Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 20:21

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytania Ogólne   
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dobry wieczór.

Mam parę pytań a jestem nowy w temacie więc może ktoś mądry pomoże mi w moich problemach.

1. Czy wspólnota jest mała czy duża. W budynku znajduję się 11 mieszkań i 1 lokal usługowy księgi wieczyste ma 7 lokali mieszkalnych, reszta należy do Miasta.

2. Chciałbym wystąpić z "Umową quoad usum o sposobie korzystania ze strychu stanowiący nieruchomość wspólną" Tzn. chciałem zająć cześć strychu, proporcjonalnie do udziałów 115/1000. Na strychu zabudowałbym "swoją" część i trzymał niepotrzebne graty/ciuchy.

Czy nie będzie z tym żadnego problemu? Jak to wygląda? Czy wystarczy propozycję wraz z umową wziąć ze sobą na spotkanie wspólnoty?

Dodam, że część strychu jest zabudowana (jak się domyślam) prawdopodobnie bez żadnych ustaleń. W najbliższym czasie poproszę zarządce o ksero wszystkich podjętych uchwał.

3. Pod linkiem znajduje się przykład umowy quoad usum na piwnice, ja zamieniłbym to na strych, z tym że są pewne punkty w których chciałbym się najpierw upewnić jakie konsekwencje za sobą niosą, np:

-wszystkie remonty, naprawy i inne koszty związane z utrzymaniem pomieszczenia piwnicznego ponosi Właściciel lokalu i z tego tytułu zrzeka się roszczeń wobec Wspólnoty Mieszkaniowej o zwrot poczynionych nakładów.

Czy oznacz to, że w przypadku przeciekającego dachu ja musiałbym zająć naprawą? Jeżeli tak, to czy można umieścić zapis, że wspólnota odpowiada za elementy konstrukcyjne?

Myślę, że na razie wystarczy. W przypadku jakiś dodatkowych pytań nie będę wahał się ich użyć.

Tak w ogóle witam! bo jestem nowym użyszkodnikiem tego forum i mam zamiar zacząć intensywnie zająć się tematem z uwagi nabycia mieszkania wraz ze wspólnotą :)

Tytuł: Odp.: Pytania Ogólne   
moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
qqku pisze:
1. Czy wspólnota jest mała czy duża. W budynku znajduję się 11 mieszkań i 1 lokal usługowy księgi wieczyste ma 7 lokali mieszkalnych, reszta należy do Miasta.

To jest tak zwana duża wspólnota.

Cytuj:
2. Chciałbym wystąpić z "Umową quoad usum o sposobie korzystania ze strychu stanowiący nieruchomość wspólną" Tzn. chciałem zająć cześć strychu, proporcjonalnie do udziałów 115/1000. Na strychu zabudowałbym "swoją" część i trzymał niepotrzebne graty/ciuchy.

Na podział do korzystania potrzebujesz zgody wszystkich właścicieli. Poza tym trzeba sprawdzić czy taka graciarnia na strychu nie narusza przepisów p/pożarowych.
qqku pisze:
Czy oznacz to, że w przypadku przeciekającego dachu ja musiałbym zająć naprawą? Jeżeli tak, to czy można umieścić zapis, że wspólnota odpowiada za elementy konstrukcyjne?

Nie. Dach jest częścią wspólną bez względu na to czy pod nim jest strych czy lokal.
qqku pisze:
Tak w ogóle witam! bo jestem nowym użyszkodnikiem tego forum i mam zamiar zacząć intensywnie zająć się tematem z uwagi nabycia mieszkania wraz ze wspólnotą

Witaj, pytaj i zacznij od tego:
http://dokumenty.e-prawnik.pl/akty-praw ... okali.html
Nabyłeś lokal wraz z udziałem w gruncie (lub prawie użytkowania wieczystego)
i częściach wspólnych budynku. A wspólnotę tworzy ogół właścicieli:
Art. 6. Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. Wspólnota mieszkaniowa może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywana.

Ostatnio zmieniony 11-01-2012, 04:08 przez irenalo, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł: "Nabycie" wspólnoty   
moderator

Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
qqku pisze:
mam zamiar zacząć intensywnie zająć się tematem z uwagi nabycia mieszkania wraz ze wspólnotą
No to odważnie sobie poczynasz.

.

czepiasz się andrzejL, przecież wiesz o co chodziło :)

@irenalo
jesteś pewna (pewien?), że jest to duża wspólnota? Bo ostatnio (w tamtym roku) odbyło się spotkanie na którym byłem (jeszcze nie mieszkałem) i głosowaliśmy o przeniesienie części pieniędzy z funduszu remontowego na pokrycie niedoborów za wynik finansowy 2010 ( z powodu odśnieżania dachu, zbicia sopli)

Dostałem miesiąc temu wezwanie do uregulowania niedoboru (chociaż co miesiąc nadpłacam ok 50 zł) za poprzedni rok. Udałem się do zarządcy od którego dowiedziałem się, że jesteśmy małą wspólnotą i jedna os. była przeciw transferowi gotówki.

To jak w końcu to jest?

.

Podziękował : 18 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Cytuj:
To jak w końcu to jest?

Duża, czyli co najmniej 8 lokali
Masz u siebie zarząd właścicielski czy powierzony?

.

@koziorozka

Powiem Ci ze nie mam pojęcia. Dopiero teraz znalazłem czas, żeby zająć się tym tematem.

Rozumiem, że wielkość wspólnoty zależy od liczby lokali a nie lokali co maja KW?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Regulamin forum