Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 23-05-2012, 20:20

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z wodą   
.

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam.
3 lata temu naszą wspólnotę przejął zarządca i tym samym odeszliśmy od gminy również zabierając wodę i rozliczając ją samodzielnie. W zeszłym roku rozwiązaliśmy umowę z zarządcą i stwierdziliśmy, że nie dość że ludzie oszukują na wodzie to jeszcze mamy lokatorów gminy, którzy notorycznie za wodę nie płacą. Byliśmy w gminie i rozmawialiśmy żeby oni zabrali wodę z powrotem i ją sami rozliczali, ale oni stwierdzili, że jej nie wezmą. Moje pytanie brzmi, jeżeli gaz jest gazowni a prąd energetyki to czy nie mają oni obowiązku wziąć tej wody z powrotem, czy regulują to jakieś przepisy?
Pytanie drugie.
Do końca roku 2010 wszyscy lokatorzy mieli wymienić wodomierze nie posiadające legalizacji. Rok później mamy kilka lokatorów którzy nie wymienili wodomierzy. Na kartce jaką każdy lokator podpisał była informacja, że jeżeli nie wymienią wodomierza będzie naliczany ryczałt, 6m na osobę. Chcemy teraz zrobić rozliczenie i nie wiem do końca czy to jest prawnie w porządku. Nie mamy regulaminu rozliczania wody, ale wiem że ustawowy termin legalizacji wodomierzy wynosi 5 lat. Czy są jakieś przepisy mówiące że nalicza się ryczałt w takim a takim wymiarze, czy jeżeli nie ma regulaminu to nic nie możemy zrobić? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

Tytuł: Odp.: Problem z wodą   
moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
Czy wspólnota podpisywała umowy na dostarczenie wody z gminnymi najemcami ?

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
pablo314 pisze:
Witam.
Byliśmy w gminie i rozmawialiśmy żeby oni zabrali wodę z powrotem i ją sami rozliczali, ale oni stwierdzili, że jej nie wezmą. Moje pytanie brzmi, jeżeli gaz jest gazowni a prąd energetyki to czy nie mają oni obowiązku wziąć tej wody z powrotem, czy regulują to jakieś przepisy?
Pytanie drugie.
. Czy są jakieś przepisy mówiące że nalicza się ryczałt w takim a takim wymiarze, czy jeżeli nie ma regulaminu to nic nie możemy zrobić? .

1) tyle że woda gminy zapewne nigdy nie była :) Niemniej - jesli nie macie jakiejś umowy z tmi lokatorami to oni nigdy ani grosza wspólnocie winni nie byli. Obowiązek ponoszenia kosztów leży po stronie właściciela - czyli prawodpodobnie gminy.
Jest ustawa a nazywa się ona ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę która mówi, że to zarząd/zarządca rozlicza wodę w budynku.
Odnośnie ryczałtu - owszem są takie normy ale dotyczą one sytuacji, kiedy nie ma licznika głównego w budynku. Brak ważnej legalizacji oznacza w praktyce taką sytuację jakby licznika wogóle nie było.

.

Wodociągi należą do gminy czyli ZGM. Myśmy nie podpisywali umów z gminnymi najemcami tylko z wodociągami na zaopatrzenie w wodę. Gmina płaci nam za swoich lokatorów zaliczkę, nawet gdy ci im zalegają, ale woda płacona jest przez najemców na nasze konto oddzielnie przez nich. Szczerze mówiąc nie wiem czemu tak jest, ale tak jest. Czytałam już na temat rozliczania wody trochę, ale nic i tak z tego nie wynika. Opracowuję teraz regulamin rozliczenia wody i nie wiem czy możemy w nim zapisać, że jak ktoś nie otworzy drzwi 2 razy z rzędu to za ten okres od ostatniego spisywania będzie naliczany ryczałt w wysokości 6m na osobę i w przypadku braku legalizacji licznika to samo. Czy w regulaminie możemy zapisać co chcemy czy musi to być podparte przepisami prawa. Proszę podpowiedzcie coś jak to jest u Was? Pozdrawiam.

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy
pablo314 pisze:
Szczerze mówiąc nie wiem czemu tak jest, ale tak jest.

Bo zarząd/zarządce macie/mieliście do niczego. Nikt kto ma odrobinę wiedzy i oleju w głowie na taki układ się nie zgodzi.
Zróbcie gminie rozliczenie wody (za ich lokale), w którym uwzględnicie wpłaty dotychczasowych najemców i wystawcie za resztę notę obciążeniową.
Poinformujcie gminę, że wspólnota na podstawie art. 13.1 Ustawy o własności lokali za wodę zużywaną przez najemców będzie dochodzić roszczeń od gminy.
Poinformujcie najemców, żeby od dnia.....nie wpłacali za wodę na konto wspólnoty, tylko razem z czynszem wpłacali na konto gminy.
W nocie obciążeniowej dajcie gminie termin 7 dni. Jeżeli nie zapłaci wystąpcie o nakaz zapłaty.

.

Dzięki za podpowiedzi irenalo, ale to my dokonujemy odczytów wodomierzy u wszystkich. żeby tak zrobić jak radzisz, to musielibyśmy gminie wysyłać odczyty najemców a gminę obciążać notą, ale wtedy musielibyśmy dokonywać odczytów co miesiąc. Czytałam przytoczony przez ciebie art 13 ale nie wiem czy woda zużywana przez lokatora bądź najemcę należy do kosztów zarządu. W art.14 wymieniana jest woda ale tylko w częściach wspólnych. Wolałabym mieć pewność że tak jest jak piszesz, nie chciałabym się kompromitować, tym bardziej że czasem korzystamy z pomocy pracowników działu wspólnot w gminie. Najlepiej byłoby oddać najemców właśnie wodociągom. Ale tak na marginesie, mam znajomą która prowadzi wspólnotę około 10 lat i oni mają wodę osobno, nie wzięli jej jak odchodzili z zgm i mają spokój, widocznie się dało, ale nasz zarządca musiał brać wszystko, żeby chyba jeszcze zakombinować, a teraz my mamy problemy. I jeszcze na marginesie, jeżeli nasza wspólnota wypracowała nadwyżkę, to czy jeżeli nam są najemcy winni za wodę to gmina powinna nam zwrócić z ich nadpłaty za zaliczki na mieszkanie, czy też jeżeli dany najemca nie płaci za mieszkanie to zwrot idzie w pierwszym rzędzie na zaliczkę mieszkaniową? A jeżeli tak to chyba bardziej nam się opłaci podjąć uchwałę o przekazaniu nadwyżki na fundusz remontowy, bo to chyba możemy zrobić. pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Regulamin forum