Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 22-05-2012, 23:13

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
[center]Witam [/center]
użytkowników forum i jednocześnie dziękuję szczególnie tym, które forum prowadzą i tym które cenne podpowiedzi piszą. Polecam go od ponad pieciu lat sasiadom i osobom pracujacym dla wspolnot (i otrzymywałem podziekowania za te namiary i wyrazy uznania dla treści witryny) choc sam niestety nie byłem w stanie do tej pory z przyczyn czasowych nie tylko tu pisać ale i czytać.

A teraz do meritum.
Wiekszość z osob ktora się angażowała w sprawy wspólnoty ma świadomość niedoskonałości rozwiązań prawnych i organizacyjnych w polskich wspólnotach.
W związku z tym mam wielką prośbę do emigrantów i imigrantów, którzy zagladaja na to forum i do osob które mają kontakt z zarzadami lub członkami wspólnot mieszkaniowych (albo tworów podobnych) za granicą. Otóż chcę prosić o opis, relację z działalności wspolnot, przekazanie namiarów na akty prawne itp normujące życie takich wspólnot za którąkolwiek granicą.

Jestem bardzo zainteresowany jak to tam funkcjonuje.Od dawna interesuję sie organizacją i samoorganizacją różnych, nawet bardzo egzotycznych społeczności, od dłuzszego czasu w miarę mozliwości staram się też wypełniac obowiązki wobec zbiorowości w których mieszkam biorąc udział w rozwiązywaniu ich problemów.
Niestety ostatnimi laty obserwuję, że w takiej zbieraninie jak duza częśc nowych wspólnot składających się z zakładników kredytowych pomiesznaych z "lokatorami" (dosłownie i w przenosni- lokatorzy lokujacy osczędnosci ) to rozwiązywanie problemów idzie jak po grudzie. Za jedną z poważnych utrudnień uważam niestety nieprzystosowanie rozwiązań prawnych do wagi problemów oraz słabą świadomość sposobów zorganizowania wspólnot przed zarzadców i administratorów.
Bardzo liczę więc na jakieś inspirację w poszukiwaniach panaceum przynajmniej na niektóre bolaczki.
Pozdrawiam,
Wirgil

Ostatnio zmieniony 17-12-2011, 15:05 przez Wirgil, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Zagraniczne rozwiązania prawne nie obowiązują w Polsce. Co Ci to da? Chyba, że to na potrzeby jakiejś publikacji.

.

Świadomość zagranicznych rozwiązan prawnych pomogły by w inspirowaniu zmian prawa tutaj przez szersze grono, moze nawet tworzenie lobbingu oddolnego spośród członków wspólnot za zmianami. (Tak na marginesie to dziwi mnie że takich zmian skutecznie przez tyle lat nie zainspirowało srodowisko zarzadców nieruchomości, podejrzewam że części te złe nieskuteczne rozwiązania nie przeszkadzaja a niektórym nawet służą).
O jakie rozwiąznia prawne chodzi postaram sie wkrótce o przykład z tych informacji zagranicznych, które juz posiadam.

Prosiłem też o opis zwykłych rozwiazań organizacyjnych. które mogłyby byc też wprowadzone u nas np. uchwałami i funkcjonować jako regulaminy z różnych sfer: porządkowej, parkowania, sposobów glosowania czy zbierania głosów, wykorzystania funduszy unijnych w innych wspolnotach europejskich itp.

Gdyby chodziło o publikację to raczej jestem pracowity i warsztatowo sprawny że sam bym mogł napisać dzieło na ten temat. Niestety wspólnotami zajmuję sie na razie tylko hobbystycznie i społecznie.

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Tak na marginesie to dziwi mnie że takich zmian skutecznie przez tyle lat nie zainspirowało środowisko właścicieli lokali, których jest zdecydowanie więcej, niż zarządców i którzy powinni dbać o swoje interesy. Podejrzewam że części te złe nieskuteczne rozwiązania nie przeszkadzają a niektórym nawet służą.

.

Posesja pisze:
Tak na marginesie to dziwi mnie że takich zmian skutecznie przez tyle lat nie zainspirowało środowisko właścicieli lokali, których jest zdecydowanie więcej, niż zarządców i którzy powinni dbać o swoje interesy. Podejrzewam że części te złe nieskuteczne rozwiązania nie przeszkadzają a niektórym nawet służą.

O tyle mogę się zgodzić z odwróceniem mojej opinii że właściciele też powinni... Nie wydaje mi się że jednak ze możliwości i odpowiedzialność są równoważne. Nie mam jednak zamiaru dalej toczyć pobocznych dyskusji bo interesuje mnie co innego.

Otóż dzięki uprzejmości i właścicieli biorących udział w kolonizacji Europy (i innych kontynentów tez) otrzymałem takie opisy sposobów działania wspólnot poza granicami Polski.

