Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 20:22

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam.
czytajac odpowiedzi / za ktore bardzo dziekuje/ wiem ze napisalam bardzo haotycznie. Bardzo zalezy mi na podpowiedzi "na co moge liczyc" wiec uzupelniam dane.
We wspolnocie jest 18 lokali w tego wiekszosc/ w tym ja/ jest wlascicielami. pozaostale nalezy do Urzedu Miasta. Dotychczas korzystali z wody cieplej w okresie letnim/poza grzewczym/ z malego pieca , ktory jest opalany mialem.Poniewaz owy piec juz musialby byc naprawiany, sa duze koszty ogrzewania tejze wody...ma zapasc decyzja co dalej z tym robic/ jeszcze nie ma uchwaly/Powstal pomysl zainstalowania nowego pieca na gaz -i to rozwiaze problem wszystkim uzytkownikom. Dla mnie jest problemem/ jest nas 2-je w budynku/ iz od kilku lat mamy wlasny junkers na ogrzewanie wody . Nie chce z tego rezygnowac i korzystac ze wspolnej instalacji. Dlatego tez pytam czy mam jakies szanse aby nie parcypowac w kosztach inwestycji. Moze sa jakies "kruczki". Bede wdzieczna za podpowiedz
pozdrawiam Danuta

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
danuta.turbanska pisze:
Dotychczas korzystali z wody cieplej w okresie letnim/poza grzewczym/ z malego pieca , ktory jest opalany mialem

A kto płacił za miał i konserwację?

Za ten post autor irenalo otrzymał podziękowanie od danuta.turbanska
Ocena:12.5%

.

wlasnie w tej kwiesti nie moglam sie pogodzic. Koszty zwiazane z podgrzewaniem cieplej wody w okresie letnim byly wliczane w koszt m3wody. Ale czesc kosztow np. energia, przeglady, remonty czy awarie/co dawalo w skali roku pokazna sumke/ pochodzily ze wspolnoty czyli moich tez. Teraz kiedy musimy liczyc sie z wydawaniem omalze kazdego grosza, ponoszenie kosztow za cos z czego nie korzystam jest troszke niesprawiedliwe.

.

Podziękował : 18 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Kochana, na tym świecie sprawiedliwości oczekujesz? Tu nie raj, tu Ziemia
A serio, to we wspólnocie nie płaci się za korzystanie, tylko za posiadanie
Mieszkańcy z parteru płacą za windy, choć z nich nie korzystają, prawda? A Kowalski wyjechał na rok, z mieszkania nie korzysta, i też bulić musi...
Poza tym może się zdarzyć, że za kilka lat ty lub nowy właściciel (bo sprzedasz mieszkanie) zechce z tej nowej instalacji korzystać. I co wtedy? Tak więc wspólna instalacja to także zapobieganie przyszłym kłopotom i awanturom

Za ten post autor koziorozka otrzymał podziękowanie od danuta.turbanska

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Witam.

Koszt inwestycji 7000 / 18 to ok. 400 zł. Kwota nie wygląda na zaporową. Zwykły indywidualny piecyk kosztuje ok. 500 - 1500 zl, a przecież jego i tak kiedyś musisz wymienic. Moim zdaniem jest to krok w dobrą stronę i ja osobiście bym się przyłączył. Może warto też wziąć pod uwagę montaż solarów, jako uzupełnienie instalacji.

Może jest coś innego na wspólnocie na czym Ci zależy i warto tak poprowadzić rozmowy , aby w zamian za zgodę uzyskać coś innego.

Pamiętaj też, że tego typu instalacja poprawia wartość mieszkania i bezpieczeństwo.

Czasami bycie pierwszym oznacza też, że ponosi się pewne koszty przywództwa.

Zbliża się okres zebrania, warto porozmawiać z innymi właścicielami. Zawsze też możesz zagłosować przeciw i masz prawo zaskarżyć taką uchwałę. Ale pamiętaj też, że miezkanie we wspólnocie to też kwestia kompromisu.

Wokal

Zarządzanie wspólnotami mieszkaniowymi w Zabrzu, Piekarach Śl, Gliwicach, Bytomiu i Rudzie Śląskiej:
http://www.domostwo.eu

Poradnik właściciela (np. woda, CO):
http://www.domostwo.eu

Za ten post autor wokal79 otrzymał podziękowanie od danuta.turbanska

.

Witam.
Dziekuje za cenne uwagi, "solary" wlasnie , coraz wiecej sie o tym mowi i masz racje. Ten teemat porusze na zebraniu ze wspolnikami. Musze dobrze przemyslec, ale wiem jedno ze nie jestem szybka aby podwazac uchwaly wiekszosci. Kompromis to bardzo wazna rzecz, to umiejetnosc bycia sasiadem.
Dzieki , pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Regulamin forum