Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 08:59

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: księgowanie wpłat   
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzień dobry,
Mam pytanie w kwestii księgowania wpłat. Mój zarządca pobiera opłaty określając kwotę:
eksploatacja np. 200 zł
wynagr. admin. - np. 100 zł
woda+ścieki = np.100 zł
Razem= 400 zł.
Ja dokonuję wpłat ściśle wskazując na poczet czego ją dokonuję tj. np. na eksploatację to 200 zł. Jednak gdy dostałam rozliczenie okazało się, że pieniążki zarządca zaksięgował wg swojego uznania. Dodam, że nasza wspólnota nie ma podpisanej z zarządcą umowy określającej zasady księgowania wpłat. A zatem czy w tej sytuacji znajduje zastosowanie art. 451 k.c.? Czy zarządca ma prawo decydować na co może zaksięgować moją wpłatę kiedy ja wskazałam, że ma ona pokryć bieżącą eksploatację?

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
mimi121 pisze:
A zatem czy w tej sytuacji znajduje zastosowanie art. 451 k.c.?

Ma zastosowanie. W każdej sytuacji. Zarówno § 1, jak i § 2 artykułu 451 kc.

.

Otrzymał podziękowań: 112 razy
Wg mnie to chyba jednak nie całkiem tak.

UWL mówi, że właściciel ma obowiązek ponosić koszty utrzymania nieruchomości wspólnej. Zatem wpłacający nie może sobie wybrać, na który element kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej wpłaca. On ma jeden dług, wynikający z niezapłaconej zaliczki na poczet utrzymania nieruchomości wspólnej, tym samym nie ma podstaw do zastosowania art. 451 KC.
Zauważ, że nie rozlicza się właściciela osobno z zaliczki na sprzątanie, zarządzanie, konserwację itp. Jest to rozliczane łącznie, jako koszt zarządu nieruchomością wspólną.

Natomiast jeśli w ramach zaliczki jest również koszt związany z utrzymaniem lokalu (np. zaliczka na wodę zużywaną w lokalu a rozliczaną za pośrednictwem wspólnoty) - to jest to osobne zobowiązanie - i w razie czego osobny dług. I wtedy właściciel może na podstawie art. 451 KC zdecydować, że wpłata jest np. zaliczką na wodę, a nie zaliczką na utrzymanie części wspólnej, lub na odwrót

Ostatnio zmieniony 20-10-2011, 23:55 przez elmaz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
elmaz pisze:
Natomiast jeśli w ramach zaliczki jest również koszt związany z utrzymaniem lokalu (np. zaliczka na wodę zużywaną w lokalu a rozliczaną za pośrednictwem wspólnoty)

Przecież wiesz, że jest. Jeśli czytałeś posta mimi121.

.

Otrzymał podziękowań: 112 razy
Posesja pisze:
elmaz pisze:
Natomiast jeśli w ramach zaliczki jest również koszt związany z utrzymaniem lokalu (np. zaliczka na wodę zużywaną w lokalu a rozliczaną za pośrednictwem wspólnoty)

Przecież wiesz, że jest. Jeśli czytałeś posta mimi121.

Tak - ale wyjaśniałem zasady, bo pytanie było bardziej ogólne. Zauważ że jest tam także wynagrodzenie admin i koszty eksploatacji. Oba są elementem składowym zaliczki na utrzymanie nieruchomości wspólnej i co do nich już nie można (wg mnie) decydować, na który z tych składników wpłacam.

Reasumując - moim zdaniem - w tym konkretny przypadku mamy dwa zobowiązania (ew. długi) i można decydować, czy wpłacamy za wodę/ścieki (dług za koszty lokalu), czy za eksploatację/administratora (dług za utrzymanie części wspólnej).

Natomiast w ramach tych dwóch grup opłat nie można decydować o pojedynczych składowych. Nie można zdecydować, że zapłaciłem za wodę, a nie za ścieki - i tak samo, że zapłaciłem za eksploatację, a nie za administratora.

Ostatnio zmieniony 21-10-2011, 00:23 przez elmaz, łącznie zmieniany 1 raz

.

Otrzymał podziękowań: 0 raz
mimi121 pisze:
Czy zarządca ma prawo decydować na co może zaksięgować moją wpłatę kiedy ja wskazałam, że ma ona pokryć bieżącą eksploatację?

również mnie to interesuje, a co jeśli ja np. nie piszę w tytule przelewu na co włacam tylko np. bez tytułu, to wtedy zarządca może sobie zaksięgować tam gdzie chce?

a jeśli nie piszę za jaki miesiąc wpłacam a mam długi to zarzadca może do zaksięgowac np. na styczeń 2011 ? jeśli wtedy nie zapłaciłem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Regulamin forum