Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 09:29

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam!
Nabyłem mieszkanie w bloku, w którym każda klatka (2piętra, 3lokale) położona jest na osobnej działce, co za tym idzie - ma swoją Księgę Wieczystą. Wynika, że każda klatka stanowi odrębną wspólnotę - 3 lokale mieszkalne wyodrębnione. Budynek ma 6-7 lat, a właściciele dotychczas nie współpracowali jak wspólnota tj. wszelkie usterki naprawiali na swój koszt, funduszu remontowego nie zbierali. Rozmawiałem z nimi o powierzeniu zarządzania nieruchomością firmie zewnętrznej, ale zbyt chętni nie są. Wstępnie doszliśmy do porozumienia, że dbać będziemy o budynek razem:
- założymy KOB
- zlecimy przeglądy 1-roczne (lub 5-letnie)
- każdy zleca sobie przeglądy pieca gazowego (w każdym mieszkaniu piec gazowy dwufunkcyjny)
- zbieramy pieniądze na fundusz remontowy (ok.1zł/m2)
- ubezpieczymy część wspólną budynku
Czy z Waszych doświadczeń takie zarządzanie może się sprawdzić?
Czy nie powinniśmy wystąpić o NIP, REGON i założyć konto na FR?
Ile może kosztować odtworzenie dokumentacji budynku? Przydałaby się w KOB, z tego co wiem nikt jej nie ma, nikt nie dostał, a deweloper ma obowiązek przechowywać dokumentację 5lat (niestety już minęły).

Jeśli moja wiadomość jest zbyt chaotyczna z góry przepraszam - to moje początki na forum
Pozdrawiam!

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
akFaP pisze:
Czy z Waszych doświadczeń takie zarządzanie może się sprawdzić?

Oczywiście.
U mnie są 4 lokale i robimy to sami.
akFaP pisze:
Czy nie powinniśmy wystąpić o NIP, REGON i założyć konto na FR?

Powinniście .
akFaP pisze:
Ile może kosztować odtworzenie dokumentacji budynku?

Cenę kształtuje rynek.
Może jednak gdzieś jest dokumentacja? Spróbujcie poszukać u dewelopera.
akFaP pisze:
Jeśli moja wiadomość jest zbyt chaotyczna z góry przepraszam - to moje początki na forum
Pozdrawiam!

Nie masz za co przepraszać. :-)

Ostatnio zmieniony 31-07-2011, 18:38 przez irenalo, łącznie zmieniany 1 raz

moderator

akFaP pisze:
Wynika, że każda klatka stanowi odrębną wspólnotę - 3 lokale mieszkalne wyodrębnione.

To macie mniej więcej po 33 % w częściach wspólnych i gruncie?
Jeżeli tak, to jesteście tak zwaną małą wspólnotą i w kwestii zarządu (zarządzania) obowiązują Was zapisy Kodeksu cywilnego art. 195 -221.

.

Tak, mamy mniej więcej 33% własności w części wspólnej i gruncie. Ja dokładnie mam w księdze zapisane: 331/1000 części.
Co do dokumentacji: deweloper mówi, że całą dokumentację przekazał firmie zarządzającej. Firma zarządzająca mówi że żadnej dokumentacji odnośnie budynku nie otrzymała. Od razu wyjaśnię, że firma zarządzająca zajmuje się "terenami zewnętrznymi" tj. parkingami, zielenią, oświetleniem parkingów, wywozem śmieci. Umowa z tą firmą zawarta jest na księgę wieczystą gruntu - dopiero ten grunt podzielony jest na działki/klatki w których są wyodrębnione po 3 lokale mieszkalne. Deweloper chyba zrobił to specjalnie żeby nam życie uprzykrzyć! Tak na serio zrobił to pewnie dlatego żeby szybciej sprzedać skończone segmenty budynku :/
Czy żeby wystąpić o REGON i NIP potrzebuję zgody wszystkich mieszkańców? Czy wystarczy większość (wg mnie ta opcja)?

moderator

akFaP pisze:
Umowa z tą firmą zawarta jest na księgę wieczystą gruntu - dopiero ten grunt podzielony jest na działki/klatki w których są wyodrębnione po 3 lokale mieszkalne.

I tak macie dobrze, że grunt pod budynkami podzielono. Pomyśl, co by było gdyby wspólnotę tworzyli właściciele lokali z całego osiedla.
akFaP pisze:
Czy żeby wystąpić o REGON i NIP potrzebuję zgody wszystkich mieszkańców? Czy wystarczy większość (wg mnie ta opcja)?

Zajrzyj proszę tu:
http://www.wspolnota.net.pl/viewtopic.p ... 08&start=0

Ostatnio zmieniony 31-07-2011, 19:55 przez irenalo, łącznie zmieniany 1 raz

.

Witam ponownie,
piszę ponieważ nie udało mi się dogadać z sąsiadami. Na początku byli chętni na współpracę, jadnak z czasem wszystko upadło z moich pomysłów i chęci.

Wyremontowałem przeciekający dach, pozostali mieli mi z czasem oddać pieniądze (miesięcznie 40zł od każdego sąsiada i tak przez 6m-cy). Pieniędzy nie dają.
Umówiliśmy się na założenie funduszu remontowego - w podobnej kwocie 40zł/mieszkanie - też nie ma odzewu.

Uzgodniliśmy to wszystko we wrześniu 2011, mamy styczeń 2012 postanowiłem znowu się tym zająć. Organizuje jeszcze raz spotkanie z sąsiadami. Jeżeli nie będą chcieli płacić zostaje mi tylko droga sądowa? Powinienem poinformować Nadzór Budowlany o braku chęci robienia przeglądów budowlanych budynku przez sąsiadów? Nie chcę wydawać kilkuset złotych sam na przegląd nie mając pewności, że te koszty podzielimy między siebie

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum