Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 09:11

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wyliczenie udziału   
.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam, proszę o pomoc w wyliczeniu udziału, wprawdzie mam wliczone udziały poszczególnych mieszkańców (zrobił je wcześniejszy administrator naszej wspólnoty) ale jak próbowałam w to wniknąć to jakieś totalne bzdury mi wychodzą :((

Łączna powierzchnia mieszkań w bloku to: 3607,10
Łączna powierzchnia piwnic w bloku to: 123,10
Łączna powierzchnia powierzchni garażu podziemnego: 989,30
Łączna powierzchnia miejsc postojowych w garażu podziemnym: 524,60 (różnica 989,30-524,60 - to droga dojazdowa do garaży)

I teraz patrząc w akt notarialny na moim przykładzie :bad: mając mieszkanie 72,40 to udział mój wynosi 724/47195 (3607,10+989,30+123,10=4719,5)
Jestem również właścicielką garażu o wielkości 28,70 i udział w akcie notarialnym wynosi 287/5246

Jaki powinnam mieć udział ogólnie w nieruchomości????? Wg poprzedniego administratora mój udział to 0,0268 :confused:

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Ogólnie Twój udział wynosi :

Cytuj:
to udział mój wynosi 724/47195

oraz jesteś współwłaścicielem garażu w części 287/5246

Tych udziałów NIE sumuje się w taki sposób w jaki ci podano a już w szczególności w jakichkolwiek głosowaniach.

Z udziału tego wynika, że garaż jest jednym lokalem - i z tego można domniemywać, że udział może (ale nie musi) być źle podany - nie uwzględniający tej nieszczęsnej drogi...
O tyle jestem tego wręcz pewien, że ogólna powierzchnia garażu łącznie z tą drogą jest brana do powierzchni z której wyliczono udział dla mieszkania.
Stąd wynika, że garaż jest jednym lokalem w którym masz udział. A skoro jest lokalem to jego powierzchnia obejmuje zarówno miejsca postojowe jak i drogi w ramach garażu...

ps.
skoro udział podawany jest w ułamku nie ma ani prawa ani podstaw ku temu żeby stosować jakieś dziwne przeliczniki i zaokrąglenia... czyli udziału zapisanego w sposób podawany przez waszego administratora nigdy nie miałaś.

Za ten post autor ondrasz otrzymał podziękowanie od Asinta
Ocena:12.5%

.

Czyli nie powinnam łączyć udziału z mieszkania i garażu???? :dribble: Hmmm.....
No ale dobra, mam uchwałę na spotkanie właścicieli i do uchwały dołączam listę mieszkańców (wg wzoru poniżej):

Lp. Imię i Nazwisko Udział Głosowano: Za Przeciw Wstrzymał się

I czy ja teraz na taką listę mam np. siebie wpisać w dwóch pozycjach????
Bo skoro udziałów nie mam łączyć to chyba tak.....
Poza tym łączna ilość udziałów ma dać 1, ale 1 to łącznie garaże i mieszkania, czy 1 za mieszkania i 1 za garaże?????
Kurcze, u nas chyba te udziały są źle wyliczone :((

A co do garaży, to jakoś z tą drogą dojazdową mamy namieszane ;-/ nie rozumiem tego że udział mam tylko taki jak faktyczny metraż garażu, ale już podatek od nieruchomości do Urzędu Miasta płacę również za drogę dojazdową (jakoś 56 metrów wychodzi łącznie;-/)

.

Podziękował : 34 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Twój udział w garażu jest udziałem garażu jako lokalu. czyli macie przykładowo 40 lokali mieszkalnych i jako 41-y lokal garaż.

Głosujesz swoim udziałem jaki posiadasz z lokalu mieszkalnego.

nie głosujesz nad uchwałami wspólnoty jako udział garażu - garaż jest jednym lokalem i posiada w uproszczeniu 1 głos w sensie jedno zdanie "za" albo "przeciw" . czyli w głosowaniu bierze udział garaż z głosem 9893/47195 w którym to udziale Ty posiadasz udział 287/5246.

Może trochę "zamotałem" i ktoś to prościej wyjaśni :)

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
"Garaż" powinien wybrać przedstawiciela, który zagłosuje w imieniu współwłaścicieli hali garażowej całym (niepodzielnym )udziałem garażu w nieruchomości wspólnej.
Udziały u Was wygładają tak:
1. Kowalski - 756/47195
2. Nowak - 724/47195
3. Brzechwa - 614/47195
.
.
.
56. Hala garażowa właściciel zbiorowy (mnogi) - 3421/47195

Współwłaścicielem hali garażowej jesteś m.in. Ty z udziałem (w hali garażowej !) wynoszącym 287/5246.

Za ten post autor irenalo otrzymał podziękowanie od ondrasz
Ocena:12.5%

.

dziękuję wam bardzo.....
choć jakoś słabo to widzę by 32 osoby były w stanie się dogadać albo nawet wybrać swojego przedstawiciela :dribble: , każdy zapewne będzie nadal chciał glosować sam (jako właściciel mieszkania + garażu), zwłaszcza że za garaż płacimy takie same opłaty jak za mieszkanie.....więc opcja że "garażowicze" wybierają swojego przedstawiciela raczej odpada ;(

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Regulamin forum