Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 09:18

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
.
Awatar użytkownika

Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Zażądaj na piśmie przedstawienia szczegółowego rozliczenia kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej z wyszczególnieniem, części składowych zaliczek. Możesz też zażądać wglądu w faktury wspólnoty - też na piśmie za potwierdzeniem odbioru.

Żuć jeszcze okiem w ten temat - dotyczy on co prawda dużej wspólnoty ale jeśłi pracownik administratora posiada licencję to może Ci się przydać:
http://wspolnota.net.pl/viewtopic.php?t=6824

Jeszcze jeden link który może Ci się przydać: http://www.administrator24.info/artykul ... eszkaniowa

Jednak jak by na sytuację nie patrzeć najlepszym rozwiązaniem było by zrezygnowanie z administratora i albo zarządzanie wspólnota samemu albo wybór innego Zarządcy i dobra umowa - połączona z kontrola jego pracy.

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzięki za podpowiedzi zaraz poczytam podane linki
Za zarządzanie wspólnotą samemu to nie na moje siły przekonałam się już gdy załatwiałam indywidualne rozliczanie za śmieci( kilku miesięczna walka ) aż mi się udało załatwić a i to dzięki czytaniu tego forum jako gość i cennych wskazówek które tu podajecie.
- w mojej mieścinie zarządca komunalny albo samemu a o administrowaniu przez spółdzielnie nawet nie chce myśleć.

Ostatnio zmieniony 09-01-2012, 08:39 przez Marlos, łącznie zmieniany 1 raz

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
Marlos pisze:
Mamy małą wspólnotę 7 właścicieli która jest administrowana przez Administracje komunalną

A ile jest wszystkich lokali?

.

tylko 7 nie ma więcej

Ostatnio zmieniony 09-01-2012, 08:39 przez Marlos, łącznie zmieniany 1 raz

.

Otrzymał podziękowań: 112 razy
Jako jeden z właścicieli masz prawo wglądu we wszelkie dokumenty wspólnoty, w szczególności np. umowy, czy faktury kosztowe.

Pewien problem może pojawić się wtedy, gdy płacicie zarządcy jedną kwotę, w której jest zawarta cena wszystkich usług (zarządzania, administrowania, sprzątania itp.) - wtedy faktycznie - dzielenie tej kwoty na poszczególne pozycje kosztowe, to już jest wewnętrzna sprawa zarządcy.

Z drugiej strony - jako współzleceniodawca - możesz domagać się przedstawienia szczegółowej kalkulacji, z której wynika koszt wynagrodzenia zarządcy - możesz to argumentować tym, że przed ustaleniem planu finansowego na kolejny rok chcesz mieć pełny obraz sytuacji.

Jeśli natomiast poszczególne elementy kosztów (np. sprzątanie, utrzymanie terenu itp.) są na osobne umowy i faktury - to zarządca ma obowiązek każdą taką fakturę przedstawić.

Co możecie zrobić?
W małych wspólnotach do spraw przekraczających zarząd zwykły trzeba jednomyślności, a w pozostałych - większości. Więc pytanie - ile faktycznie udziałów może mieć wasza "koalicja". Bez większości może być trudno - nie da się np. zmienić lub wypowiedzieć umowy.

Na pewno możesz żądać przedstawienia do zatwierdzenia szczegółowego sprawozdania finansowego oraz planu finansowego na kolejny rok oraz wszystkich umów i dokumentów kosztowych.

.

to wiem już ale jest to mi utrudniane

- to znaczy o jaka kwotę Ci chodzi ? koszty eksploatacyjne czy koszty zarządu?

-wiem tylko że za sprzątanie terenu wokół posesji + fundusz socjalny jest to potrącane z kosztów eksploatacyjnych tyle mi powiedziano na zebraniu

-i tu mamy problem bo nie wszystkich to interesuje po co zmieniać coś co istniało przez 10 lat

-sprawozdanie szczegółowe mogę tylko pomarzyć , plan finansowy tylko ogólny kwota od metra kwadratowego a co jest z tej kwoty pokrywane już nie

Ostatnio zmieniony 09-01-2012, 08:40 przez Marlos, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Regulamin forum