Posesja pisze:
Tak na marginesie to dziwi mnie że takich zmian skutecznie przez tyle lat nie zainspirowało środowisko właścicieli lokali, których jest zdecydowanie więcej, niż zarządców i którzy powinni dbać o swoje interesy. Podejrzewam że części te złe nieskuteczne rozwiązania nie przeszkadzają a niektórym nawet służą.
O tyle mogę się zgodzić z odwróceniem mojej opinii że właściciele też powinni... Nie wydaje mi się że jednak ze możliwości i odpowiedzialność są równoważne. Nie mam jednak zamiaru dalej toczyć pobocznych dyskusji bo interesuje mnie co innego.
Otóż dzięki uprzejmości i właścicieli biorących udział w kolonizacji Europy (i innych kontynentów tez) otrzymałem takie opisy sposobów działania wspólnot poza granicami Polski.
Cytuj:
Decyzje sa podejmowane tylko na zebraniach:
Mamy koncepcje zebrania ważnego lub nieważnego, a uchwały podjęte na tym zebraniu są ważne w zależności od tego czego dotyczą.
Kiedy zebrania i uchwały są uznawane za ważne?
Minimalna obecność na zebraniu aby ono było ważne
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały
Rodzaj zebrania / rodzaj decyzji/ Ilość członków/Udzial % we wspólnocie
Pierwsze wezwanie do zebrania
Minimalna obecność na zebraniu aby ono było ważne to 66 %
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały to też 66 %
Poparcie uchwały min. kworum i min udział we wspólnocie większy od 50%
Drugie wezwanie do zebranie
Minimalna obecność na zebraniu, aby ono było ważne to 33 %
Minimalna ilość głosów aby podjąć uchwały to tez 33 %
Poparcie uchwały min członków 33% i min. udział 33% (czyli glosy wszystkich jeśli jest ich minimum)
Decyzje „ulepszenia”
Poparcie min. kworum i min udział we wspólnocie większy od 75%
I rożne inne ..........
W niektórych przypadkach potrzebne jest 100 %, np. do sprzedaży jakiejś części wspólnej.
A decyzje ulepszenia, to wszystkie decyzje polegające na dodaniu czegoś nowego, np. dobudowanie windy, tam gdzie jej nie ma itd...
W każdym razie zebranie może być ważne i podjąć podstawowe decyzje dla funkcjonowania wspólnoty już przy 1/3 obecności, na drugim wezwaniu, jeśli na pierwszym nie było odpowiedniej ilości członków wspólnoty. W innym przypadku zebranie nie może byc ważne i nie wiem co się dzieje jeśli ludzie nie chodzą na zebrania, ale chyba wtedy tylko zarząd przymusowy ustanowiony przez sąd. Osobiście nigdy nie słyszałem o problemie frekwencji na zebrania, bo jak ktoś nie ma czasu to daje innemu upoważnienie.
Pewnie to za sprawą tego przepisu i wszyscy czują się zmobilizowani.
Cytuj:
Pare rzeczy na temat tutejszych zebrań wspólnot.
Właśnie dlatego że zebranie ma podstawową rolę w zarządzaniu wspólnotą jest ono prowadzone według ścisłych zasad.
Na samym początku wybiera się "prezesa" zebrania a on wybiera sobie sekretarza. Prezes jest prowadzącym zebranie a sekretarz opisuje na bieżąco o jego przebiegu.
Z reguły rolę prezesa pełni sam administrator a sekretarz to albo on, albo jakiś jego pracownik. Tak się dzieje w normalnym trybie, bo jeśli zebranie ma podejmować decyzje przeciwko administratorowi, może być lepiej aby prezesem był ktoś inny, oczywiście o tym decydują obecni na zebraniu.
Prezes zaczyna zebranie i robi liste obecności, sprawdza czy zebranie może być ważne, a sekretarz między czasie cały czas pisze. Ciekawe jest że w trakcie zebrania ilość obecnych osób może się zmienić (ktoś wchodzi, ktoś wychodzi), to musi być opisane przez sekretarza opisując co się dzieje o której godzinie, więc również w trakcie zebrania może sie zmienić możliwość podejmowanych uchwał, bo w danym momencie może być wystarczająca liczba członków a w innym nie.
W trakcie zebrania są rozmowy, dyskusje, a sekretarz streszcza to co jest najważniejsze i oczywiście opisuje o wszystkich podjętych uchwałach. Na koniec zebrania tekst jest podpisywany przez prezesa i sekretarza.
Ten tekst musi się znajdować w archiwum administratora, jak również jego kopia musi zostać dostarczona każdemu z członków wspólnoty.
Jednocześnie zachęcam innych zaglądających na to forum aby spróbowali sami podobne relacje przygotować i umieścili na forum lub przekazali komuś pocztą prywatną do umieszczenia na forum.