Cytuj:
Decyzje sa podejmowane tylko na zebraniach:

Mamy koncepcje zebrania ważnego lub nieważnego, a uchwały podjęte na tym zebraniu są ważne w zależności od tego czego dotyczą.

Kiedy zebrania i uchwały są uznawane za ważne?

Minimalna obecność na zebraniu aby ono było ważne
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały

Rodzaj zebrania / rodzaj decyzji/ Ilość członków/Udzial % we wspólnocie

Pierwsze wezwanie do zebrania

Minimalna obecność na zebraniu aby ono było ważne to 66 %
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały to też 66 %

Poparcie uchwały min. kworum i min udział we wspólnocie większy od 50%

Drugie wezwanie do zebranie

Minimalna obecność na zebraniu, aby ono było ważne to 33 %
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały to tez 33 %

Poparcie uchwały min członków 33% i min. udział 33% (czyli glosy wszystkich jeśli jest ich minimum)

Decyzje „ulepszenia”
Poparcie min. kworum i min udział we wspólnocie większy od 75%

I rożne inne ..........

W niektórych przypadkach potrzebne jest 100 %, np. do sprzedaży jakiejś części wspólnej.

A decyzje ulepszenia, to wszystkie decyzje polegające na dodaniu czegoś nowego, np. dobudowanie windy, tam gdzie jej nie ma itd...

W każdym razie zebranie może być ważne i podjąć podstawowe decyzje dla funkcjonowania wspólnoty już przy 1/3 obecności, na drugim wezwaniu, jeśli na pierwszym nie było odpowiedniej ilości członków wspólnoty. W innym przypadku zebranie nie może byc ważne i nie wiem co się dzieje jeśli ludzie nie chodzą na zebrania, ale chyba wtedy tylko zarząd przymusowy ustanowiony przez sąd. Osobiście nigdy nie słyszałem o problemie frekwencji na zebrania, bo jak ktoś nie ma czasu to daje innemu upoważnienie.

Pewnie to za sprawą tego przepisu i wszyscy czują się zmobilizowani.

Cytuj:
Pare rzeczy na temat tutejszych zebrań wspólnot.

Właśnie dlatego że zebranie ma podstawową rolę w zarządzaniu wspólnotą jest ono prowadzone według ścisłych zasad.

Na samym początku wybiera się "prezesa" zebrania a on wybiera sobie sekretarza. Prezes jest prowadzącym zebranie a sekretarz opisuje na bieżąco o jego przebiegu.
Z reguły rolę prezesa pełni sam administrator a sekretarz to albo on, albo jakiś jego pracownik. Tak się dzieje w normalnym trybie, bo jeśli zebranie ma podejmować decyzje przeciwko administratorowi, może być lepiej aby prezesem był ktoś inny, oczywiście o tym decydują obecni na zebraniu.
Prezes zaczyna zebranie i robi liste obecności, sprawdza czy zebranie może być ważne, a sekretarz między czasie cały czas pisze. Ciekawe jest że w trakcie zebrania ilość obecnych osób może się zmienić (ktoś wchodzi, ktoś wychodzi), to musi być opisane przez sekretarza opisując co się dzieje o której godzinie, więc również w trakcie zebrania może sie zmienić możliwość podejmowanych uchwał, bo w danym momencie może być wystarczająca liczba członków a w innym nie.
W trakcie zebrania są rozmowy, dyskusje, a sekretarz streszcza to co jest najważniejsze i oczywiście opisuje o wszystkich podjętych uchwałach. Na koniec zebrania tekst jest podpisywany przez prezesa i sekretarza.
Ten tekst musi się znajdować w archiwum administratora, jak również jego kopia musi zostać dostarczona każdemu z członków wspólnoty.

Jednocześnie zachęcam innych zaglądających na to forum aby spróbowali sami podobne relacje przygotować i umieścili na forum lub przekazali komuś pocztą prywatną do umieszczenia na forum.

.
Awatar użytkownika

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
witam,

Generalnie to polskie prawo w zakresie nieruchomości jest jednym z lepszych w Europie np. regulacje w zakresie hipoteki sięgają xiv w. Tylko czasami świadomość ludzka jest znikoma.
Z tego co się orientuję to prawo europejskie bardziej opiera się na francuskim kodeksie cywilnym z okresu Napoleona i przepisach o współwłasności tj. instytucji Condominium.

Na Ukrainie prywatyzacja mieszkań polegała na sprzedaży mieszkań bez prawa decydowania o części wspólnej, którą zarządza dotychczasowa administracja.

Poszukaj książek z zakresu property managemet na google books.

Wokal

Zarządzanie wspólnotami mieszkaniowymi w Zabrzu, Piekarach Śl, Gliwicach, Bytomiu i Rudzie Śląskiej:
http://www.domostwo.eu

Poradnik właściciela (np. woda, CO):
http://www.domostwo.eu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum