Wspólnota Mieszkaniowa

forum właścicieli lokali

Dzisiaj jest 19-05-2012, 08:39

Regulamin forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dodatkowe opłaty   
.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
witam

mam problem z zarzadcą, który próbuje mi narzucić dodatkowe opłaty na fundusz remontowy w wysokości około 1000 zł.
Mieszkam w tym bloku 3 lata i do tej pory było ok, jednakże w zeszłym roku był remontowany dach i większy koszt i ja jako jedyny z całej wspólnoty (10 mieszkań) mam do dopłaty 1000 zł. Oczywiście wszystkie skladki mam zapłacone zarówno na fundusz eksploatacyjny jak i na fundusz remontowy plus woda.
I tu pytanie czy wspólnota, czy też zarząd, zarządca mogą mnie zmusić do zapłaty tej kwoty i gdzie ewentualnie mogę szukać sprawiedliwości i jak to wyglada w praktyce

dziękuje za wszystkie odpowiedzi, gdyż w tym temacie jestem mało zorientowany

admininistrator
Awatar użytkownika

Podziękował : 159 razy
Otrzymał podziękowań: 318 razy
Wysokość zaliczek na pokrycie kosztów eksploatacji nieruchomości wspólnej oraz ewentualnych dopłat po rocznym rozliczeniu - muszą uchwalić właściciele lokali. Zarządca i zarząd wspólnoty mogą w tej sprawie wyłącznie przedłożyć projekt stosownej uchwały.

Cytuj:
Art. 22 ust. 3 ustawy o własności lokali:
Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
1) ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej,
2) przyjęcie rocznego planu gospodarczego,
3) ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu (...)

Art. 30 ustawy o własności lokali:

1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,
2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej działalności,
3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku.

1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli.

2. Przedmiotem zebrania, o którym mowa w ust. 1, powinny być w szczególności:
1) uchwalenie rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną i opłat na pokrycie kosztów zarządu,
2) ocena pracy zarządu lub zarządcy, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1,
3) sprawozdanie zarządu i podjęcie uchwały w przedmiocie udzielenia mu absolutorium.

moderator

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy
noyon pisze:
Oczywiście wszystkie skladki mam zapłacone zarówno na fundusz eksploatacyjny jak i na fundusz remontowy plus woda.

W odpowiedniej wysokości?
Czym Twój zarządca uzasadnia dopłatę?
Może była uchwała o jednorazowej wpłacie i tylko Ty nie wpłaciłeś?
Może Twoje wpłaty na FR są za małe w stosunku do udziału?
Może za wodę lub śmieci wpłacałeś za mało?

.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam ponownie ( i dziekuje za zainteresowanie sie moim tematem)

Otoz moj zarzadca ( co stwierdzam przy kazdej kolejnej rozmowie z nim) srednio orientuje sie w temacie i cala sytuacje tlumaczy dosyc pokretnie ze w naszej wspolnocie w przeciwienstiwe do innych cos sie nalicza nie do wplat tylko do kosztow w sumie trudno stwierdzic o co mu chodzi, kiedy poprosilem o stosowna uchwale, oczywiscie takowej nie bylo bo wedlug niego nie musi byc ! zonk
Poza tym wplaty na wode sa wedlug licznika i sa uregulowane , smieci rowniez.
Uchwaly jedrnorazowej dotyczacej wplaty nie bylo.
A udzialy w naszej wspolnocie wszyscy mamy takie same, gdyz mamy taki sam metraz a wspolnota jest b. mala 10 mieszkan i w konsewencji placimy dokladnie taka sama kwote.

Ostatnio dowiedzialem sie ze w naszej wspolnocie nie ma odpowiedniej uchwaly, ktora powoluje do zycia fundusz remontowy, jest jedynie coroczna, ktora ustala wysokosc stawki i tyle doslownie jedno zdanie.
Nie mam pewnosci, ale wydaje mi sie, ze powinna byc taka uchawala poczatkowa, ktora inicjuje fundusz remontowy i ktora musza podpisac wszyscy mieszkancy i nie wystarczy wiekszosc jak przy kazdej innej uchwale.

Prosze o rozwianie moich watpliwosci

.

Podziękował : 145 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy
noyon pisze:
Ostatnio dowiedzialem sie ze w naszej wspolnocie nie ma odpowiedniej uchwaly, ktora powoluje do zycia fundusz remontowy, jest jedynie coroczna, ktora ustala wysokosc stawki i tyle doslownie jedno zdanie.
Nie mam pewnosci, ale wydaje mi sie, ze powinna byc taka uchawala poczatkowa, ktora inicjuje fundusz remontowy i ktora musza podpisac wszyscy mieszkancy i nie wystarczy wiekszosc jak przy kazdej innej uchwale.

Uchwała o utworzeniu funduszu remontowego nie jest wymagana. Ustawa o własności lokali w ogóle nie wspomina o FR, chociaż wymienia koszty remontów nieruchomości wspólnej jako część kosztów zarządu.

Żeby robić remonty trzeba mieć na to pieniądze, ale niekoniecznie w wydzielonym funduszu remontowym. Często we wspólnotach używa się określenia "fundusz remontowy", chociaż nie podjęto uchwały o utworzeniu FR. Określenie to dotyczy po prostu części zaliczki, która przeznaczona jest na remonty.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Regulamin forum