Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 22-05-2012, 22:27

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Hej
Olsztyn, dwa bloki na ok. 130 mieszkań, w każdym garaż podziemny, jeden na 39 miejsc, drugi na 59. Wjazd do obu przez bramę otwieraną pilotem. Od jakiegoś czasu, szczególnie teraz, gdy zaczęła się zima, w garażu zaczęli parkować kierowcy, którzy nie są właścicielami miejsc postojowych, ale mieszkają albo pomieszkują w bloku. Bramę otwierają sobie od środka. Najczęściej parkują na miejscach jeszcze nie sprzedanych (ok. 20 proc.), ale zdarzyło się, że jeden z lokatorów zastał na swoim miejscu jakieś auto, a ja np. spotkałem auto zaparkowane na wyjeżdzie z garażu. Jako zarząd wspólnoty chcemy w sposób cywilizowany coś z tym zrobić, ale co? W grę wchodzi odholowanie, ale właściciel auta może nas oskarżyć o kradzież, blokada na koło też nie wchodzi w grę, bo nie mamy do tego prawa jako zarząd. Pozostaje tylko grzeczne perswazja? A może jest jednak jakiś szybki sposób? Może ktoś spotkał się z czymś takim i znalazł skuteczne rozwiązanie

.

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Tomek B., mój znajomy w takiej sytuacji wezwał Policję. Oni spisali protokół, a on sam zostawił potem kartkę, że za bezumowne zajęcie miejsca postojowego nalicza opłatę w wysokości 500 zł. Nigdy więcej się to nie powtórzyło :-) Podobnie z zajęciem miejsca w garażu poza miejscami postojowymi - Policja. Skontaktujcie się z dzielnicowym. To zazwyczaj bardzo mili ludzie i bardzo pomocni. Im zależy na takich interwencjach bo są stosunkowo mało kłopotliwe a mają co zapisać w swoich dzienniczkach.

.

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Tak - tylko że w Olsztynie policja raczej stwierdzi "teren jest prywatny - nie możemy interweniować" - miałem taką sytację na parkingu podziemnym w centrum handlowym ( dla olsztyniaków - wiadomo jakim ;-) ) - jeden gostek mnie zastawił w perfidny sposób i nie mogłem wyjechać, ochrona przez megafon podała nr ale co... - godzina i nic więc na policję zadzwoniłem, dopiero po awanturze zgodzili się przyjechać, przyjechali spisali nr i ... pojechali ze stwierdzeniem że parking jest własnością centrum handlowego i nic nie mogą zrobić..

w waszym przypadku
najpierw wywiesić duży plakat informujący że za parkowanie naliczana będzie opłata i potem przyczaił się i dokładnie sprawdził kto tak stawia, jeżeli macie zamknięty garaż i tylko od wewnątrz można go otworzyć to jak sam napisałeś tylko mieszkańcy mogą zaparkować. Po namierzeniu delikwenta - pismo od zarządu "w związku z parkowaniem auta o nr rej. NOL..... w dniu takim to a takim na miejscu które do państwa nie należy żadamy opłaty parkingowej w wysokości 100 zł za dobę"

moderator
Awatar użytkownika

Podziękował : 71 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy
Niech nie interweniują, ale zanotują/udokumentują stan faktyczny. Kiedy wezwanie o zapłatę podeprzecie informacją że fakt został odnotowany przez Policję, delikwent nie będzie mógł twierdzić że było inaczej. A przy wjeździe na parking zawieście informacje o zasadach parkowania.

Ostatnio zmieniony 29-12-2009, 12:34 przez jaceko, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
jarojk, a to jak ktoś ci wtargnie do mieszkania do Policja w Olsztynie nie interweniuje? Kurcze, kroi mi się przeprowadzka do Olsztyna ale jeśli tam takie bezprawie to aż strach pomyśleć....

Policja ma obowiązek interweniować jeśli ktoś postawi samochód na moim miejscu parkingowym. Jest oczywistym że to własność prywatna - w końcu to moje miejsce. I oni muszą interweniować.

W wersji light (jak pisałem powyżej) niech spiszą po prostu protokół. Że samochód marki ... nr rej..... parkował na miejscu..... A właściciel niech naliczy opłatę. Wierz mi, szybko się z tym uporacie.

I tak samo w przypadku części wspólnych garażu - nie wymagajcie usunięcia samochodu tylko spisania protokołu. A potem czerpcie z tego pożytki. Mało kogo będzie stać na wymyślone przez Was opłaty w stylu 100zł/h.

.

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
ourson pisze:
jak ktoś ci wtargnie do mieszkania do Policja w Olsztynie nie interweniuje?
tłumaczyli tym że to jest niejako droga wewnętrzna, osiedlowa i policja na nich może interweniować tylko jak jest jakiś wypadek czy coś w tym stylu, a co do parkowania to nie chcą

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Regulamin forum