Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 09:17

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam serdecznie.
Mieszkam w domu rodzinnym, w którym są wyodrębnione trzy mieszkania.Mieszkam ja ze swoją rodziną, ciotka i jedno mieszkanie -kuzynek stoi puste.
Moje pytanie jest o to czy w domach rodzinnych (dom stary budowany przez mojego dziadka w 1939 r) istnieje wspólnota mieszkaniowa? ustawę czytałam, ale nigdzie nie znalazłam ani słowa czy tyczy się ona też mieszkań w domach rodzinnych ? gdzie nigdy nikt nie kupował żadnego mieszkania? czy ustawa z 1994 roku się nas tyczy?
Moje mieszkanie dostałam jako akt darowizny od rodziców, ciotka swoje ma poprzez zasiedzenie, kuzynki również (tzn, wujek i one wspólnie).

Problem mamy w tym, że właśnie dostaliśmy (my i ciotka) pismo od nie mieszkających kuzynek z zawiadomieniem o zebraniu wspólnoty mieszkaniowej u radcy prawnego w kancelarii. Do pisma załączone były wszystkie możliwe regulaminy i statut wspólnoty ( na moje skromne oko to wszystko dotyczy dużych wspólnot mieszkaniowych-ale może się mylę?). Co my mamy/możemy z tym zrobić?

Proszę mi powiedzieć jak to jest z tymi wspólnotami.Czy tak jak mi się wydaje dotyczą one tylko mieszkań w blokach , kamienicach itp. tam gdzie kupujemy mieszkanie od kogoś np dewelopera?

Ponieważ to kosztuje nas bardzo dużo nerwów, proszę o odpowiedź.

Ostatnio zmieniony 05-12-2011, 00:20 przez monika133, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 156 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
monika133 pisze:
Moje pytanie jest o to czy w domach rodzinnych (dom stary budowany przez mojego dziadka w 1939 r) istnieje wspólnota mieszkaniowa?

Myślę, że nie.
W takich domach mamy współwłasność ułamkową dotyczącą majątku spadkowego.
By powstała w nich wspólnota mieszkaniowa musi najpierw nastąpić zniesienie współwłasności.

monika133 pisze:
Problem mamy w tym, że właśnie dostaliśmy (my i ciotka) pismo od nie mieszkających kuzynek z zawiadomieniem o zebraniu wspólnoty mieszkaniowej u radcy prawnego w kancelarii.

To zebranie to wymyśliły kuzynki czy radca prawny?
Bywa, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. :>

.

Witaj Haneczko
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zebranie to chyba wymysł kuzynek , idziemy na nie za tydz, wiec wtedy wszystkiego się dowiemy.
Zniesienia współwłasności nie mamy, a kuzynki to tak jak mówisz ładnie z nami na zdjęciach 9 lat temu wychodziły (tzn.do momentu kiedy żyłą ich matka, a moja ciocia).
Zastanawiamy się też dlaczego Radca prawny, a nie notariusz?

Wiesz może czy jest do tego jakaś podstawa prawna? (żeby u radcy się wybronić z tego że nie stosują się do nas przepisy o prawie lokalowym na które się zresztą powołują) Nie wiem czy One celowo wprowadziły go w błąd czy tez nas będą chciały przekonać że jesteśmy wspólnota mieszkaniową.
Co do współwłasności to jest jeszcze jakaś inna czy tylko ułamkowa?( u nas jest wszystko wspólne tzn. ogród, podwórko, strych, klatka schodowa, piwnice ).
Poszukałam sobie i wychodzi mi na to że u nas jest współwłasność łączna.
Tylko jak ja mogę im udowodnić że w stos . do nas nie stosuje się prawo o lokalach?

Ostatnio zmieniony 05-12-2011, 01:16 przez monika133, łącznie zmieniany 2 razy

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
monika133 pisze:
Mieszkam w domu rodzinnym, w którym są wyodrębnione trzy mieszkania.

Jeżeli lokale są prawnie wyodrębnione i przynajmniej jeden lokal ma innego właściciela, to to jest wspólnota mieszkaniowa. I nie ma znaczenia kto budował i jakie więzi rodzinne łączą właścicieli lokali.
Czy macie jakikolwiek akt notarialny lub orzeczenie sądu?
Napisałaś o darowiźnie rodziców. Bez aktu notarialnego się nie mogło obyć. Zajrzyj tam i zwróc uwagę co Ci darowali. Czy lokal o pow. x wraz z udziałem w gruncie i częściach wspólnych budynku? Czy też tylko udział w budynku i gruncie?

.

Sprawdziłam w akcie notarialnym. Mam zapisany lokal mieszkalny, części wspólne budynku i gruntu zabudowanego tym budynkiem wynoszący 5/10 części.

Ostatnio zmieniony 05-12-2011, 16:12 przez monika133, łącznie zmieniany 1 raz

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
monika133 pisze:
Mam zapisany lokal mieszkalny, części wspólne budynku i gruntu zabudowanego tym budynkiem wynoszący 5/10 części.

Nie napisałaś jednoznacznie czy to lokal mieszkalny wraz z udziałem w budynku i gruncie. To ważne.
A osobną księgę wieczystą na lokal mieszkalny masz?
Powinny być 4 księgi. Jedna główna budynkową (gruntowa) i po jednej na każdy lokal.
Ty masz 50 % nieruchomości, więc w zasadzie reszta w pojedynkę ma małą siłę głosu.
I bez względu czy to jest wspólnota (sprawdź księgi czy jest jedna czy 4) czy współwłasność, gdzie właściciele zawarli umowę quoad usum (czyli, kto jaki lokal zajmuje w ramach udziału we współwłasności).
monika133 pisze:
Poszukałam sobie i wychodzi mi na to że u nas jest współwłasność łączna.

Nie. Współwłasność łączna to jest np. współwłasnośc małżeńska.
U Ciebie jest albo wspólnota albo współwłasność w częściach ułamkowych.
Jeżeli jest wspólnota to obowiązują Was zapisy Ustawy o własności lokali:
http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Gdy dojdziesz do art. 19 zostaniesz odesłana do Kodeksu cywilnego (kwestia zarządu czyli zarządzania) art. 195-221
http://kodeks-cywilny.org/II-wlasnosci- ... olwlasnosc

Mam wrażenie, że kuzyneczki coś knują, a zamieszanie radcy prawnego to pokazanie siły. Zresztą marny ten radca, skoro dostałyście projekt statutu.

Ostatnio zmieniony 05-12-2011, 17:25 przez irenalo, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Regulamin forum