Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 21:20

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
poniewaz to moj pierwszy post tutaj to chcialbym powitac wszystkich serdecznie.
wiem, ze temat byl juz wyjasnianiy ale ja nadl nie rozumiem.
zaczne od poczatku
planuje zrobic remont i zaadaptowac strych na mieszkanie.
w klatce mieszka nas 5 rodzin i tworzymy wspolnote- niezalezna od administracji
potrzebuje zgode 4 osob
klatka zostala wyremontowana rok temu, elewacja tez z jednej strony rok temu
dach zostal przlozony i uszczelniony wiec nie mam zbytnio karty przetargowej dla wspolnoty, ale moge miec dla jej mieszkancow bo to biedni ludzie i pieniazki by im sie przydaly.

poniewaz gdzies tutaj na forum bylo pisane, ze powinienem do wspolnoty wplacic roznice w cenie nowo powstalego mieszkania a kosztami jakie ponioslem.
z drugiej strony nigdzie indziej nie natknąlem sie na tak absurdalne obowiazki.

moje pytanie brzmi czy musze placic ta roznice czy nie
i drugie pytanie czy ktos ma moze tresc umowy jaka powinienem spożadzic z sasiadami tak aby potem tylko u notariusza ja podpisac. czy notariusz ma wzory takich umow??

bede wdzieczny za wszelkie info.

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
bullet pisze:
planuje zrobic remont i zaadaptowac strych na mieszkanie.

1. Czy ta część strychu, która chcesz zaadaptować jest Twoja - masz to wpisane w akcie notarialnym jako pomieszczenie przynależne? Czy może jest częścią wspólną?
bullet pisze:
w klatce mieszka nas 5 rodzin i tworzymy wspolnote- niezalezna od administracji

2. Ile w sumie jest lokali i ile jest wykupionych? Do kogo należą lokale niewykupione (pisałeś coś o administracji)?
bullet pisze:
dach zostal przlozony i uszczelniony wiec nie mam zbytnio karty przetargowej dla wspolnoty, ale moge miec dla jej mieszkancow bo to biedni ludzie i pieniazki by im sie przydaly.

No sam napisałeś - "pieniążki by się przydały" , myślę, że to dobra karta przetargowa.
bullet pisze:
poniewaz gdzies tutaj na forum bylo pisane, ze powinienem do wspolnoty wplacic roznice w cenie nowo powstalego mieszkania a kosztami jakie ponioslem.

Co wpłacisz i komu (albo wspólnocie albo każdemu z właścicieli osobno), to powinna regulować umowa. I to sprzedający stawiają warunki.

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
bullet pisze:
z drugiej strony nigdzie indziej nie natknąlem sie na tak absurdalne obowiazki.

Co widzisz absurdalnego w tym, że się płaci za cenny towar, jakim jest nieruchomość? Cena rynkowa minus Twoje nakłady to uczciwe rozwiązanie. Chciałbyś przejąć dla siebie strych za darmo? Przecież wspólnota może go sprzedać komuś z zewnątrz i na tym zarobić - dlaczego miałaby dawać Tobie w prezencie?

.

dzieki za odpowiedzi, zaczne od tylu czyli od odpowiedzi na post Posesji. Mysle ze mogla sie wedrzec pewna niescislosc z mojej strony :)
Absurdalne obowiazki to wg mnie placenie za roznice w cenie miedzy kosztem powstania mieszkania a jego cena rynkową. bo de facto wyjdzie dokladnie tyle ile wynosi cena rynkowa a to nie jest zaden interes bo tutaj musze sie narobic aby kupic cos za kwote X i za ta sama kwote X moge kupic cos podobnego nie robiac totalnie nic.
Jesli mam sie prosic i gimnastykowac aby kupic za kwote X to wole za ta sama kwote byc tym co stawia warunki czyli zwyklym kupujacym.
Ale mysle ze bez sensu rozstrzasanie tego tematu bo wlasnie o to chodzi, ze nie wiem czy to musze placic czy nie i to jest moje pytanie w temacie.

teraz co pytan zadanych przez irenalo.
1. strych jest wspolny
2. mieszka nas 5 rodzin z czego 1 mieszkanie nie jest wlasnosciowe- nie wiem kto jest wlascicielem mieszkania chyba miasto Wrocław.
3. oczywiscie chce zaplacic tym ludziom bo im sie to nalezy. Po prostu otwarcie pisze o tym ze wspolnota nie ma jako tako potrzeb a wiem ze takie potrzeby maja czlonkowie tej wspolnoty.
4. Czy moge w umowie miedzy mieszkancami wpisac, ze oni mi udzielaja prawa wylacznego korzystania ze strychu za tyle a tyle zlotych??

Wszelkie wskazowki beda dla mnie cenne.
jeszcze raz prosze o odpowiedz na pytanie czy musze do wpsolnoty wplacic roznice miedzy cena rynkowa a kosztami jakie poniose na remont??

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
bullet pisze:
czy musze do wpsolnoty wplacic roznice miedzy cena rynkowa a kosztami jakie poniose na remont??

Nic nie musisz. Jeżeli dojdziesz do porozumienia ze wspólnotą, to zapłacisz uzgodnioną cenę. Nie ma wymogu, żeby wspólnota sprzedawała Ci według cen rynkowych.
Co do nakładów - w swoje koszty wliczasz również pracę własną.
bullet pisze:
4. Czy moge w umowie miedzy mieszkancami wpisac, ze oni mi udzielaja prawa wylacznego korzystania ze strychu za tyle a tyle zlotych??

Możesz, ale to nie będzie własność. Jeżeli chcesz adaptować strych na mieszkanie, to dużo ryzykujesz bez przeniesienia własności. Co będzie, jeśli kiedyś wspólnota zmieni zdanie?

Ostatnio zmieniony 02-11-2011, 00:16 przez Posesja, łącznie zmieniany 1 raz

.

wiecie moze gdzie znajde wzor jakiejs dobrej umowy, ktora musze podpisac z sasiadami??
lub gdzie wogole szukac, lub jak sie za to zabrac.

Ostatnio zmieniony 02-11-2011, 01:39 przez bullet, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum