejącą, to obowiązuje i obawiam się, że windykacja zaliczek na jej podstawie byłaby skuteczna, bo sąd wydając nakaz zapłaty raczej nie będzie analizował treści uchwały (wystarczy mu, że jest uchwalona i niezaskarżona).

.

Podziękował : 156 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
elmaz pisze:
A póki uchwała nie została uchylona lub uznana za nieistniejącą, to obowiązuje

Czy uważasz, że każdej uchwalonej przez wspólnotę uchwale, nawet tej bzdurnej, właściciel musi się podporządkować?
Moim zdaniem nie, bo wtedy we wspólnotach panowałaby anarchia poparta przekonaniem, że tylko sąd może uchylać bzdurne pomysły na życie i finanse właścicieli.
W sytuacji kiedy właściciel się nie podporządkuje, to zarząd/zarządca ma problem.
Ponieważ chcąc wyegzekwować to, co wymyślił i poddał pod głosowanie właścicielom, często nieświadomym do końca, co podpisują - musi sam rozpocząć sprawę przed sądem i udowadniać, że miał rację. A wtedy... wielu zaczyna się zastanawiać na zgodnością z prawem swoich pomysłów.

elmaz pisze:
Niby tak - tyle tylko, że jedynie sąd może ostatecznie stwierdzić, czy uchwała dotyczyła, czy nie dotyczyła nieruchomości wspólnej.

A zarząd lub sami właściciele, po oprotestowaniu i przemyśleniu nie mogą?
Zdecydowanie łatwiej jest uchylić taką uchwałę i dojść do porozumienia we wspólnocie, niż rozwiązywać sprawy w sądzie.

elmaz pisze:
obawiam się, że windykacja zaliczek na jej podstawie byłaby skuteczna, bo sąd wydając nakaz zapłaty raczej nie będzie analizował treści uchwały (wystarczy mu, że jest uchwalona i niezaskarżona).

Nie byłabym tak przekonana.
Właściciel ma ponosić koszty dotyczące nieruchomości wspólnej i te koszty powinny być uzasadnione.
Od każdego nakazu zapłaty można w terminie 14 dni złożyć sprzeciw i wtedy z automatu w trybie procesowym udowadniać, iż wspólnota nie ma prawa żądać od właściciela nienależnych opłat na podstawie wadliwej uchwały.

Ostatnio zmieniony 03-01-2012, 12:48 przez Haneczka, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł: Płatne parkowanie   
.

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
W dniu dzisiejszym otrzymałam treść uchwały która uważam że w rażący sposób narusza interesy mojego ojca.
Kupiliśmy we wrześniu 2011 mieszkanie. Istniejąca już wspólnota mieszkaniowa wydzierżawiła od miasta plac przed blokiem na którym zamieściła sobie znak Parking dla mieszkańców konkretnie tej wspólnoty. Na placu tym również znajdowała się koperta ze znakiem miejsce dla inwalidów - znak ten został postawiony przez zarząd dróg i mostów. W momencie kiedy członkowie wspólnoty dowiedzieli się iż wprowadzi się do nich nowy lokator szybciutko jeszcze przed naszym zakupem mieszkania uchwalili że dwa miejsca parkingowe będą odpłatne dla dwóch właścicieli aut - czyli konkretnie przypisane pod osoby a o trzecie miejsce dla inwalidów nikt nie czepiał ponieważ na nim stała sąsiadka która miała grupę inwalidzką i kartę parkingową. Mój ojciec nie mieszkał od samego początku w nowym mieszkaniu ale...no i właśnie, 12 lutego 2012 pojawił się i stanął on samochodem na miejscu dla inwalidów - jest on inwalidą ma kartę itd. 13-14 lutego sąsiedzi przeganiali go stamtąd twierdząc że to miejsce należy się sąsiadce inwalidce. Poszliśmy do organu który postawił ten znak. Uzyskaliśmy informację iż podanie o ustawienie tego znaku napisała pani sąsiadka inwalidka ale miejsce to należy się każdej osobie która posługuje się kartą parkingową/inwalidy.
15 lutego zapukała do nas sąsiadka z listą podpisów iż sąsiedzi podpisali zgodę aby to miejsce było płatne i przydzielone jej. Mój ojciec się nie zgodził zaznaczył iż jest przeciw. Nikt nie informował nas wcześniej iż można się starać o jakikolwiek wynajem miejsc od wspólnoty. Ciągle mój tato jest spychany na bok i stawiany przed faktem dokonanym - nie tolerują nowego lokatora. Chcę zaskarżyć tą uchwałę ....proszę o podpowiedź jakich argumentów użyć aby ona nie weszła w życie?możecie coś państwo rozsądnego doradzić - obecnie we wspólnocie jest 4 auta na 10 członków. Dwa auta już parkują płatnie, miejsce dla inwalidów jest ale tu zaczyna się walka.
Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
frycz.beata pisze:
W dniu dzisiejszym otrzymałam treść uchwały która uważam że w rażący sposób narusza interesy mojego ojca.

Ustawa o własności lokali:
Art. 25. 1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
1a. Powództwo, o którym mowa w ust. 1, może być wytoczone przeciwko wspólnocie mieszkaniowej w terminie 6 tygodni od dnia podjęcia uchwały na zebraniu ogółu właścicieli albo od dnia powiadomienia wytaczającego powództwo o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów.
2. Zaskarżona uchwała podlega wykonaniu, chyba że sąd wstrzyma jej wykonanie do czasu zakończenia sprawy.

Uchwałę możesz zaskarżyć do sądu okręgowego. Kosztuje to 200 zł. Ale jakoś marnie widzę szanse na
wygraną.

frycz.beata pisze:
Poszliśmy do organu który postawił ten znak. Uzyskaliśmy informację iż podanie o ustawienie tego znaku napisała pani sąsiadka inwalidka ale miejsce to należy się każdej osobie która posługuje się kartą parkingową/inwalidy.

Przykro mi, ale skoro parking został wydzierżawiony, to dzierżawca decyduje jakie znaki będą tam namalowane lub ustawione. I kto będzie tam parkował. Samo posiadanie karty inwalidy nie daje prawa parkowania na terenie prywatnym.

I nie ma przywilejów. To teren prywatny.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Tak - to teren prywatny, ale skoro wydzierżawiła to wspólnota, to - z założenia - na rzecz wszystkich właścicieli, ojca też.

A tutaj wygląda to tak, jakby zrobiła to dla kilku właścicieli. Skoro miało to być dla nich, to dlaczego nie wydzierżawili sobie sami?

Uważam, że jeśli uchwała będzie zaskarżona w terminie, to ma to duże szanse powodzenia. Można podnosić, że narusza zasady współżycia społecznego - zwłaszcza w sytuacji, gdy dana osoba jest inwalidą i możliwość parkowana blisko ma dla niej istotne znaczenie.

Za 200 zł przynajmniej spróbowałbym to zrobić.

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
elmaz pisze:
Ja cały czas mam poważne wątpliwości, czy można ot tak sobie podjąć uchwałę, że w sytuacji deficytu miejsc parkingowych przeznacza się je do użytku (nawet odpłatnego) wybranym osobom ze wspólnoty.

Ojciec nie jest współwłaścicielem , bo to teren dzierżawiony. I miejsce jest płatne. Pewnie ktoś "wychodził" tę dzierżawę, a parkując tam zwalnia miejsce na parkingu wspólnoty.

strychy/dzierzawa-terenu-przez-wspolnote-mieszkaniowa-t6946.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna

Regulamin forum